Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

African Heritage Youth Quiz 2015 Practice Quiz Rules of the Quiz Each team: 4 players + 1 back-up/alternate player, for a total of 5 players per team.

Similar presentations


Presentation on theme: "African Heritage Youth Quiz 2015 Practice Quiz Rules of the Quiz Each team: 4 players + 1 back-up/alternate player, for a total of 5 players per team."— Presentation transcript:

1

2 African Heritage Youth Quiz 2015 Practice Quiz

3 Rules of the Quiz Each team: 4 players + 1 back-up/alternate player, for a total of 5 players per team. In order to answer a question, players must buzz in and wait to be called upon by a Host. The first team to buzz in will have 5 seconds to answer the question. If a correct answer is not provided within 5 seconds, the opposing team will be given up to 10 seconds to answer. If a player buzzes in before the Host finishes reading a question, the Host will stop reading and will call on the buzzing team to answer the question. If that team is unable to provide a correct answer, then the Host will re-read the question, in its entirety, for the opposing team.

4 Rules (continued) If an audience member or anyone else reveals the answer of a question before the players answer the question, the question is voided. In the case of a disputed answer, the judge will determine the correct answer. The judge’s decision will be final. If no team is able to correctly answer the question, audience members will be given an opportunity to answer the question.

5 During the Quiz… You may not receive any further coaching from teachers, school staff or audience members. Each team will have five players, however only four can participate at a time. A substitution can be made twice per game. Substitution requests must be made to the host by a coach/teacher. Lean forward and clearly speak your answer into the microphone so that your answer can be heard by everyone in the room. Do not hover your hands over the buzzer. If you don't hear a question or understand it, ask the Host to repeat it. Exception: if your team buzzes in before the Host finishes reading a question, you may not ask the Host to repeat it.

6 Keep in Mind Only one person from your team (the person who buzzes in) may answer the question. You may consult with your teammates, if necessary, but remember: –You only have seconds to answer. –You should back away from the microphones so the other team won’t hear you. Remember that each new question is a fresh start for you and for your team. If your team is down by a large number of points, it’s possible to make up the difference in a few minutes. You can do it!

7 Here We Go… There are 3 types of questions: Multiple Choice (4 choices, worth 5 pts. each). Snapper (quick question and answer, worth 5 pts. each). Who or What Am I? (series of clues, worth 5-20 pts. each). It’s a Game! Have Fun and Practice Good Sportsmanship.

8 Here Come the Questions… Good Luck!

9 Category #1 Underground Railroad

10 Category: Underground Railroad Question #1: (Multiple Choice) Answer: Free Americans, Quakers and other slaves… A. developed the Railroad’s Treaty of the Track. B. helped politicians set up the Underground Railroad. C. helped slave owners find slaves escaping to Canada. D. helped slaves escape on the Underground Railroad.

11 Category: Underground Railroad Question #2: (Snapper) Answer: Conductors of the Underground Railroad led slaves not east or west, but ________. North

12 Category: Underground Railroad Question #3: (Snapper - Photo) Answer: Like Sojourner Truth, this woman, seen in her later years, spoke against slavery. Harriet Tubman

13 Category: Underground Railroad Question #4: (Who Am I?) Answer: I was born into slavery around 1797 in Ulster County, New York. (20 pts.) I believed in the abolitionist movement and women’s rights. (15 pts.) I drew crowds whenever I spoke out against slavery. (10 pts.) I never learned to read or write in English or my first language, Dutch. (5 pts.) Sojourner Truth

14 Category #2 African Canadians In Sports

15 Category: African Canadians in Sports Question #1: (Multiple Choice) Answer: In 2001, the Canadian track star, Ray Lewis, was given this award. A. The Juno Award B. The Order of Canada C. The Order of Track D. The Grand Prix Track Trophy B. The Order of Canada Answer:B. The Order of Canada

16 Category: African Canadians in Sports Question #2: (Snapper) Answer: George Dixon He won the World Bantam Weight title in 1888.

17 Category: African Canadians in Sports Question #3: (Multiple Choice - Photo) Answer: C. Charmaine Hooper Name the soccer player. A. B. C.C. D.

18 Category: African Canadians in Sports Question #4: (Who Am I?) Answer: I worked as a news anchor for CTV’s news show, W-Five. (20 pts.) I was captain of the Canadian National Basketball Team from 1979-1984. (10 pts.) I was the niece of jazz legend Oscar Peterson. In 1992, I made a documentary about his life. (15 pts.) In 1994, I was inducted into the Canadian Basketball Hall of Fame. (5 pts.) Sylvia Sweeney

19 Category #3 Africa

20 Category: Africa Question #1: (Multiple Choice) A typical rural household in Northern Africa consist of parents and children as well as… A. orphaned babies of Sasquatches. B. food animals such as chickens, cows and tamed crocodiles. C. grandparents, aunts, uncles, cousins. D. neighbour’s kids and pets. C. grandparents, aunts, uncles, cousins. C. grandparents, aunts, uncles, cousins Answer:

21 Category: Africa Question #2: (Snapper) Answer: Mostly in the northern regions, Muslims practice the religion of ___________. Islam

22 Category: Africa Question #3: (Snapper - Photo) Answer: Africa is famous for its wildlife. Millions of tourists come to see huge herds of ___________. Wildebeest

23 Category: Africa Question #4: (What Am I?) Answer: Three main lakes in this region are Lake Victoria, Lake Tanganyika, and Lake Malawi. (20 pts.) Its lakes are centres of biodiversity and support many unique fish species. (15 pts.) Rifts like this have excellent farmland because of rich volcanic soil. (10 pts.) Its greatness comes from a series of parallel cracks in the earth that form a deep, steep-sided valley. (5 pts.) The Great Rift Valley

24 Category #4 Black Women Who Made A Difference

25 Category: Black Women Who Made A Difference Question #1: (Multiple Choice) Answer: She was the first Black woman to hold the position of President of the Telephone Employees Union at MT&T. A. Betty Thomas B. Daisy Bundy-Gosse C. Dr. Pearleen Oliver D. Ada Williams C. Betty Thomas A. Betty Thomas

26 Category: Black Women Who Made A Difference Question #2: (Snapper) Answer: She is an award-winning filmmaker. Dr. Sylvia Hamilton

27 Category: Black Women Who Made A Difference Question #3: (Snapper - Photo) Answer: She was the First African Nova Scotian appointed to the Bench and the first African Canadian Female to serve on the judiciary in Canada. Judge Corrine E. Sparks

28 Category: Black Women Who Made A Difference Question #4: (Who Am I?) Answer: As a teenager, I was politically active and participated in African solidarity events and marches. (20 pts.) I am an award-winning musician and educator. (15 pts.) I am a principal founder of the African Nova Scotian Music Association. (10 pts.) I co-founded the all women’s a capella group, Four the Moment. (5 pts.) Delvina Bernard

29 Category #5 Popular Black Music

30 Category: Popular Black Music Question #1 (Audio Clip): Answer: Name the artist: Beyoncé

31 Category: Popular Black Music Question #2 (Audio Clip): Answer: Name the song: ‘Hold On’

32 Category: Popular Black Music Question #3 (Audio Clip): Answer: Name the album: Unapologetic

33 End of Practice Quiz For more information, please consult with your library contact. Good Luck! See you in February!


Download ppt "African Heritage Youth Quiz 2015 Practice Quiz Rules of the Quiz Each team: 4 players + 1 back-up/alternate player, for a total of 5 players per team."

Similar presentations


Ads by Google