Download presentation

1
Metabolic Equations ACSM Formulas

2
**Conversion Factors used in Metabolic Calculations**

1 KG= 2.2 lb 160 lb/2.2=72.7 kg kgX 2.2=132 lb 1 mph= 26.8 meters per minute 6.0 mph x 26.8 = m.min

3
**Conversions, cont. Min/mile pace= 60 min/mph 1 L = 1000 ml**

60 min/7mph= 8.6 min/mile or 8:36 min:sec/mile 60 sec x 0.6 min= 36 sec 1 L = 1000 ml 1 L of O2= 5 kcal 1 MET = 3.5 ml . Kg . Min 1 MET = 1 kcal . Kg . Hr 1 Watt= 6 kgm.min 540 kgm/6 = 90 Watts kgm.min= kg x 6 x rpm (monark cycle)

4
**Metabolic terms: Absolute VO2= rate of O2 uptake in Liters/min.**

Relative VO2= rate of O2 uptake in ml/kg/min. Used to compare VO2 between individuals of different body size. Gross VO2= total consumption of O2 under any circumstances Net VO2= O2 consumption rate above resting O2 consumption rate. Used to describe the caloric cost of exercise

5
**ACSM Leg Ergometry Equation:**

For power outputs between kgm/min, or watts VO2= (1.8 x kgm/min)/ M (wt. in kg) + (7) Or VO2= (10.8 x watts) / M (wt. in kg) + (7)

6
**ACSM Leg Ergometry Equation**

To calculate the energy expenditure of a 62 kg woman cycling at a work rate of 450 kgm.min:

7
**VO2= (1.8 x 450)/ 62 + 7 VO2= 810/62 + 7 VO2= 13 + 7 VO2= 20 ml/kg/min**

To calculate the energy expenditure of a 62 kg woman cycling at a work rate of 450 kgm.min: VO2= (1.8 x 450)/ VO2= 810/62 + 7 VO2= VO2= 20 ml/kg/min

8
ACSM Walking Equation For speeds of m/min. ( mph) VO2= Resting Component + Horizonal Component + Vertical Component R= 3.5 ml. kg. min. H=speed (m/min) X 0.1 V=grade (decimal) X m/min X 1.8 VO2= (0.1 x S) + (1.8 x S x G) + 3.5 (H) (V) (R)

9
ACSM Walking Equation Calculate VO2 for a 70 kg subject who is walking on the treadmill at a speed of 3.5 mph and a grade of 10%:

10
Calculate VO2 for a 70 kg subject who is walking on the treadmill at a speed of 3.5 mph and a grade of 10%: 1. Convert speed in mph to m.min (3.5 x 26.8= 93.8) 2. Calculate horizontal component. H = speed (m.min) x 0.1 (93.9 x 0.1 = 9.38 ml.kg.min 3. Calculate vertical component: V= grade (decimal) x speed x 1.8 (.10 x 93.8 x 1.8= ml.kg.min 4. Calculate total VO2 by adding H, V, and R (resting) components: VO2= H + V + R ( )= ml.kg.min Convert VO2 to METS by dividing by 3.5: (29.76/3.5 = 8.5 METS How many kcals burned in 20 minutes?

11
**ACSM Running/Jogging Formula**

For speeds > 134 m/min (>5.0 mph), (or for speeds as low as 3mph if jogging) VO2= Resting Component + Horizontal Component + Vertical Component R= 3.5 ml.kg.min H= speed (m/min) X 0.2 V= grade (decimal) X m/min X 0.9 VO2= (0.2 x S) + (0.9 x S x G) + 3.5 (H) (V) (R)

12
**ACSM Jogging/Running Formula**

Calculate VO2 for someone running a 7.5 mph. (200 meters/min) With a 5% grade?

13
**For uphill running, add: grade (decimal) x m/min x 0.9 **

Calculate VO2 for someone running at 7.5 mph. (200 meters/min) With a 5% grade? VO2= 3.5+ (m/min X 0.2) 43.5= (200 x 0.2) For uphill running, add: grade (decimal) x m/min x 0.9 VO2= (200 x 0.2) + (.05 x 200 x 0.9) VO2= 52.5

14
**What is the total amount of work on a cycle ergometer**

Kpm/min Joules With 2-kg resistance, 6 m•rev–1, 60 rev•min–1 for 5 min

15
**With 2-kg resistance, 6 m•rev–1, 60 rev•min–1 for 5 min**

2 kg needs to go to N X 9.79 = 19.58 19.58 x 6m/rev x 60 revs/min x 5 min 35244 Joules For kpm/min – use 2 kg and do not convert to N 3600 kpm/min

16
**Calculate the avg. power output during 10 min of cycle ergometer**

Exercise in which a total of 10,000 kpm of work was performed Answer in kpm/min and Watts

17
**Calculate the avg. power output during 10 min of cycle ergometer**

exercise in which a total of 10,000 kpm of work was performed. Answer in kpm/min and Watts Work = Force X Distance Power = Force X Distance divided by time 10,000 kpm of work Divide by 10 min 1,000 kpm/min 1,000/6 = Watts 1 Watt = 6 kgm/min

18
Calculate the work during 2-min of treadmill exercise by a 60-kg person running at 200 meters/min up a 10 % grade.

19
Calculate the work during 2-min of treadmill exercise by a 60-kg person running at 200 meters/min up a 10 % grade. Vertical displacement = % grade x distance 0.1 x (200 m•min–1 x 2 min) = 40 m Work = body weight x total vertical distance 60 kg x 9.79 = N 587.4 N x 40 m = J Power = work ÷ time 23496 J ÷ 120 s = W

Similar presentations

OK

Average Speed Mrs. Martinez Sixth Grade. Welcoming Work Review What is Force? What is Force? What is a balanced force? Describe by using arrows to draw.

Average Speed Mrs. Martinez Sixth Grade. Welcoming Work Review What is Force? What is Force? What is a balanced force? Describe by using arrows to draw.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on airbag working principle of air Slides for ppt on pollution Ppt on omission of articles in grammar Ppt on barack obama leadership styles Ppt on mars one finalists Ppt on range of motion exercises Ppt on how open source softwares are better than branded softwares Ppt on precautions of tsunami warning Ppt on gunn diode pdf Ppt on tunnel diode amplifier