Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje PROIZVODNJA OPRUGA, CIJEVI I DIJELOVA ZA FILTERE GORIVA THE MANUFACTURE OF SPRINGS, PIPES AND PARTS FOR FUEL.

Similar presentations


Presentation on theme: "Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje PROIZVODNJA OPRUGA, CIJEVI I DIJELOVA ZA FILTERE GORIVA THE MANUFACTURE OF SPRINGS, PIPES AND PARTS FOR FUEL."— Presentation transcript:

1 Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje PROIZVODNJA OPRUGA, CIJEVI I DIJELOVA ZA FILTERE GORIVA THE MANUFACTURE OF SPRINGS, PIPES AND PARTS FOR FUEL FILTERS - PRODUKTION VON FEDERN, RÖHREN UND KRAFTSTOFFFILTER-METALLTEILEN

2 Opšte informacije Naziv firme : Saraj – Komerc d.o.o. Adresa : Batuški Lug bb - Industrijska zona 70240 Gornji Vakuf – Uskoplje Djelatnost : Proizvodnja poklopaca za filtere goriva, opruga i cijevi Vlasništvo : 100% privatno Godina osnivanja : 1983. Direktor : Emir Čolić

3 Tri hale smještene su na dvije lokacije, a njihova ukupna proizvodna površina iznosi 15.500 m 2. Kompanija posjeduje svu potrebnu infrastrukturu u savremeno opremljenim industrijskim prostorima i sve preduslove za daljnji poslovni razvoj svih segmenata poslovanja. Infrastruktura

4 Cjelokupni prostor pogona Tvornice opruga na raspolaganju je za nove projekte nakon njegovog kompletnog renoviranja. Izme đ u ostalog, instalisana je i potpuno nova automatizovana Zn/Ni linija površinske zaštite, što nam omogućava da budemo apsolutno konkurentni na tržištu, sa realnom mogućnošću ostvarenja novih poslovnih uspjeha i nastavljanja trenda pozitivnog poslovanja i kontinuiranog razvoja.

5 Proizvodi i usluge Naš proizvodni spektar obuhvata poklopce za filtere goriva, opruge, cijevi za dizel pumpe i hladnjake, kao i pozicije dobivene obradom rezanjem. Svojim kupcima nudimo i usluge površinske zaštite i tvrdog lemljenja.

6 Ostali proizvodi i usluge Pored naših osnovnih proizvoda, proizvodni kapaciteti dozvoljavaju i izradu različitih oblika i dimenzija štancanih dijelova na osnovu tehničke dokumentacije kupca. Pored tehničke dokumentacije koju nam dostavi kupac, u mogućnosti smo i sami izraditi dokumentaciju za traženi proizvod, kao i izradu dijela na osnovu dostavljenog uzorka. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva uspješno izra đ ujemo manje alate za svoje i potrebe naših kupaca. To su visokoprecizne pozicije sa veoma čestim postignutim uskim tolerantnim poljima koja kupac traži. Možemo pružati i usluge 3D mjerenja, a posjedujemo i hemijsku laboratoriju sa mogućnošću provo đ enja pojedinih specifičnih hemijskih ispitivanja.

7 Izra đ ujemo i visokozahtjevne hidrauličke komponente za poznate kupce od običnog i nehr đ ajućeg čelika. Hidrauličke komponente Izrada ovih komponenti različitih dimenzija vrši se obradom rezanjem i obradom plastičnom deformacijom na specijalnim mašinama, većim dijelom izra đ enim od strane stručnih lica naše kompanije.

8 Štancovanje Na više od 40 presa, ekscentar kao i hidrauličnih presa radne sile od 10 do 400 t, izra đ ujemo razne štancovane dijelove. Prese se koriste prije svega za proizvodnju poklopaca, koji se nakon toga ugra đ uju u sklop. Materijali za štancovanje su obični i nehr đ ajući čelici.

9 CNC mašine Posjedujemo više od 20 CNC mašina za proizvodnju dijelova koji se zatim ugra đ uju u sklop, ali i kao pojedinačnih pozicija koje se kao takve isporučuju kupcu. Izra đ ujemo komade do Ø100 mm prečnika, a mogu se koristiti sve vrste čelika i obojenih metala.

10 Obrada cijevi U obradu cijevi uključeni su različiti procesi kao što su: rezanje, obaranje ivica, rajbovanje, formiranje i savijanje. Različite vrste cijevi od običnog i nehr đ ajućeg čelika koriste se u proizvodnji poklopaca, ali isto tako i kao krajnji proizvod koji se ugra đ uje na dizel pumpe i hladnjake kod kupca.

