Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Cell Jeopardy. $10 Microscopes What is the magnification of a 10X eyepiece and a 40X objective? Who first coined the word “cells?” ANSWER: 400 X Hooke.

Similar presentations

Presentation on theme: "Cell Jeopardy. $10 Microscopes What is the magnification of a 10X eyepiece and a 40X objective? Who first coined the word “cells?” ANSWER: 400 X Hooke."— Presentation transcript:

1 Cell Jeopardy

2 $10 Microscopes What is the magnification of a 10X eyepiece and a 40X objective? Who first coined the word “cells?” ANSWER: 400 X Hooke

3 $20 Microscopes If the field diameter was 4 mm, how many µm would that be? nm? ANSWER: 4,000 µm How many nm? 4,000,000

4 $30 Microscopes (3) What type of microscope would view an organism 2500 X’s and its internal structures? Type of microscope to view atoms? Who made the first microscope? ANSWER: TEM SPM Leeuvenhoek

5 $40 Microscopes What term means “clarity, or being able to distinguish two objects as separate?” What term means the objectives will stay in focus if you just turn the revolving nosepiece? ANSWER: resolution (or resolving power) parfocal

6 $50 Microscopes What is the size of this organism? (mm + µm) What is the field diameter? ANSWER: 0.5 mm or 500 µm F.D. = 1.5 mm

7 OSMOSIS APPLICATION Go back to your lab table and look at the potatoes. Write answer to question #3. (Which is crisp and which is saggy?)

8 $60 Microscope Describe how to prepare a wet mount: (pic next slide) ANSWER: 1. object on slide 2. Drop of water on slide 3. Cover slip on water and object.

9 Wet Mount

10 $70 Microscopes Show where these are on a compound light microscope: stage Condenser Iris diaphragm Coarse adjustment Fine adjustment


12 $10 Nicknames What organelle would be known as “the genetic control center?” ANSWER: nucleus

13 SNEAKER: WHAT DOES “in equilibrium” mean? ANSWER: concentration of solute is the same throughout the solution

14 $20 Nicknames (2) What organelle is the powerhouse of the cell? What structure of the plasma membrane is for identification markers? ANSWER: mitochondrion ANSWER: carbohydrate chains

15 $30 Nicknames (3) What could be called the “ribosome factory?” What is the name of movment in and out of the plasma membrane that uses ATP? Do prokaryotes contain membraned-bound organelles like eukaryotes? ANSWER: nucleolus ANSWER: active transport ANSWER: no

16 $40 Nicknames (2) What organelle means “network of channels within a cell?” What are two other names for the cell membrane? ANSWER: Endoplasmic reticulum ANSWER: plasma membrane Phospholipid bilayer

17 $50 Nicknames (2) What organelle means “breakdown body” or “clean-up crew?” How is osmosis and diffusion different? ANSWER: lysosome ANSWER: osmosis is water moving through a selectively permeable membrane

18 $60 Nicknames(2) What could be called ”pita bread shaped warehouse and finishing factory?” Describe “receptor-mediated endocytosis.” ANSWER: Golgi apparatus ANSWER: indentation of plasma membrane has receptors that fill and fall into the cytoplasm as a food vacuole

19 $70 Nicknames What would be called in a cell: (A) the supportive meshwork of fine fibers AND (B) the “solar power system?” ANSWER: (A) cytoskeleton (B) chloroplasts

20 Cell Structure and Function Matching P. Has enzymes )

21 $10 Picture It What is this in the cell picture? ANSWER: Golgi apparatus

22 $20 Picture It How could you tell the difference between ER and Golgi in a cell picture? ANSWER: ER is connected and Golgi are not connected stacks

23 $30 Picture It How could you tell differences between mitochondria and chloroplasts? ANSWER: mitochondria have wavy inner membrane and chloroplasts have green stacks

24 $40 Picture It Draw a red blood cell in a hypertonic solution. Draw the arrows of the flow of water. Identify the hypertonic and the hypotonic solutions.

