Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

AP Macro Review Unit 4 Financial Sector. 1. Jay wants to buy a new drum set for his band. He goes to two music stores over the weekend to compare prices.

Similar presentations


Presentation on theme: "AP Macro Review Unit 4 Financial Sector. 1. Jay wants to buy a new drum set for his band. He goes to two music stores over the weekend to compare prices."— Presentation transcript:

1 AP Macro Review Unit 4 Financial Sector

2 1. Jay wants to buy a new drum set for his band. He goes to two music stores over the weekend to compare prices. For Jay, money is functioning as: a)A unit of account b)A medium of change c)A store of value d)A checkable deposit e)M2 money

3 2. Which of the following would be considered a major component of the money supply M1? a)Money market accounts b)Checkable deposits c)Bonds d)Savings deposits e)All of the above

4 3. Jacob transfers $2,000 from his savings account to his checking account. What effect will this transfer have on the M1, M2, and M3 money supply? a)M1 will increase, M2 decrease, and M3 will have no change b)M1 will increase, M2 and M3 will remain the same c)M1 will increase, M2 will remain the same, and M3 will decrease d)M1 will increase, M2 will increase, and M3 will increase e)The answer cannot be determined, because the total checkable deposits in the economy is not given.

5 4. The main function of the Federal Open Market Committee is: a)Buying and selling of securities to control the money supply b)Monitoring the Federal Reserve banks c)Monitoring the checkable deposits of commercial banks d)Buying and selling government bonds e)Monitoring the fluctuations in the money supply

6 5. Consumers will tend to purchase more goods and services using credit if: a)Interest rates are increased b)Interest rates are decreased c)The marginal propensity to save (MPS) is decreased d)The marginal propensity to consume (MPC) is increased e)None of the above

7 6. The most important function of the Federal Reserve System is: a)Controlling the money supply b)Issuing currency c)Lending money to commercial banks d)Overseeing the transactions between commercial banks and consumers e)Informing the U.S. government of fluctuations in the money supply

8 7. Which of the following reflects the two components of the demand for money? a)Stocks and bonds b)Checkable deposits and savings accounts c)Buying and selling of government securities d)Transactions demand and asset demand e)All of the above

9 8. A stock is: a)A claim of ownership in a business b)A certificate of indebtedness c)Traded in a closed market system d)A guarantee of future prices to be traded on the stock market e)All of the above

10 9. A bond is: a)Used if a business wants to raise money by borrowing money to be repaid plus a specific rate of interest b)A claim of ownership in a business c)Not traded on the stock market d)Rarely used in a free market system e)All of the above

11 10. The best explanation of the quantity theory of money would be: a)That it measures the maximum amount of new checking deposits that can be created by a single dollar in excess reserves b)The interest rate paid on short-term loans c)Nominal GDP is equal to the quantity of money d)The average number of times a dollar is spent in a year e)The amount of money determines the price level

12 11. What is the one effect an increase in the money supply will have on the economy? a)It will raise the price level and have no effect on real GDP. b)It will raise the price level and have an effect on real GDP. c)It will lower the price level and have no effect on real GDP. d)It will lower the price level and have an effect on real GDP. e)It will raise the price level and affect nominal GDP.

13 12. If Jack deposits $500, and the reserve ratio is 10%, what will result? a)$5,000 in money creation b)$5,000 in money destruction c)$500 in money creation d)$550 in money destruction e)$50 in money creation

14 13. All of the following are ways the Federal Reserve can change the money supply EXCEPT: a)Buying government securities b)Selling government securities c)Changing current tax rates d)Changing the reserve ratio e)Changing the discount rate

15 14. The Federal Reserve System is: a)Responsible for establishing monetary and fiscal policy b)Responsible for establishing fiscal policy only c)The central bank of the United States d)Only allowed to set interest rates e)Only allowed to buy government securities

16 15. If the Federal Reserve lowered the reserve ratio to 5%, what would be the money multiplier? a)20 b)10 c)5 d)50 e)25

17 16. All of the following will increase the money supply EXCEPT: a)The Federal Reserve buying government securities b)The Federal Reserve decreasing the reserve ratio c)The Federal Reserve increasing the reserve ratio d)A decrease in the discount rate e)A decrease in taxes

18 17. The value of a bond will decrease if: a)Interest rates increase b)Interest rates decrease c)A person does not cash the bond when it matures d)The Federal Reserve decides to sell government securities e)The Federal Reserve decides to buy government securities

19 Answer Key 1)B 2)B 3)B 4)A 5)B 6)A 7)D 8)A 9)A 10)E 11)A 12)A 13)C 14)C 15)A 16)C 17)A


Download ppt "AP Macro Review Unit 4 Financial Sector. 1. Jay wants to buy a new drum set for his band. He goes to two music stores over the weekend to compare prices."

Similar presentations


Ads by Google