Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive.

Similar presentations


Presentation on theme: "Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive."— Presentation transcript:

1

2 Jeopardy You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive A Nervous Wreck BABY got SPINE – CNS that is ! “I’ve got PNS right now ! Final JeopardyJeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer A-100 ANSWER: Both names for the type of neuron shown here. QUESTION: What are SENSORY or AFFERENT NEURON

5 Question Answer A-200 ANSWER:Specific name for the type of Neuroglial cell being pointed to by the red arrow. It’s more scientific name is a neurolemmocyte. QUESTION: What are SCHWANN CELLS

6 Question Answer A-300 ANSWER: In the graph to the right, the blue line indicates a value of –50 mV. What is the name for this value. QUESTION: What is about THRESHOLD

7 Question Answer A-400 ANSWER: Small vesicles found in the axon bulbs of a Sympathetic motor neuron will house this neurotransmitter. QUESTION: What are NOREPINEPHRINE

8 Question Answer A-500 ANSWER: The Nerve pathway shown here will release what neurotransmitter, and what affect will it have on the Liver? QUESTION: What is Norepinephrine, and it will cause liver to release glucose.

9 Question Answer ANSWER: At what point (A,B,C, or D) on the graph will Sodium/Potassium pumps turn on. QUESTION: What is Point D B-100 A B D C

10 Question Answer B-200 ANSWER: The other more proper scientific term used to describe the upswing phase of an action potential. QUESTION: What is DEPOLARIZATION

11 Question Answer B-300 ANSWER: These gates open up to initiate the event known as Repolarization. QUESTION: What are the K+ gates

12 Question Answer B-400 ANSWER: This ion will bind onto contractile filaments to help pull Synaptic Vesicles over to the Pre-Synaptic Membrane. QUESTION: What is CALCIUM (Ca ++)

13 Question Answer B-500 ANSWER: This specific rapid conduction of a nerve impulse takes place at the unmylenated spots along a nerve fiber. QUESTION: What are SALTATORY CONDUCTION

14 Question Answer C-100 ANSWER: This system is also known as the “THORACOLUMBAR” division of the autonomic system QUESTION: What is the SYMPATHETIC DIVISION

15 Question Answer C-200 ANSWER: This enzyme is responsible for the breakdown of Norepinephrine neurotransmitter. QUESTION: What is MONOAMINE OXIDASE

16 Question Answer C-300 ANSWER: This specific region of the adrenal gland is responsible for the production and release of EPINEPHRINE (Adrenalin) QUESTION: What is the ADRENAL MEDULLA

17 Question Answer C-400 ANSWER: These two partners work in close proximity to one another to form the “DIENCEPHALON” QUESTION: What are the “HYPOTHALAMUS” and “THALAMUS”

18 Question Answer C-500 ANSWER: This stage of an action potential is about to take place at “X” QUESTION: What is “RECOVERY” Na + K + X

19 Question Answer D-100 ANSWER: This structure near the 3 rd ventricle is responsible for prioritizing incoming sensory info and shipping it off to the appropriate area of the Cerebrum. QUESTION: What is the THALAMUS

20 Question Answer D-200 ANSWER: The structure shown here is responsible for helping the medulla with regulating breathing QUESTION: What is the PONS

21 Question Answer D-300 ANSWER: Both the name of the structure shown here and its main function. QUESTION: What is the CORPUS CALLOSUM and to help connect the right and left hemispheres

22 Question Answer D-400 ANSWER: The type of neurons forming structure #6 Question : What are the SENSORY Axons

23 Question Answer D-500 ANSWER: Both the lobe name and the function for the part of cerbral cortex being pointed to here. QUESTION: What is the OCCIPITAL lobe and for VISION

24 Question Answer E-100 ANSWER: The dorsal root ganglion houses the cell bodies from this type of neuron. QUESTION: What are SENSORY (AFFERENT) NEURONS

25 Question Answer E-200 ANSWER: The proper name for the 10 th (X) cranial nerve, as it is the one responsible for innervating and controlling many internal organs. QUESTION: What is the VAGUS NERVE

26 Question Answer E-300 ANSWER: The diagram shown here illustrates this division of the autonomic nervous system that would cause this process to take place at the liver. QUESTION: What is the Sympathetic and would RELEASE GLUCOSE

27 Question Answer E-400 ANSWER: The neurotransmitter shown here is released from axons bulbs found a the end of a long post-ganglionic fiber. QUESTION: What is NOREPINEPHRINE

28 Question Answer E-500 ANSWER: A long preganglionic fiber followed by a short post ganglionic fiber is would have this effect on the gallbladder. QUESTION: What is the PARASYMPATHETIC DIVISION which would stimulate the gallbladder to release more bile.

29 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: The full proper names of the two hormones that are actually produced in the hypothalamus and stored and released by the posterior pituitary QUESTION: What are OXYTOCIN and ANTIDIURETIC HORMONE


Download ppt "Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive."

Similar presentations


Ads by Google