25 hypo

26 $50 Picture It How would you tell the difference in a cell diagram among: –Vacuoles –Lysosomes –Ribosomes?

27 Has enzymes smallest Food/water storage

28 $60 Picture It What are these structures in the bacterial picture? A,B,C (answers next slide)

29 $60 Picture It What are these structures in the bacterial picture? A,B,C A-Capsule - sticky B-Cell wall-thick, stiff C-plasma memb.-thin

30 What two structures of the prokaryote help it stick to the surface? Capsule (A) Pili (I)

31 $70 Picture It Show two structures that would be in: an animal cell that would not be in a plant cell AND Would be in a plant cell that would not be in an animal cell (SEE DIAGRAMS NEXT SLIDE)


33 Animal Plant Centrioles, Cilia Chloroplasts, Cell Wall

34 Go Back to Lab Do question #1 of the Osmosis Applications.

35 $10 Just Do It! What controls the materials that comes in and out of a cell? ANSWER: plasma membrane

36 $20 Just Do It! What structure carries proteins between ER and the Golgi apparatus and to the plasma membranes? ANSWER: vesicles

37 $30 Just Do It! Which microtubules are used in cell division in an animal cell? centrioles Which microtubules are long and few in protists? Flagella Many and short in protists? cilia ANSWER: centrioles ANSWER: flagella cilia

38 $40 Just Do It! The green ones The wavy ones Whole circle Wavy inside Dark center

39 $40 Just Do It! The green ones: chloroplasts The wavy ones: mitochondrion Whole circle (Nucleus) Wavy inside (Chromatin) Dark center (nucleolus) cytoskeleton Golgi apparatus

40 $50 Just Do It! How are these related? –Chromatin –Chromosomes –DNA ANSWER: chromatin (loose DNA + protein) Chromosomes (tightly coiled DNA + protein) DNA (genetic molecule)

41 $60 Just Do It! What is the correct term? Engulfing of large particle Engulfing of water Waste leaving cell Engulfing particles into cell in general

42 $60 Just Do It! What is the correct term? Endocytosis of large particle A: phagocytosis Endocytosis of water A: pinocytosis Waste leaving cell A: exocytosis Engulfing in general Endocytosis

43 $70 Just Do It! What do each of these organelles make? Nucleolus Smooth ER Rough ER ANSWER: nucleolus (ribosomes) Smooth ER (lipids) Rough ER (proteins)

44 $10 Misc. What is the smallest organelle? What is the largest organelle? Ribosomes nucleus vacuole lysosome vesicle mitochondrion ANSWER: ribosomes (smallest) Largest: nucleus (animal) water vacuole (plant) (sm) Ribosomes Vesicles Lysosome Vacuole Mitochondrion Nucleus (lg)

45 $20 Misc. IF you placed a plant cell in a hypotonic solution what direction would the water flow? Where are the hypotonic and the hypertonic solutions?

46 $20 Misc. hyper

47 $30 Misc. What is the largest cell known? What is the smallest cell known? ANSWER: Ostrich egg Mycoplasmas bacteria

48 $40 Misc. What two structures of bacteria help it stick to its surfaces? ANSWER: pili and capsule

49 $50 Misc. Name the organelles: A. B. C. D. E.

50 $50 Misc. Name the organelles: A.Rough ER B. Mitochondrion C.Smooth ER D. Nucleolus E. Ribosome

51 $60 Misc. When you first place a slide on a microscope: What power do you use first Where is the stage located? ANSWER: lowest power (4x) stage is closest to objective

52 $70 Trace the path of a protein-What happens at each position? In rough ER How transported to Golgi What Golgi does to proteins Where proteins are stored

53 Proteins assembled Carried to Golgi Repackages protein Stored in vacuole

Download ppt "Cell Jeopardy. $10 Microscopes What is the magnification of a 10X eyepiece and a 40X objective? Who first coined the word “cells?” ANSWER: 400 X Hooke."

Similar presentations

Ads by Google