Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

TAYAMUM …alternatif wuduk.

Similar presentations


Presentation on theme: "TAYAMUM …alternatif wuduk."— Presentation transcript:

1 TAYAMUM …alternatif wuduk

2 Konsep Tayammum dari segi bahasa: qasad (mengsahajakan).
Tayamum adalah satu kemudahan yang diberikan Allah SWT kepada umat Islam untuk dilakukan semasa menghadapi keadaan yang menghalang daripada berwuduk atau mandi wajib disebabkan ketiadaan air atau sakit bagi mengharuskan melakukan ibadah. Tayamum pada syarak: menyapu muka dan kedua belah tangan meliputi siku dengan debu yang bersih dengan syarat-syarat tertentu. Ia difardukan sebagai ganti wuduk atau mandi wajib.

3 Dalil Disyari‘atkan tayamum berdasarkan firman Allah SWT: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا وَإِنْ كُنْتُمْ مَرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغَائِطِ أَوْ لامَسْتُمُ النِّسَاءَ فَلَمْ تَجِدُوا مَاءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ مَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلَكِنْ يُرِيدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون Maksudnya: “Dan jika kamu junub (berhadath besar) maka bersucilah dengan mandi wajib; dan jika kamu sakit (tidak boleh kena air), atau dalam musafir, atau salah seorang dari kamu datang dari tempat buang air, atau kamu sentuh perempuan, sedang kamu tidak mendapat air (untuk berwudhu’ dan mandi), maka hendaklah kamu bertayammum dengan tanah – debu yang bersih.” (Surah Al-Ma’idah, 5:6)

4 Dalil Hadis bermaksud:                                                        "Dari Huzaifah r.a, katanya: Rasulullah SAW bersabda: ...dan (di antara keistimewaan yang diberikan oleh Allah Taala kepada kami ialah) dijadikan bumi ini seluruhnya sebagai tempat sembahyang untuk kami, dan tanahnya dijadikan untuk kami sebagai alat bersuci apabila kami tidak mendapat air"                                                                                       (Riwayat Muslim)

5 Sebab tayamum Ketiadaan air yang mencukupi untuk wudhu’ atau mandi.
Air yang ada hanya mencukupi untuk keperluan minuman binatang yang dihalalkan, sekalipun keperluan itu pada masa akan datang. Sakit yang jika terkena air boleh mengancam nyawa atau anggota badan atau melambatkan sembuh.

6 Sunat Membaca basmalah iaitu lafaz
Mendahulukan menyapu tangan kanan dari yang kiri dan memulakan bahagian atas dari bahagian bawah ketika menyapu muka. Berturut-turut di antara menyapu muka dan menyapu tangan.

7 Batal Berlaku sesuatu daripada perkara- perkara yang membatalkan wudhu’. Melihat air atau mendapat air sekiranya bertayammum kerana ketiadaan air. Murtad iaitu keluar dari agama Islam.

8 Cara-cara Langkah 1: Niat di dalam hati " Sahaja aku bertayamum pengganti wudhu' untuk solat fardhu kerana Allah Ta'ala", sambil menekankan kedua telapak tangan ke atas tanah atau debu yang bersih. Langkah 2: Sapukan kedua telapak tangan yang sudah ditekan ke atas tanah atau debu tadi keseluruh muka. Sebelum menyapukannya ke muka, hendaklah dihembus kedua telapak tangan itu terlebih dahulu supaya debu atau tanahnya tidak terlalu banyak.

9 Langkah 3: Tekankan kedua telapak tangan sekali lagi ke atas tanah atau debu. Langkah 4: Sapukan telapak tangan kiri kepada tangan kanan. Paling sedikit mesti sampai sehingga pergelangan tangan. Langkah 5: Sapukan telapak kanan kepada tangan kiri. Paling sedikit mesti sampai sehingga pergelangan tangan.

10 Rukun-rukun 1. Berniat ketika menyapu debu tanah ke muka. Niat tayammum adalah seperti berikut: “Sahaja aku bertayammum bagi mengharuskan solat kerana Allah Ta`ala.” 2. Menyapu muka. 3. Menyapu kedua-dua belah tangan. 4. Tertib.

11 Syarat 1. Menggunakan debu tanah yang suci, tidak mustakmal, tidak bercampur benda lain. 2. Menyapu muka dan dua tangan dengan dua kali pindah. 3. Hilang najis terlebih dahulu. 4. Masuk waktu sembahyang. 5. Bertayammum bagi setiap ibadat fardhu. 6. Ada keuzuran seperti sakit atau ketiadaan air.

12 Semoga beroleh manfaat dari tayangan slaid ini. Terima kasih.


Download ppt "TAYAMUM …alternatif wuduk."

Similar presentations


Ads by Google