Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byRegan Luter Modified over 3 years ago

1
Don’t Subtract Add I am learning that problems like 34 + ? = 51 and 51 – 34 = ? have the same answer. e.g. 34 + 17 = 51 and 51 – 34 = 17

2
Ashleigh has $17 and needs $25 to buy the new book she wants. How much more money does she need? First of all let’s answer this as an addition question. 17 + ? = 25 Step 1: Let’s record what she has already. $10 $1 Step 2: You can see she needs $3 more to get to twenty Amount added $3 + $1 Step 3: Now we need to swap these ten $1 coins for a $10 note. $10 Step 4: Now we have $20 so we just need to add $5 then we will have $25. $1 $5 So $17 + $8 = $25

3
Ashleigh has read $17 and needs $25 to buy the new book she wants. How much more money does she need? We can also answer this as a subtraction question. 25 – 17 = ? Step 1: Record the amount she needs ($25). $10 $1 Step 2: We can’t take away $7 because we only have $5 so we must split up a $10 note to get us another ten $1 coins. So $25 - $17 = $8 and $17 + $8 = $25 $1 $10 Step 3: Now we can take away $7. Step 4: Now subtract $10. and you are left with $8. The amount Ashleigh must save.

4
Try and work this one out as you go. Andrew had $23 and spent $5. How much money does he have left. As an addition question 5 + ? = 23 As a subtraction question 23 – 5 = ? 5 + 5 = 10 10 + 13 = 23 5 + 13 = 18 23 – 3 = 20 20 – 2 = 18 First I added 5 to get to a tidy number. From the tidy number I added 13 to get to 23. I find it easy to add on from a tidy number. Now I add 5 + 13 together to get my answer. First I took away 3 to get back to a tidy number. I need to subtract 5. I have already taken away 3 so now I subtract the remaining 2. I find it easy to subtract from a tidy number. Notice how both methods get the same answer.

5
Now try these questions on your own. Solve these subtraction questions by first changing them into addition questions. Need some more practise? Try Pg45 of Teacher Tools Addition and Subtraction Book Numeracy resourcesNumeracy resources 1)34 – 27 = ? 2)56 – 48 = ? 3)72 – 69 = ? 4)45 – 36 = ? 5)33 – 29 = ? Click again when you have completed each question and the answer will be displayed. 27 + 7 = 34 48 + 8 = 56 69 + 3 = 72 36 + 9 = 45 29 + 4 = 33

Similar presentations

OK

Problems like 37 + … = 79 I am learning to add mentally the ones and tens separately when appropriate. 84 TensOnes.

Problems like 37 + … = 79 I am learning to add mentally the ones and tens separately when appropriate. 84 TensOnes.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To ensure the functioning of the site, we use **cookies**. We share information about your activities on the site with our partners and Google partners: social networks and companies engaged in advertising and web analytics. For more information, see the Privacy Policy and Google Privacy & Terms.
Your consent to our cookies if you continue to use this website.

Ads by Google

Ppt on vegetarian and non vegetarian restaurant Ppt on ram and rom explained Ppt on dry cell and wet cell batteries Ppt on elections in india 2014 Ppt on use of ms excel Ppt online open enrollment Ppt on carbon and its compounds worksheet Best ppt on child labour in india Ppt on op amp circuits examples Compress ppt online free