Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Chapter 6 Word-Processing Basics Erin McCleary, Mia Ibarra, Odalys Rodriguez.

Similar presentations


Presentation on theme: "Chapter 6 Word-Processing Basics Erin McCleary, Mia Ibarra, Odalys Rodriguez."— Presentation transcript:

1

2 Chapter 6 Word-Processing Basics Erin McCleary, Mia Ibarra, Odalys Rodriguez

3 Chapter 6 – Word-Processing Basics Chapter Outline Chapter 1 Overview Lesson 1–1 What Is a Computer? Lesson 1–2 What Is Computer Hardware? Lesson 1–3 What Is Computer Software? Chapter Review and Assessment Chapter 1 Overview Lesson 1–1 What Is a Computer? Lesson 1–2 What Is Computer Hardware? Lesson 1–3 What Is Computer Software? Chapter Review and Assessment

4 Chapter 6 Overview In 1968, IBM first used the term word processing. The term described machines that could be used to type a document, remember the typist’s keystrokes, and produce more than one copy. With this new tool, workers saved time.

5 Chapter 6 Overview That was just the beginning. Today’s word- processing programs do much more. Suppose you were writing something by hand and made a mistake or changed your mind about what you wanted to say. If you were using a pen, you would probably cross out the words you wanted to change or brush on correction fluid.

6 Chapter 6 Overview Doing that leaves the page messy, though. With word-processing software, you can change the text and still create neat pages. You can even save what you typed and use it again a day, a week, or even a year later.

7 Definitions word-processing program a program that creates documents through writing, editing, formatting, and printing functions programa de procesamiento de textos programa que elabora documentosmediante funciones de escritura, edición, asignación de formato e impresión

8 Definitions insertion point a mark that indicates where entered text will appear in a document punto de inserción marca que indica dónde aparecerá el texto introducido en un documento

9 Definitions word wrap the automatic starting of a new line when the previous line is full salto automático de línea inicio automático de un nuevo renglón cuando el anterior está completo

10 Definitions Pagination the automatic division of a document into pages paginación división automática de un documento en páginas

11 Definitions AutoCorrect a feature that fixes common spelling mistakes as they are typed autocorrección recurso que corrige errores de ortografía comunes a medida que se escribe el texto

12 Definitions Autosave a feature that automatically saves a document at set increments of time autoguardar recurso que guarda automáticamente un documento a intervalos fijos

13 Definitions select text a software feature that allows the user to highlight, or select, any amount of text in a document for editing seleccionar texto recurso de software que permite al usuario resaltar una cantidad cualquiera de texto de un documento para editarlo

14 Definitions Copy places a duplicate of the selected text or object on the Clipboard copy pone una copia del texto u objeto seleccionado en el ‘Clipboard’(sujetapapeles)

15 Definitions Cut removes the selected text or object from a document and places it on the Clipboard cut remueve el texto u objecto seleccionado y lo pone en el ‘Clipboard’(sujetapapel es)

16 Definitions Paste inserts into a document a duplicate of text or object from the Clipboard paste inserta en el documento una copia del texto u objeto que esta en el ‘Clipboard’(sujetapapel es).

17 Definitions Undo removes the most recent edit from a document Undo (deshacer) deshace la edicion mas reciente de un documento.

18 Definitions Redo removes the most recent edit from a document redo desace el efecto del comando ‘undo’(rehacer).

19 Definitions Default a preset option in a program opción automática opción preestablecida en un programa

20 Definitions Section a part of a document that contains specific format settings sección parte de un documento que contiene parámetros de formato específicos

21 Definitions page format the arrangement of text on a page formato de página disposición del texto en una página

22 Workbook Questions 6-1 What is the purpose of the insertion point in a word-processing program? Answer: The insertion point shows you where the text will appear.

23 Workbook Questions 6-1 How do you use a mouse to scroll through a document? How do you use the keyboard? Answer: You can scroll up or down by using the mouse to click the scroll bar or drag the scroll box at the right of the document. You can also use the up and down arrow keys or the page up, page down, home, and end keys to move around in the document.

24 Workbook Questions 6-1 Of the three standards of word-processing style, which do you think puts more demands on the person using the program? Why? Answer: The not automatic standard is more demanding because you must remember to make changes.

25 Workbook Questions 6-2 Give two examples of the file name extensions that could be opened as a document by a word processer in Windows. Why could the program open them? Answer: Two file name extensions are.txt and.doc. You can use a word-processing program’s Open command.

26 Workbook Questions 6-2 In a word-processing document, what are three actions you can perform on selected text? Answer: You can delete, move, and copy selected text.

27 Workbook Questions 6-3 What is a default format? Answer: Default format is a format that the program automatically applies.

28 Workbook Questions 6-3 Why do you think you should save your work after making formatting changes? Answer: If you don’t save your work, it will be lost when you turn of the computer.

29 Workbook Questions 6-3 Which kind of documents would you print in portrait orientation, and which kinds would you print in landscape orientation? Answer: Portrait orientation is used when you type a paper. Landscape orientation is used to print the text down the page’s short edge.

30 Chapter Assessment Questions Which of the following is not a function of a word-processing program? Answer: C. scanning

31 Chapter Assessment Questions Which type of software do people use most often? Answer: B. word-processor

32 Chapter Assessment Questions This means using the mouse or keyboard to move through a document. Answer: C. scrolling

33 Chapter Assessment Questions When you type a document in a word- processing program, how many blank space(s) should you insert between sentences? Answer: A. 1

34 Chapter Assessment Questions In this typing mode, as you type new characters, they replace any characters in front of them. Answer: B. overtype mode

35 Chapter Assessment Questions This stores cut or copied text while you work. Answer: D. Clipboard

36 Chapter Assessment Questions You can use this command to relocate items that are stored on the Clipboard. Answer: A. Paste

37 Chapter Assessment Questions A document’s appearance is called its _____. Answer: C. formatting

38 Chapter Assessment Questions In a word-processing program, you press Enter to create one of these. Answer: C. paragraph

39 Chapter Assessment Questions Although a document begins as one of these, you can divide it into multiple ones. Answer: A. page

40 Chapter Assessment Questions In word processing, the tasks of writing, editing, formatting, and printing must be done in that order Answer: False

41 Chapter Assessment Questions The term editing refers to revising or reorganizing the text in a document. Answer: True

42 Chapter Assessment Questions In addition to documents such as letters, word-processing programs can also be used to create documents such as calenders or address labels. Answer: True

43 Chapter Assessment Questions The AutoCorrect feature automatically corrects grammar errors in a document. Answer: False

44 Chapter Assessment Questions A Macintosh computer always displays file names with their extensions showing. Answer: False

45 Chapter Assessment Questions Many word-processing programs will automatically convert two dashes into a long (em) dash. Answer: True

46 Chapter Assessment Questions The select text feature lets you highlight anything from a word to a whole document. Answer: True

47 Chapter Assessment Questions The Copy command removes the selected text from a document and places it on the Clipboard. Answer: False

48 Chapter Assessment Questions You can move a sentence from one part of a document to another by selecting the sentence and dragging it. Answer: True

49 Chapter Assessment Questions You can create a technical instruction guide document using a database program. Answer: False


Download ppt "Chapter 6 Word-Processing Basics Erin McCleary, Mia Ibarra, Odalys Rodriguez."

Similar presentations


Ads by Google