Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Mendelian Genetics, Punnett Squares, and Meiosis Jeopardy.

Similar presentations


Presentation on theme: "Mendelian Genetics, Punnett Squares, and Meiosis Jeopardy."— Presentation transcript:

1 Mendelian Genetics, Punnett Squares, and Meiosis Jeopardy

2 Mendelian Genetics 200 Mendel’s 3 Conclusions about heredity are: –A) Law of Dominance, Law of Segregation, Law of DNA –B) Law of Dominance, Law of DNA, Law of Independent Assortment –C) Law of Dominance, Law of Segregation and Law of Independent Assortment –D) Law of Genes, Law of DNA, Law of the Pea Plant Correct Answer: C

3 Mendelian Genetics 400 Mendel took two true breeding pea plants (P1) with contrasting phenotypes and bred them. The F1 phenotype showed: –A–A–A–A) DNA of P1 –B–B–B–B) The dominant trait –C–C–C–C) The recessive trait –D–D–D–D) Mutations Correct Answer: B

4 Mendelian Genetics 600 The Law of Segregation States that each parent in the P1 generation can give –A) Only one allele to the offspring –B) Only recessive alleles to the offspring –C) Both alleles to the offspring –D) Mutated alleles to the offspring Answer: A

5 Mendelian Genetics 800 Mendel took two pea plants – one with a recessive phenotype for flowers (white) the other with a dominant phenotype for flowers (purple), genotype unknown – and bred them. The F1 outcome was all dominant phenotypes. What were the genotypes of the P1 generation? The offspring? –A–A–A–A) Pp x Pp…..PP –B–B–B–B) PPx Pp…..PP –C–C–C–C) Pp x pp…..pp –D–D–D–D) PP x pp…. Pp Answer : D

6 Mendelian Genetics 1000 A brown fur squirrel is mated with a grey furred squirrel. All offspring (F1) show patches of both grey and brown fur. Two F1 squirrels are bred and the F2 phenotypic ratio is: 1 brown squirrel, 2 patchy squirrels, 1 grey squirrel. This is a case of ________. –A) Complete Dominance –B) Incomplete Dominance –C) Co-Dominance –D) Mutation Answer: C

7 Mendelian Genetics 1200 A pink flower is bred with a white flower (P1). The F1 shows 2 pink flowers and 2 white flowers. The two pink flowers from the F1 are bred. The F2 shows 1 red flower, 2 pink flowers and 1 white flower. This is a case of ___. What were the genotypes of the P1 generation? –A) Co- dominance…Rr x rr –B) Incomplete dominance…RR x rr –C) Complete dominance…Rr x rr –D) Incomplete dominance…Rr x rr Answer: D

8 Punnett Squares 200 A Punnett Square uses the possible alleles from the P1 gametes to determine: –A–A–A–A) Phenotype probability only of F1 –B–B–B–B) Genotype and phenotype probability of F1 –C–C–C–C) DNA of F1 –D–D–D–D) Genotypic probability only of F1 Answer B

9 Punnett Squares 400 Assume the tall trait in pea plants to be dominant and the short trait to be recessive. A Tt plant mates with a Tt plant. What will be the genotypic and phenotypic ratio of the F1? –A) 1:2:1….3:1 –B) 1:2:1….2:2 –C) 0:4:0….4:0 –D) 2:2:0….4:0 Answer: A

10 Punnett Squares 600 Assume the superpower of laser beams is a recessive trait (b). A laser beam hero mates with another superhero of unknown genotype or phenotype. The F1 offspring phenotypic ratio is: 2 no beams : 2 beams. What was the genotype and phenotype of the unknown Parent? Offspring? –A–A–A–A) BB, no beams, 2 Bb : bb –B–B–B–B) bb, beams, 2 BB : 2 Bb –C–C–C–C) Bb, incomplete beams, 2 BB : 2 bb –D–D–D–D) Bb, no beams, 2 Bb : 2 bb Answer: D

11 Punnett Squares 800 honors Assume the traits blue hair and pink eyes are dominant in an alien species. Orange eyes and green hair are recessive. What is the probability of having a child with pink eyes and green hair if the P1 generation genotypes are PPBb x Ppbb? –A) 25% –B) 50% –C) 75% –D) 0% Answer: B

12 Punnett Squares 1000 A chicken homozygous recessive for no feathers (ff) and heterozygous for big beak (Bb) mates with a chicken of unknown genotype and phenotype. The F1 has 2 birds with feathers and small beaks and 6 birds with feathers and big beaks. What is the genotype of the unknown chicken? –A) BbFf –B) Bbff –C) bbFF –D) BbFF Answer: D

13 Meiosis 200 The outcome of meiosis is: –A) two haploid gamete cells with different DNA (alleles) –B) four haploid gamete cells with differing DNA (alleles) –C) four diploid gamete cells with differing DNA (alleles) –D) two diploid gamete cells with identical DNA (alleles) Answer: B

14 Meiosis 400 The two phases of meiosis are: –A) Meiosis I and Mitosis –B) Meiosis I and cytokinesis –C) Meiosis I and Meiosis II –D) Prophase and Metaphase Answer: C

15 Meiosis 600 The outcome of Meiosis I is: –A) The duplication of homologous chromosomes into tetrads which divide into two genetically identical diploid cells –B) The duplication of homologous chromosomes into tetrads which divide into two genetically differing diploid cells cells –C) The formation of 4 haploid gamete cells –D) The formation of 4 identical diploid Answer: B

16 Meiosis 800 The difference between Mitosis and Meiosis is: –A) in Meiosis I two non identical genetically cells are form and in meiosis II 4 haploid cells are produce –B) in Meiosis I four identical genetic cells are produced and in meiosis II 2 identical haploid cells are produced –C) in Meiosis there is no interphase and no cytokinesis –D) in Meiosis there is no chromosome duplication Answer: A

17 Meiosis 1000 Meiosis can be described by the following acronym: I-PMAT-C + PMAT-C. In interphase _________ occurs. In cytokinesis ____________ occurs. There are ________ round(s) of interphase and _______ round(s) of cytokinesis. –A) cell division, duplication of chromosomes, 1, 2 –B) cell division, cell fusion, 2, 1 –C) duplication of chromosomes, cell division, 1, 2 –D) duplication of chromosomes, cell division, 2, 1 Answer: C

18 Final Jeopardy 2 exotic species of fish have been detected in Lake Lanier – 1 male, 1 female. They appear to be phenotypically similar to a saltwater species (S) from Australia which kills all competing fish in a freshwater ecosystem. The species can have a recessive trait which allows it to survive in freshwater (ss). It is only a predator if it acquires the dominant fang allele (F). If it does not, the organism will benefit the ecosystem by only eating garbage (ff). A pet store owner fesses up to letting the 2 exotic fish loose. Both are related offspring of parents: Ffss x ffSs. What are the possible genotypes of the offspring (F1)? What is the genotype of the offspring? If the offspring mated, what is the probability their offspring (F2) will damage the Lake Lanier ecosystem?


Download ppt "Mendelian Genetics, Punnett Squares, and Meiosis Jeopardy."

Similar presentations


Ads by Google