11 Pojedinačni dijelovi se ugra đ uju na poklopac. Poklopci sa ugra đ enim dijelovima zatim se trakom transportuju kroz protočnu peć za tvrdo lemljenje gdje se razvija temperatura i do 1100 °C. Posjedujemo peći namijenjene za tvrdo lemljenje dijelova izra đ enih od običnih i nehr đ ajućih čelika. Montaža i tvrdo lemljenje

12 U sklopu alatnice se proizvode alati za obradu cijevi, za štancovanje, alati za brizganje plastike, različiti ure đ aji i kontrolnici. Ovdje se provodi i održavanje postojećih alata za štancovanje. Postoje slijedeće vrste obrade: univerzalno struganje i glodanje, CNC glodanje, koordinatno brušenje, vanjsko okruglo brušenje, ravno i fazonsko brušenje, erodiranje žicom i erodiranje elektrodom. Pred gore navedenog raspolažemo i vlastitom termičkom obradom. Alatnica uspješno pruža i usluge trećim licima. Alatnica

13 Proizvodnja opruga Poslovanje smo započeli upravo proizvodnjom opruga, a proizvodimo sve tipove opruga, prečnika materijala od Ø0,2 do Ø16 mm. Opruge se proizvode od običnog i nehr đ ajućeg čelika, pri čemu se koriste različite vrste površinske zaštite i pasivizacije. Kod nas postoji mogućnost ispitivanja ugiba i sile opruga.

14 Proizvodnja okova i opruga za garažna vrata Vršimo uslugu izrade okova i opruga za garažna sekciona vrata raznih dimenzija i prečnika. Iz ponude izdvajamo opruge od žice prečnika Ø5 do Ø12 mm, dužine po zahtjevu kupaca. Opruge se dostavljaju po zahtjevu kupaca nauljene i spremljene u streč foliju. Dostavljanje atesta materijala na zahtjev kupaca, a nabavka materijala je iz zemalja EU.

15 Površinska zaštita “Saraj – Komerc” raspolaže sa tri linije za površinsku zaštitu. Dvije linije površinske zaštite su namijenjene za cinkovanje i kalajisanje. Na trećoj automatskoj galvanskoj liniji odvija se proces površinske zaštite legurom Zn/Ni koja ima široku primjenu u oblasti autoindustrije.

16 Pri kiselom svijetlom kalajisanju koristimo vješalice. Raspodjela debljine prevlake po površini je dobra. Dobiva se dekorativan izgled prevlake. Postojanost na koroziju je dobra. Kalajisanje Često se ova prevlaka koristi u prehrambenoj industriji. Kalajisanje se dijelom koristi za naše proizvode, a najčešće za druge poslovne subjekte.

17 Alkalno cinkovanje Kod alkalnog cinkovanja koristimo vješalice. Nanošenje cinka je sporije sa optimalnom raspodjelom debljine cinka. U odnosu na kiseli cink karakteristična je bolja korozijska postojanost. Postoji mogućnost plave i crne hromatizacije (sa Cr (III)) i mogućnošću siliranja. Kiselo i alkalno cinkovanje Kiselo cinkovanje Kod kiselog cinkovanja koristimo bubnjeve i vješalice. Karakteristično je brzo nanošenje cinka, a dobiva se dekorativan izgled cink prevlake. Postoji mogućnost plave i crne hromatizacije (sa Cr(III)) i mogućnošću siliranja.

18 Zn / Ni površinska zaštita Automatska linija Zn/Ni površinske zaštite izgra đ ena je u pogonima Tvornice opruga kako bi se ispoštovao zahtjev strateških kupaca za ovom vrstom galvanske zaštite. Zn/Ni je metoda koja je razvijena kao zamjena metalnoj prevlaci kadmijem, koja je neprihvatljiva iz razloga zaštite okoliša. Metoda zaštite Zn/Ni ne samo da je zamijenila prevlaku kadmijem, nego je i kvalitetom višestruko premašuje. Trajanje zaštite od korozije je u prosjeku i 10 x duže od standardnog galvanskog cinčanja i 3 x duže od kadmiranja. Prevlakom Zn/Ni se u neutralnom testu slane komore po ISO 9227 mogu postići sljedeće vrijednosti: preko 500 sati do bijele korozije, preko 1000 sati do crvene korozije

19 Još od 2002. godine uveden je ISO 9001 standard za upravljanje kvalitetom, a od 2007. godine uveden je i sistem okolinskog upravljanja prema ISO 14001. Ekološki zahtjevi poštuju se prilikom poslovanja. Zaposleni se redovno obučavaju o važnosti standarda očuvanja okoliša. Kvalitet i ekologija

20 Aktivnosti oko uvo đ enja ISO/TS 16949 tehničke specifikacije započete su, a sa ovim standardom uskla đ en je i Poslovnik, kao i sva sistemska dokumentacija. Kvalitet i ekologija Faza certifikacije planirana je u 2015. godini.

