Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

MANS 2113 TAHUN 2 SEMESTER 1 PEMBEBATAN.

Similar presentations


Presentation on theme: "MANS 2113 TAHUN 2 SEMESTER 1 PEMBEBATAN."— Presentation transcript:

1 MANS 2113 TAHUN 2 SEMESTER 1 PEMBEBATAN

2 DEFINISI Kain yang digunakan untuk menutupkan luka supaya dapat memberhentikan pendarahan serta menghalang berlakunya pencemaran & membantu proses penyembuhan.

3 TUJUAN PEMBEBATAN Menahan / menghentikan pendarahan.
Melindungi luka daripada pencemaran & jangkitan. Melindungi luka daripada kecederaan lain semasa bergerak. Membersihkan luka. Mempercepatkan proses penyembuhan. Menyerap sebarang lelehan dari luka spt darah, nanah.

4 Samb….. Membantu menanggalkan tisu-tisu yang mati.
Memberi sokongan kepada kepatahan tulang. Mengurangkan kesakitan & memberi keselesaan kepada pesakit. Tanda terdapatnya luka pada kulit pesakit. Memberi ubat pada luka; Menahan pembiakan & membunuh mikroorganisma dengan penggunaan bahan antibiotik.

5 JENIS-JENIS PEMBEBATAN
Melekat (adhesive dressing) Sehelai gauze yang berubat dilekatkan ke atas luka dengan menggunakan pita perekat (adhesive plaster). Digunakan ke atas luka –luka yang kecil & bersih. Parafin (parafin dressing) Gauze parafin digunakan untuk membantu proses granulasi & mengelakkan melekat pada kain pembebat semasa pembebat ditukar.

6 Samb…. Pembebatan berubat (medicated)
Gauze yang digunakan telah dibasahi / direndam dengan ubat antibiotik / antiseptik. Digunakan ke atas luka tercemar (septik). Pembebatan biasa (simple) Sama spt pembebatan melekat, gauze digunakan untuk menutup luka. Pencucian luka menggunakan antiseptik/ anti supuratif. ‘Ribbon gauze’.

7 Samb….. Pembebatan improvisi (emergency)
Pembebatan dalam situasi kecemasan di mana pembebatan steril tidak diperolehi. Pembebatan oklusif (occlusive) Pembebatan dibuat bertujuan untuk tidak membiarkan udara memasuki kawasan luka. Terutama luka terbuka di di bahagian torak.

8 PRINSIP PEMBEBATAN LUKA
Gunakan bahan yang bersih. Elakkan daripada menyentuh pembebatan yang akan diletakkan ke bahagian luka. Tutup semua bahagian luka & kawasan yang berdekatan dengan pembebatan. Cuci luka dengan bahan antiseptik. Jangan tanggal pembebat apabila telah diletakkan pada permukaan luka untuk mengelakkan pendarahan semula.

9 BAHAN-BAHAN PEMBEBATAN
Gauze. Steril spray. Filem intoinair (transparent film). Hidrocolloid & Hidrogel.

10 BAHAN-BAHAN PENAHAN PEMBEBATAN
Pita perekat (adhesive tape) Elastic adhesive tape. Non-elastic adhesive tape. Paper tape. Non-allergic tape(micropore). Pita perekat(tie tape) Pembalut gulung / segitiga

11 BAHAN UBATAN UNTUK PEMBEBATAN
Normal saline solution. Luka bersih dan baru Lotion Eusol. Luka bernanah(kesan anti-supuratif) Lotion Cetavalon. Luka kotor Lotion Flavine. Luka bersih dan tak tercemar

12 Samb… Hydrogen pyroxide.
Luka tercemar & berulang (berkesan terhadap organisma anaerobik) Sprit 70%. Luka kering terutama selepas STO(suture to open) Silver Nitrate. Luka lecur & terbakar

13 PEMASANGAN BAHAN PEREKAT KE ATAS PEMBEBAT
Pita perekat menahan pembebat meliputi seluruh bahagian luka. Pita perekat berada kukuh ditempat ia dipasang. Menggunakan jenis pita perekat yang betul & sesuai. Pita perekat yg dilekatkan dapat mengelakkan pembebat daripada berlipat & terbuka, spt di bahagian sendi.

