Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

FORCES Review Definition Of Terms Balanced And Unbalanced Forces 100 Gravity And Motion Gravity Friction Miscell- aneous 500 400 300 200 100 200 300.

Similar presentations


Presentation on theme: "FORCES Review Definition Of Terms Balanced And Unbalanced Forces 100 Gravity And Motion Gravity Friction Miscell- aneous 500 400 300 200 100 200 300."— Presentation transcript:

1

2 FORCES Review

3 Definition Of Terms Balanced And Unbalanced Forces 100 Gravity And Motion Gravity Friction Miscell- aneous Final Jeopardy

4 A push or pull. Back ANSWER: What is force?

5 The SI unit used to measure force. Back ANSWER: What is the Newton?

6 Type of friction that occurs when two objects are at rest. Back ANSWER: What is static friction?

7 The combination of all forces acting on an object. Back ANSWER: What is net force?

8 Balanced forces result in this. Back ANSWER: What is equilibrium?

9 Since force is a vector quantity, it is described by these two properties. Back ANSWER: What is strength and direction? Balanced and Unbalanced Forces 100pts

10 Equal forces acting on one object in opposite directions are called this. Back ANSWER: What is balanced forces? Balanced and Unbalanced Forces 200pts

11 Back Unbalanced forces acting on an object result in a net force and cause a change in this. ANSWER: What is motion? Balanced and Unbalanced Forces 300pts

12 The net force of the picture below. Back ANSWER: What is ? Balanced and Unbalanced Forces 400pts 5

13 In order for the box to be in equilibrium A must be equal to this. Back ANSWER: What is A = 360 N ? Balanced and Unbalanced Forces 500pts 240 N A

14 This type of friction occurs when two solid surfaces slide over each other. Back ANSWER: What is sliding friction? Friction 100pts

15 This type of friction occurs when you are riding a bike. Back ANSWER: What is rolling friction? Friction 200pts

16 The type of friction depicted by the picture below. Back ANSWER: What is fluid friction? Friction 300pts

17 Back Friction depends on these two factors. ANSWER: What is the 1) types of surfaces And 2) force between surfaces? Friction 400pts

18 Compared to freight trains, mag-lev trains eliminate this type of friction. Back ANSWER: What is rolling friction? Friction 500pts

19 The force that attracts a body towards the center of the Earth. Back ANSWER: What is gravity? Gravity 100

20 Isaac Newton theorized the Universal Law of Gravitation which stated that if distance increases, the force of gravity does this. Back ANSWER: What is decreases? Gravity 200

21 An object’s _________ depends on the strength Of gravity wherever the object is. Back ANSWER: What is the object’s weight? Gravity 300

22 This is the robot’s weight: A robot’s mass is 67 kg on Jupiter. Jupiter’s gravity is 23 N/kg Back ANSWER: What is 1541 N? Gravity 400

23 Back ANSWER: What is mass is constant, weight is not? This is how mass differs from weight. Gravity 500

24 Friction does this if you jump in the boat. Back ANSWER: What is increases? Miscellaneous 100

25 This was the score of the Chicago Bull’s game last night. Back ANSWER: What is Bulls-91 Heat-94? Miscellaneous 200

26 This is the name of Rapunzel’s leading man. Back ANSWER: Who is Flynn Rider? Miscellaneous 300

27 Back This is the reason a helicopter with longer wings had a longer flight time. ANSWER: What is longer wings had a larger surface area so air resistance was increased? Miscellaneous 400

28 David pulls hard on the rope. It slips through Josh’s hands, Isa lets go, Rachel and Stephanie hold on tight, and Joan doesn’t have time for David’s monkey business, so she leaves. Which person experienced the MOST sliding friction? Back ANSWER: Who is Josh? Miscellaneous 500

29 Back ANSWER: What is 9.8 m/s 2 ? Gravity and Motion 100 This is the acceleration due to gravity.

30 Back ANSWER: What is free fall? Gravity and Motion 200 This occurs when the only force acting on an object is gravity.

31 Back ANSWER: What is air resistance? Gravity and Motion 300 As surface area increases, this also increases.

32 Back ANSWER: What is terminal velocity? Gravity and Motion 400 This is the maximum speed at which an object falls where the force of gravity equals the force of air resistance.

33 This is what Galileo proved. Back ANSWER: What is objects of different masses fall at the same rate? Gravity and Motion 500

34 Back ANSWER: What is 4.46 m/s? A punter kicked a football straight up at meters/second. What was the ball’s velocity after 4.2 seconds? A person weighs 70.7 kg on Earth. What is their weight on Earth? What is their weight on Saturn (g= 10.4 N/kg)? ANSWER: What is and N?


Download ppt "FORCES Review Definition Of Terms Balanced And Unbalanced Forces 100 Gravity And Motion Gravity Friction Miscell- aneous 500 400 300 200 100 200 300."

Similar presentations


Ads by Google