21 Mjerna oprema i ure đ aji Posjedujemo potrebnu mjernu opremu i ure đ aje u cilju obezbje đ enja zahtijevanog kvaliteta od strane naših kupaca. Dio opreme obuhvata: Koordinatnu mjernu 3D mašinu, konturograf, mašinu za mjerenje hrapavosti, profil - projektor.

22 Mjerna oprema i ure đ aji Pored navedene opreme i ure đ aja, posjedujemo i instrument za mjerenje debljine Zn/Ni površinskog sloja.

23 Prerada otpadnih voda Ure đ aji za obradu otpadnih voda sa obje linije automatizovana su postrojenja gdje izlazni rezultati zadovoljavaju zakonski dozvoljene vrijednosti izlaznih parametara, kao što je npr. koncentracija teških metala ili pH vrijednost. Mjerenja se očitavaju online i to u realnom vremenu.

24 Prerada otpadnih voda Saraj – Komerc instalacijom dvije linije za automatsku preradu otpadnih voda dokazuje svoju stalnu opredijeljenost za očuvanje okoliša i visoki nivo ekološke svijesti koju i dalje namjerava promovisati na dobrobit svih zainteresovanih strana.

25 Društvena odgovornost Naša snaga je u tome da kao društveno odgovorna kompanija učestvujemo u stvaranju za život ugodnijih i ljepših lokalnih zajednica. Aktivni smo na području humanitarnih akcija i sponzorstava koja poboljšavaju kvalitet života zajednice. Unapređujemo politiku održivog razvoja, te podupiremo mnoge kulturno – sportske aktivnosti važne za lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo.

26 Društvena odgovornost Naša ekipa aktivno učestvuje na važnijim malonogometnim turnirima i sa ponosom ističemo naše postignute sportske uspjehe na tim turnirima. Kroz niz sponzorskih aktivnosti podržali smo od samog početka svog poslovanja, razvoj i afirmaciju sporta, nauke, kulture i privrede, ne samo na lokalnom, već i na višim nivoima.

27 Suosjećajući sa najosjetljivijim članovima našeg društva, posebna pažnja je posvećena podržavanju humanitarnih akcija, pomaganju djece sa zdravstvenim poteškoćama i potrebama, te stipendiranju odličnih učenika slabijeg imovinskog stanja. Pomažemo nadarene i vrijedne pojedince i zaslužne sportske kolektive u njihovom razvoju. Želja nam je da našu zemlju učinimo naprednijom i bogatijom budućim mladim perspektivnim stručnjacima. Društvena odgovornost

28 Učestvujemo u manifestacijama raznog karaktera koje organizuju naši poslovni partneri. Za naše radnike organizujemo izlete u i van granica Bosne i Hercegovine, a destinacije odabiremo po njihovim željama.

29 Priznanja i nagrade Povelja s grbom općine Gornji Vakuf – Uskoplje za izuzetan doprinos u oblasti privrede i zapošljavanja od strane općine Gornji Vakuf – Uskoplje (01. 10. 2010. godine).

30 Priznanja i nagrade Priznanje za kolekciju opruga (06. 10. 2012. godine) od strane žirija 19. generalnog BH sajma ZEPS.

31 Priznanja i nagrade „Gazela” BH Biznis nagrada 2013. (10. 04. 2014. godine) u kategoriji Male gazele za područje Srednjobosanskog kantona od strane firme Kameleon M&M Group uz pomoć partnera: Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore FBiH, Ministarstva razvoja, preduzetništva i obrta FBiH, Mostarskog sajma privrede i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

32 Reference

33 Kontakti Adresa: Saraj – Komerc d.o.o. Batuški Lug bb – Industrijska zona BA – 70240 Gornji Vakuf – Uskoplje Telefoni: +387 (0)30 265 835 – Tehnologija +387 (0)30 265 837 – Proizvodnja i Kontrola +387 (0)30 265 315 – Fax i računovodstvo Elektronska pošta: ecolic@saraj-komerc.com m.huskic@saraj-komerc.com nermin@saraj-komerc.com


Download ppt "Saraj – Komerc d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje PROIZVODNJA OPRUGA, CIJEVI I DIJELOVA ZA FILTERE GORIVA THE MANUFACTURE OF SPRINGS, PIPES AND PARTS FOR FUEL."

Similar presentations


Ads by Google