Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

States of Matter and Particle Motion Tutorial Tricia Swann.

Similar presentations


Presentation on theme: "States of Matter and Particle Motion Tutorial Tricia Swann."— Presentation transcript:

1 States of Matter and Particle Motion Tutorial Tricia Swann

2 Curriculum Standard This tutorial supports the following State of Tennessee 8 th grade curriculum standard: SPI : Compare the particle arrangement and type of particle motion associated with different states of matter.

3 Menu Matter Particle Motion of Solids Particle Motion of Liquids Particle Motion of Gases Click to return to the Menu from any page.

4 Matter Matter is anything that has mass and volume. There are three main types of matter. They are solid, liquid, and gas. here here Click here to learn more about the types of matter.here

5 States of Matter The state of matter is determined by the movement of particles within the matter. SolidsLiquidsGases here here Select a state of matter above to learn more about it or click here to take the Matter Self Quiz.here

6 Matter Self Quiz Question #1 Matter is anything that has __________ and ___________. Answer #1 Matter is anything that has mass and volume. Click here for answer. Click here to go to Question #2.

7 Matter Self Quiz Question #2 What are the 3 main types of matter? Answer #2 Solids, liquids, and gases. Click here for answer. Click here to go to Question #3.

8 Matter Self Quiz Question #3 What determines the state of matter? Answer #3 The movement of particles. End of Quiz. Click here to return to States of Matter. Click here for answer.

9 Particle Motion of Solids here hereThere are two basic types of particle arrangement in solids. Click here to find out more.here The particles in solids don’t move much, but they do vibrate slightly. Notice how the solid maintains its shape in the container.

10 Crystalline vs. Amorphous Solids Crystalline Solids The particles in a crystalline solid are arranged in a repeating pattern. Amorphous Solids The particles in an amorphous solid are arranged randomly. try this try thisTo review solids, try this!try this here hereTo return to States of Matter, click here.here hereTo take the Solids Self Quiz, click here.here

11 Solids Self Quiz Question #1 How do the particles in solids move? Answer #1 They don’t move much, they only vibrate slightly. Click here for answer. Click here to go to Question #2.

12 Solids Self Quiz Question #2 True or False: If you add heat to the particles of a solid, they will move faster. Answer #2 True. Click here for answer. Click here to go to Question #3.

13 Solids Self Quiz Question #3 True or False: solids have a definite shape and volume. Answer #3 True. Click here for answer. Click here to go to Question #4.

14 Solids Self Quiz Question #4 What are the two types of solids? Answer #4 Crystalline and amorphous. Click here for answer. Click here to go to Question #5.

15 Solids Self Quiz Question #5 Which of the two types of solids have particles arranged in a set pattern? Answer #5 Crystalline. Click here for answer. End of Quiz. Click here to return to States of Matter.

16 Particle Motion of Liquids Want more information? Click here. The particles in liquids slide past one another. As you can see, a liquid will take the shape of its container.

17 Particle Motion of Liquids here hereTo return to States of Matter, click here.here hereTo take the Liquids Self Quiz, click here.here Surface tension is the attraction of molecules to one another in a liquid. To see surface tension in action, click here.here

18 Liquids Self Quiz Question #1 How do the particles in liquids move? Answer #1 They slide past one another. Click here for answer. Click here to go to Question #2.

19 Liquids Self Quiz Question #2 True or False: Liquids have a definite shape and volume. Answer #2 False. They have a definite volume, but they take the shape of the container they are in. Click here for answer. Click here to go to Question #3.

20 Liquids Self Quiz Question #3 What property of a liquid allows you to drink through a straw? Answer #3 Surface tension. It holds the particles together, pulling them through the straw. Click here for answer. End of Quiz. Click here to return to States of Matter.

21 Particle Motion of Gases Want to know how to find the volume of a gas? Check this out! Gas particles move fast and strike one another. Gases spread out to fill their container. What does this tell you about their shape and volume?

22 Volume of a Gas To return to States of Matter, click here.here hereTo take the Gases Self Quiz, click here.here The volume of a gas is found by measuring the volume of the container the gas is in. Want to know why? here here Click here.here

23 Gases Self Quiz Question #1 How do the particles in gases move? Answer #1 They move very fast and strike one another. Click here for answer. Click here to go to Question #2.

24 Gases Self Quiz Question #2 True or False: Gases have a definite shape and volume. Answer #2 False. Gases take the shape and volume of the container they are in. Click here for answer. Click here to go to Question #3.

25 Gases Self Quiz Question #3 How do you measure the volume of a gas? Answer #3 You measure the volume of the container the gas is in. Click here for answer. End of Quiz. Click here to return to States of Matter.

26 References Benson, Tom. (Designer). (2009). Fixed and animated images of matter. [Web]. Retrieved from Classroom Video. (Producer). (1998). Gas has volume. [Web]. Retrieved from Damon, A. W. (Designer). (2009). Fixed and animated images of matter. [Web]. Retrieved from Daniel, L., Rillero, P., Biggs, A., Feather, Jr., R. M., & Zike, D. (2009). States of Matter. Tennessee Science Grade 8 (pp ). Columbus, OH: Glencoe/McGraw-Hill. Gibbs, Philip. (Designer). (1996). Crystalline and amorphous molecular arrangement of a solid. [Web]. Retrieved from Goalfinder.com. (Designer). (2007). Types of solids. [Web]. Retrieved from

27 References JLM Visuals,. (Photographer). (2008). Salt. [Web]. Retrieved from Larson, A. M. (Designer). (2003). Phases of matter. [Web]. Retrieved from Mattox, Steve. (Photographer). (2006). Crystalline and amorphous solids. [Web]. Retrieved from Meyers, Jennifer. (Photographer). (2008). Marching band. [Web]. Retrieved from Noop, A. (Photographer). (2009). Marching soldiers. [Web]. Retrieved from Purdue University. (Designer). (2008). Microscopic view of a gas, liquid, and sold. [Web]. Retrieved from

28 References WGBH Educational Productions. (Producer). (2004). Surface tension: making paper clips float. [Web]. Retrieved from * * Photostory created by Tricia Swann with images from above references.


Download ppt "States of Matter and Particle Motion Tutorial Tricia Swann."

Similar presentations


Ads by Google