Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Unit #2: Measurements and Calculations Chapter 2: Measurements and Calculations  Scientific Method  Units of Measurement  Using Scientific Measurements.

Similar presentations


Presentation on theme: "Unit #2: Measurements and Calculations Chapter 2: Measurements and Calculations  Scientific Method  Units of Measurement  Using Scientific Measurements."— Presentation transcript:

1 Unit #2: Measurements and Calculations Chapter 2: Measurements and Calculations  Scientific Method  Units of Measurement  Using Scientific Measurements INTERNET REVIEW GAME

2 Q1: A man finds that he has a mass of kg He goes on a diet, and several months later he finds that he has a mass of 96.4 kg Express each number in scientific notation, and calculate the number of kilograms the man has lost by dieting. Answer: Rewritten numbers… x 10 2 kg, 9.64 x 10 1 kg Final answer: 4.2 kg

3 Q2: A large office building is 1.07 x 10 2 m long, 31 m wide, and 4.25 x 10 2 m high. What is its volume? Answer: 1.4 x 10 6 m 3

4 Q3: An object has a mass of 57.6 g. Find the object’s density, given that its volume is cm 3. Answer: 1.43 g/cm 3

5 Q4: A lab worker measures the mass of some sucrose as mg. Convert that quantity to grams and to kilograms. Answer: 9.47 x g 9.47 x kg

6 Q5: A student calculates the density of iron as 6.80 g/cm 3 by using lab data for mass and volume. A handbook reveals that the correct value 7.86 g/cm 3. What is the percentage error? Answer: -13.5%

7 Q6: Which of the following masses is the largest? a g b kg c mg d μg Answer: b kg

8 Q7: Which of the following measurements contains three significant figures? a. 200 mL b mL c mL d mL Answer: c mL

9 Q8: A theory differs from a hypothesis in that a theory a. cannot be disproved b. always leads to the formation of a law c. has been subjected to experimental testing d. represents an educated guess Answer: c. has been subjected to experimental testing

10 Q9: All measurements in science a. must be expressed in scientific notation b. have some degree of uncertainty c. are both accurate and precise d. must include only those digits that are known with certainty Answer: b. have some degree of uncertainty

11 Q10: When numbers are multiplied or divided a. significant figures that are in the measurement that has the smallest number of significant figures b. significant figures that are in the measurement that has the largest number of significant figures c. digits to the right of the decimal point than are in the measurement that has the smallest number of digits to the right of the decimal point d. digits to the right of the decimal point than are in the measurement that has the largest number of digits to the right of the decimal point Answer: a. (too long to recopy)

12 Q11: The accuracy of a measurement a. is how close it is to its true measurement b. does not depend on the instrument used to measure the object c. indicates that the measurement is also precise d. is something that scientists rarely achieve Answer: a. is how close it is to its true measurement

13 Q12: Which of the following is not part of the scientific method? a. making measurements b. introducing bias c. making an educated guess d. analyzing data Answer: b. introducing bias

14 Q13: A measurement of 23,465 mg converted to grams equals a g b g c g d g Answer: b g

15 Q14: A metal sample has a mass of g. The volume of the sample is cm 3. The density of the sample is a. 2.7 g/cm 3 b g/cm 3 c g/cm 3 d g/cm 3 Answer: b g/cm 3

16 Q15: A recipe for 18 cookies calls for 1 cup of chocolate chips. How many cups of chocolate chips are needed for 3 dozen cookies? What kind of proportion, direct or indirect, did you use to answer this question? Answer: 2 cups; direct proportion

17 Q16: Which of the following statements contain exact numbers? a. There are 12 eggs in a dozen b. The accident injured 21 people c. the circumference of the Earth at the equator is 40,000 km. Answer: Statements a and b contain exact numbers

18 Q17: You have decided to test the effects of five garden fertilizers by applying some of each to separate rows of radishes. What is the variable you are testing? What factors should you control? How will you measure and analyze the results? Answer: The type of fertilizer is the variable being tested. Control factors are the types of radishes, the amount of water and the amount of sunshine. One control row should be planted under the same control factors but with no fertilizer. There are at least to things that can be used to determine the results: size, quantity, appearance and taste. Analysis might include bar graphs of each of these measurements for each of the following fertilizer types and the no-fertilizer control row.

19 Q17: Around 1150, King David I of Scotland defined the inch as the width of a man’s thumb at the base of the nail. Discuss the practical limitations of this early unit of measurement. Answer: A unit must be defined in a way that does not depend on the circumstances of the measurement. Not every thumbnail is the same size.


Download ppt "Unit #2: Measurements and Calculations Chapter 2: Measurements and Calculations  Scientific Method  Units of Measurement  Using Scientific Measurements."

Similar presentations


Ads by Google