Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive.

Similar presentations


Presentation on theme: "Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive."— Presentation transcript:

1

2 Jeopardy You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive A Nervous Wreck Rob Drew Clams = Word Scramble UNIT M Miscellaneous Final JeopardyJeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer A-100 ANSWER: These neurons are also called Efferent Neurons. QUESTION: What are MOTOR NEURONS

5 Question Answer A-200 ANSWER: These specific neurolemmocytes (type of neuroglial cells) form the myelin sheath. QUESTION: What are SCHWANN CELLS

6 Question Answer A-300 ANSWER: During resting potential the axoplasm has a membrane potential measuring THIS amount measure in THESE units QUESTION: What is about ~ -60  -70 millivolts

7 Question Answer A-400 ANSWER: Small vesicles found in the axon bulbs of a sympathetic motor neuron will house this neurotransmitter that will put the effector into full emergency/excitatory mode. QUESTION: What is NOREPINEPHRINE

8 Question Answer A-500 ANSWER: The particular charge for the element that must must be taken in through the presynaptic membrane in order for the synaptic vessicles to be drawn down to the presynaptic membrane for exocytosis to take place. QUESTION: What is + 2

9 Question Answer ANSWER: A measurement of approximately – 45 mV is a significant value when it comes to nerve impulse transmission. This value is termed…. QUESTION: What is the THRESHOLD VALUE that follows the All or None Law B-100

10 Question Answer B-200 ANSWER: The other more proper scientific term used to describe the upswing phase of an action potential. QUESTION: What is DEPOLARIZATION

11 Question Answer B-300 ANSWER: These gates open up to initiate the event known as Repolarization. QUESTION: What are the K+ gates

12 Question Answer B-400 ANSWER: When these pumps work hard to re- establish the ion distribution during the recovery period they pump out this many Na+ ions for every 2 K+ ions they pump back in. QUESTION: What is “3”

13 Question Answer B-500 ANSWER: This specific rapid conduction of a nerve impulse takes place at the unmylenated spots along a nerve fiber. QUESTION: What are SALTATORY CONDUCTION

14 Question Answer C-100 ANSWER: This type of nerve fiber will always be longest in an Afferent Neuron. QUESTION: What is the DENDRITE

15 Question Answer C-200 ANSWER: This enzyme is responsible for the breakdown of Norepinephrine neurotransmitter. QUESTION: What is MONOAMINE OXIDASE

16 Question Answer C-300 ANSWER: Proper name for the plasma membrane indicated by the arrow. QUESTION: What is the POST SYNAPTIC MEMBRANE

17 Question Answer C-400 ANSWER: These proper term for the process whereby a neuron adds up excitatory affect to inhibitory affect to determine whether threshold is reached. QUESTION: What is the “INTEGRATION” or “SUMMATION”

18 Question Answer C-500 ANSWER: This stage of an action potential is about to take place at location “X” QUESTION: What is “RECOVERY” refractory period Na + K + X

19 Question Answer D-100 ANSWER: “ PAY NESS” = 1 word QUESTION: What is the SYNAPSE

20 Question Answer D-200 ANSWER: “ I TO GASS UP MATE” = two words QUESTION: What is the POTASSIUM GATE

21 Question Answer D-300 ANSWER: “SHE LINE MY HAT” = Two Words QUESTION: What is the MYELIN SHEATH

22 Question Answer D-400 ANSWER: “ME NOT RUIN TRE STAR” = 1 word Question : What is NEUROTRANSMITTER.

23 Question Answer D-500 ANSWER: “ LOCA IN TENT TO PAI ” = two words QUESTION: What is ACTION POTENTIAL

24 Question Answer E-100 ANSWER: The proper name for the process of endocytosis to re-absorb the neurotransmitters from a synaptic gap/cleft QUESTION: What is REUPTAKE

25 Question Answer E-200 ANSWER: The full proper name for the health disorder shown here in (Damaged Nerve): QUESTION: What is the MULTIPLE SCLEROSIS

26 Question Answer E-300 ANSWER: The two different names for the type of neuron shown above. QUESTION: What is a(n) AFFERENT or SENSORY neuron

27 Question Answer E-400 ANSWER: The impulse in the diagram above is happening in a sensory neuron’s dendrite. What will it hit next? (A = Cell Body at “Y” B = Sensory Receptor at “X” C = Effector at “Y” D = Effector at “X” E = Cell Body at “X” QUESTION: What is E – Impulse is moving toward “X” MULTIPLE CHOICE K + Na+ “Y” “X”

28 Question Answer E-500 ANSWER: The event that is taking place between the time of 2-3 milliseconds. QUESTION: What is RECOVERY

29 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: This specific division of the nervous system serves the skin, skeletal muscles and tendons. It includes nerves that take sensory information from external sensory receptors to the Central Nervous System (CNS) as well as motor commands away from the CNS. Several Reflex Arcs are found within this division of the CNS. QUESTION: What is the SOMATIC SYSTEM


Download ppt "Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 You’v Got A Lot Of Nerve! SOOOOO Impulsive."

Similar presentations


Ads by Google