Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

NDSU Extension Service Youth Protection Policy Maxine Nordick Cass County Extension Agent Karla Monson Bottineau County Extension Agent.

Similar presentations


Presentation on theme: "NDSU Extension Service Youth Protection Policy Maxine Nordick Cass County Extension Agent Karla Monson Bottineau County Extension Agent."— Presentation transcript:

1 NDSU Extension Service Youth Protection Policy Maxine Nordick Cass County Extension Agent Karla Monson Bottineau County Extension Agent

2 Purpose Promote the safety and well-being of all participants who participate in NDSU Extension Service youth programs.

3 Is this an issue in 4-H? Youth protection issues have surfaced in our North Dakota 4-H Program

4 Provides Opportunity Learn how to: –Detect and change harmful situations. –Protect youth participants. Be screened. Reaffirm dedication. Create safe environments.

5 Policy applies to: All adults who work with youth on a regular basis or chaperone overnight stays. Teens who will turn 18 during the 4-H year.

6 Confidentiality All child abuse information clearance information must be kept confidential and filed in a secure place. Unauthorized disclosure of information is a Class B misdemeanor.

7 Video “A 4-H Pledge: Keeping Youth Safe”

8 How much do you know? To answer each question: Hold up the card numbered with your response choice.

9 This policy provides an opportunity for all adults working in NDSU Extension youth programs to: 1.Be screened 2.Detect harmful situations 3.Create unsafe environments 4.1 & 2 of the above Answer: 4

10 This policy applies to: 1.Volunteers 2.All 4-H members 3.All NDSU employees 4.All Parents Answer: 1

11 Current volunteers and employees will repeat the screening process every: 1.2 years 2.4 years 3.6 years 4.10 years Answer: 3

12 Re-screening volunteers every six years requires: 1.Signing the Behavioral Expectation Form 2.Reference Check 3.Volunteer Information Form 4.1 & 3 Answer: 4

13 Three of the four types of child maltreatment are: 1.Biological, physical and emotional 2.Sexual, psychological and emotional 3.Neglect, physical and biological 4.Emotional, physical and neglect Answer: 4

14 Common behaviors of people who abuse children are: 1.Have low self-esteem and realistic expectations of youth 2.Use drugs/alcohol and have been abused as children 3.Have never been abused and have unrealistic expectations of youth 4.Have high self-esteem and use drugs/alcohol Answer: 2

15 What are some behavioral signs of an abused child? 1.Depression, disinterested and delinquency 2.Extreme behavior changes, drug use and interested 3.Delinquency, drug use and minimal behavior changes 4.Good grades, extreme behavior changes and depression Answer: 1

16 Common signs of neglect are: 1.Chronically tired, thirsty, poor hygiene 2.Poor attendance, inadequate clothing, active 3.Hunger, poor attendance, and chronically tired 4.Thirsty, inadequate clothing, poor hygiene Answer: 3

17 How many adults must be present during an overnight stay for every 8-10 youth? Answer: 1

18 During an overnight stay: 1.An adult may share a room with a minor child of the same sex. 2.Two youth may share a room with an adult. 3.Parents may not share a room with their child. 4.An adult may share a room with a minor child of the opposite sex. Answer: 2

19 Which of the following guidelines is correct when establishing safe environments? 1.Intrude on youth privacy if health and safety requires. 2.Work with young people behind closed/locked doors. 3.Discipline children by use of physical punishment. 4.Discourage parents and guardians from attending. Answer: 1

20 New volunteers must complete: 1.Behavioral Expectation Form 2.Criminal Background Release Form 3.1 & 2 of the above 4.All of the above Answer: 1

21 The Convicted Sex Offenders and Offenders Against Children List is a: 1.Public List 2.Private List Answer: 1

22 Volunteers are required by law (mandatory reporters) to report knowledge or suspicion of abuse or neglect. 1.True 2.False Answer: 2

23 If an individual’s name is listed on the North Dakota Child Abuse Information Index or the Convicted Sex Offenders List, then: 1. Accept them as a volunteer. 2. Seek more information. 3.Reject them as a volunteer. 4. Refer them to another youth organization. Answer: 2

24 How much did you know? Prizes!!!

25 Situation Activity

26 The paperwork!

27 Behavior Expectations All adults and youth, who will turn 18, should read and sign two copies. One copy filed where supervised. One copy kept by the individual.

28 Behavior Expectations Form Adult agrees to: 1.Respect individual rights. 2.Accept Extension support. 3.Represent Extension positively. 4.Respect Extension Mission. 5.Refrain from & report any physical or emotional abuse.

29 Behavior Expectations (cont.) 6.Report quickly. 7.Avoid criminal actions involving youth or activities. 8.Refrain from alcohol or drug use while responsible for youth. 9.Comply with equal opportunity and anti- discrimination laws. 10.Practice safety.

30 Questions? Thanks for coming!


Download ppt "NDSU Extension Service Youth Protection Policy Maxine Nordick Cass County Extension Agent Karla Monson Bottineau County Extension Agent."

Similar presentations


Ads by Google