Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Types of Sentences Parts of Speech Fused or Comma Splice? Modifiers Clauses/phra ses 10 20 30 40 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30.

Similar presentations


Presentation on theme: "Types of Sentences Parts of Speech Fused or Comma Splice? Modifiers Clauses/phra ses 10 20 30 40 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30."— Presentation transcript:

1

2 Types of Sentences Parts of Speech Fused or Comma Splice? Modifiers Clauses/phra ses 10 20 30 40 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10

3 QUESTION: What part of speech is underlined in this sentence? Both men glanced up, for the rectangle of sunshine in the doorway was cut off. ANSWER: noun

4 QUESTION: What part of speech is underlined in this sentence? She had full rouged lips and wide-spaced eyes, heavily made up. ANSWER: adjective

5 QUESTION: What part of speech is underlined in this sentence? She had full rouged lips and wide-spaced eyes, heavily made up. ANSWER: pronoun

6 QUESTION: What part of speech is underlined in this sentence? She had full rouged lips and wide-spaced eyes, heavily made up. ANSWER: adverb

7 QUESTION: What part of speech is underlined in this sentence? She had full rouged lips and wide-spaced eyes, heavily made up. ANSWER: conjunction

8 QUESTION: Sima was so sleepy after her marathon studying session for calculus that she ordered a triple espresso before going to class once the caffeine kicked in, Sima knew that she wouldn't doze off on Dr. Ribley. ANSWER: Fused sentence

9 QUESTION: Rachel painstakingly ironed her linen shirt all the while, she was thinking how pointless this chore was since linen begins to wrinkle the moment after the last button is fastened. ANSWER: Fused sentence

10 QUESTION: Jeremiah likes to put peanut butter on his pancakes instead of syrup, the smell is appealing, but I wouldn't want to eat anything so sticky that early in the morning. ANSWER: Comma splice

11 QUESTION: Clarence couldn't believe that the hardware store was selling garden rakes for only $1.99 each when he brought home twenty of them, his wife Marie just shook her head and squeezed them into a garage stuffed full of her husband's other "good buys." ANSWER: Fused sentence

12 QUESTION: Orange juice, toast, and cereal might be a healthy breakfast, but Ricardo always hits the snooze button on his alarm too many times all he can grab is a stale pastry and soda. ANSWER: Fused sentence

13 QUESTION: Choose the option with no misplaced or dangling modifier A. Filling the shopping cart with D batteries and bottled water, we finally completed our hurricane preparation. B. Filling the shopping cart with D batteries and bottled water, our hurricane preparation was finally complete. C. Filling the shopping cart with D batteries and bottled water, the completion of our hurricane preparation soothed our anxiety. ANSWER: A

14 QUESTION: Choose the option with no misplaced or dangling modifier A. Michael rode his bike to the beach, which was squeaky with rust. B. Squeaky with rust, Michael rode his bike to the beach. C. Michael rode his squeaky, rusty bike to the beach. ANSWER: C

15 QUESTION: Choose the option with no misplaced or dangling modifier A. After the librarian scolded the noisy teenagers, silence returned. B. Scolding the noisy teenagers, the library returned to silence. C. Scolding the noisy teenagers, silence returned to the library. ANSWER: A

16 QUESTION: Choose the option with no misplaced or dangling modifier A. Knocking the baseball into the stands, the fans cheered the homerun. B. Knocking the baseball into the stands, the homerun was cheered by the fans. C. When Wesley knocked the baseball into the stands, the fans cheered the homerun. ANSWER: C

17 QUESTION: A. Walking in the hot summer sun, sweat dripped from Kenny's face. B. Walking in the hot summer sun, Kenny's face dripped sweat. C. While Kenny walked in the hot summer sun, his face dripped sweat. ANSWER: C

18 QUESTION: Identify the type of phrase (gerund, appositive, prepositional) A bald slight man, he reminded me of a baby bird. ANSWER: appositive

19 QUESTION: Identify the type of phrase (gerund, appositive, prepositional) In the morning, the track team goes for a run. ANSWER: prepositional

20 QUESTION: Identify the type of clause (noun, adjective, adverb) To my right is Gretchen, who’s got her chin jutting out as if it would win the race all by itself. ANSWER: Adverb clauses

21 QUESTION: Identify the type of clause (noun, adjective, adverb) Not daring to glance at the books, I went out of the library, fearing that the librarian would call me back for further questioning. ANSWER: Noun clause

22 QUESTION: Identify the type of clause (noun, adjective, adverb) I sleep with two cats, who sleep on my legs. ANSWER: Adjective clause

23 QUESTION: Identify the type of sentence: Resistance to antibiotics is a worldwide problem, but medical experts have found a way to help slow resistance and keep drugs effective. ANSWER: compound

24 QUESTION: Identify the type of sentence: When you go to the doctor with a cold, don’t automatically ask for antibiotics. ANSWER: complex

25 QUESTION: Identify the type of sentence: Going to the doctor’s office is frustrating. ANSWER: simple

26 QUESTION: Identify the type of sentence: When bacteria is resistant to antibiotics, the only option may be to remove the infection by surgery. ANSWER: complex

27 QUESTION: Identify the type of sentence: If the doctor prescribes antibiotics, follow directions and take all of the medicine ANSWER: Compound complex


Download ppt "Types of Sentences Parts of Speech Fused or Comma Splice? Modifiers Clauses/phra ses 10 20 30 40 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30 20 10 50 40 30."

Similar presentations


Ads by Google