14 Samb… Lekatkan pita perekat dibahagian hujung pembebat & jarakkan antara pita dengan jarak yang bersesuaian. Panjang pita perekat yang digunakan adalah cukup untuk melekatkan pembebat diatas permukaan kulit dengan saiz/ panjang yang sesuai.

15 TATACARA Persediaan Pastikan arahan doktor.
Bersihkan troli sebelum menyediakan alatan yang digunakan. Satu set dresing mesti digunakan untuk seorang pesakit sahaja. Pakai pelitup (mask).

16 Alatan yang diperlukan
Bahagian atas troli (steril) Set dresing yang steril 1 talam 2 galipot & 1 kidney dish. 1 dissceting forsep plain. 1 dissceting forcep tooth. 1 hand towel. 1 dressing towel. Kain kasa (gauze) & kapas. Gunting dresing steril (jika perlu).

17 Bahagian bawah troli Forsep cheatle di dlm bekasnya (memegang alat-alat steril). Kidney dish untuk forsep yang kotor. Bekas untuk membuang pembebat, goz, & swab yang kotor. Bekalan goz/kapas yang steril dlm bungkusan yang steril. Gunting. Pita perekat. Bahan antiseptik, ‘vaseline gauze’ jika perlu. Sehelai pelapik plastik. bekas untuk mengambil spesimen jika perlu.

18 Tatacara Pembebatan boleh dilakukan samada diatas di bilik rawatan bergantung kepada keadaan pesakit & jenis pembebatan. Terangkan tatacara. Berikan privasi- lindungi katil dgn skrin. Pakai mask. Alaskan dibawah bhgn yg hendak dibebat dgn pelapik plastik. Tuangkan larutan antiseptik yg diperlukan ke dlm talam dressing / gallipot. Tanggalkan pita perekat pd pembebat yg lama dgn jari tangan.

19 Cuci tangan secara asepsis surgikal.
Keringkan tangan dgn ‘hand towel’ steril & pakai tangan surgikal jika perlu. Gunakan dissecting forsep steril tanggalkan pembebat drpd luka & buang ke dlm bekas sampah klinikal. Letak dissecting forsep ke dlm bekas / kidney dish. Sekiranya lapisan pembebat melekat diluka, basahkan pembebat itu dahulu dgn larutan supaya mudah ditanggalkan.

20 Sediakan swab untuk pencucian.
Pegang dressing forsep ditangan dominan, & dissecting forsep ditangan tak dominan. Ambil swab kering dgn forsep dissecting & rendam ke dlm larutan antiseptik. Gunakan dressing forsep, sepit 1 bhgn swab tadi & perahkan untuk mengeringkan. Tadah lebihan larutan diatas bekas larutan disingkirkan. Sediakan beberapa swab yg lembab mengikut keperluan & letakkan di dlm talam dish.

21 Bentangkan dressing towel di bhgn yg hendak dicuci dgn mendedahkan bhgn luka.
Cuci luka dgn swab lembab. Ambil swab dgn dissecting forsep & pindahkan kpd dressing forsep. Cuci luka dgn sapuan dr atas ke bawah (bermula di dr dlm ke luar luka. Gunakan 1 swab untuk 1 sapuan sahaja. Gunakan swab yg baru untuk sapuan yg berikutnya. Ulangkan cucian sehungga bersih. Buangkan swab kotor ke dlm bekas kotor.

22 Perhatikan keadaan luka semasa membuat pencucian.
Keringkan luka dgn goz (tekankan goz perlahan-lahan keatas luka & sekitarnya). Rendam goz ke dlm bahan ubatan & perah sebelum diletakkan keatas luka(jika perlu). Letakkan beberapa helai goz yg menutup semua bhgn luka dgn menggunakan tangan. Pastikan sekitar pembebat kering & lekatkan perekat yg sesuai. Selesa pesakit.

23 Kemaskan troli & alatan yg telah digunakan.
Catatkan & laporkan jika perlu. PERINGATAN Kekalkan amalan & teknik asepsis. Hujung forsep lebih rendah dr tangan untuk elak kontaminasi


Download ppt "MANS 2113 TAHUN 2 SEMESTER 1 PEMBEBATAN."

Similar presentations


Ads by Google