Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Kes November 2012 Disediakan oleh : Muhammad Nuruddin Bashah

Similar presentations


Presentation on theme: "Kes November 2012 Disediakan oleh : Muhammad Nuruddin Bashah"— Presentation transcript:

1 Kes November 2012 Disediakan oleh : Muhammad Nuruddin Bashah
Gaza diserang lagi 2012 Kes November 2012 Disediakan oleh : Muhammad Nuruddin Bashah

2

3 KRONOLOGI

4 14 Nov 2012 Rabu Malam ( 15 Nov 1 Muharam 1434H)
Israel mengebom bandar Gaza Palestin pada malam tahun baru Islam 1 Muharam Misi khas = 'Pillar of Defence‘ membunuh 15 orang termasuk seorang pemimpin kanan Hamas. Israel melancarkan serangan tersebut kira-kira jam 10 malam (waktu Malaysia) pada Rabu.

5 18:10 – Keganasan terhadap Panglima Brigade Izzudin Qassam; pesawat Israel bom kereta di Hotel al-Amal di Gaza. Dua harga Palestin gugur syahid dan tiga lainnya cedera yang salah satunya adalah Ahmad al-Jabari, 18:25 – Pengumuman serangan; TV Israel umum serangan ke Gaza. 18:46 - Video serangan jet tempur Israel ke Gaza disiar 19:00 – Hamas berkata: Israel telah membuka pintu neraka untuk mereka sendiri.

6 19:09 - Gaza darurat; wartawan FNA melaporkan Gaza diumumkan sebagai wilayah darurat dan sekali lagi kota ini kembali ke kondisi Perang 22 Hari pada tahun 2008. Elektrik di Jalur Gaza terputus dan proses penyelamatan untuk para korban cedera sangat sukar. 19:13 - Video meledaknya kenderaan Syahid Ahmad al-Jabari dan anaknya oleh jet tempur Israel disiarkan.

7 19:27 – Israel berkata : Platform roket Hamas telah kami hancurkan; militer Israel dalam menjustifikasi serangannya ke Gaza dakwa telah menghancurkan platform peluncur roket Hamas. Militer Israel juga akan terus serang sehingga semua peluncur roket Hamas dihancurkan. 19:29 - militer Israel menyatakan bahawa serangannya ke Gaza akan dilancarkan dalam dua tahap dan kemungkinan pada tahap kedua mereka akan melancarkan serangan darat ke Gaza.

8 19:35 - Israel menyerang Nusairat di Gaza dan mengebom Khan Yunis dan Rafah. Israel guna pesawat tanpa pilot. 19:40 – Parti Kebebasan dan Keadilan Mesir, mengecam keganasan terhadap al-Jabari. Meminta aksi cepat masyarakat Arab atas genosid terhadap warga Palestin oleh Israel. 19:46 - Israel siap melancarkan serangan darat ke Gaza; TV al-Manar menyatakan bahwa militer Israel sedang mempersiapkan serangan darat ke Jalur Gaza. 19:57 – Perdana Menteri Israel, rasmi mengumumkan perang dengan Gaza. Dunia harus mengetahui bahawa Israel berhak melindungi warganya.

9 20:12 – Militer Israel pesawat-pesawat tanpa pilot di atas udara Gaza untuk menakutkan warga Gaza. 20:13 – Pentadbiran Ramallah berusaha memujuk Israel menghentikan serangan. 20:14 – Peringatan Mesir; Kementerian Luar Negeri Mesir mengecam serangan Israel ke Gaza dan menuntut rezim Zionis segera menghentikan serangannya. 20:22 – AS menyatakan sokongan kepada Israel; juru bicara Kementerian Pertahanan Amerika Serikat menyatakan bahawa Washington memantau dari dekat kondisi Gaza, dan AS menyatakan kebersamaannya dengan Israel dalam "membenteras terorisme."

10 20:59 – Mahmoud Abbas meminta sidang darurat Liga Arab untuk membahas serangan Israel ke Jalur Gaza. Tuntutan Abbas ini diutarakan beberapa jam setelah serangan dimulai. 21:00 – Haaretz: Duta Besar AS memberi lampu hijau untuk serangan ke Jalur Gaza. Pernyataan Dubes AS bahwa serangan itu sebagai pembelaan diri, beerarti lampu hijau dari Washington.

11 22:17 – Obama menilai serangan brutal Israel ke Gaza yang telah meragut nyawa tujuh warga Palestin sebagai langkah defensif. 22:36 –Zionis Israel gagal membunuh Mahmoud al-Zahar dan Ismail Haniyah. Kediaman al-Zahar diserang akan tetapi tokoh muqawama Palestina itu lolos dari tindakan Zionis. 22:40 – Menteri Peperangan Israel, Ehud Barak menyatakan bahwa seluruh wilayah Israel berjarak 40 kilometer dari Jalur Gaza masuk dalam wilayah darurat.

12 23:03 – Beberapa jam telah berlalu dari serangan brutal Israel ke Gaza akan tetapi Arab tetap bungkam. 23:05 – Mesir memutuskan penarikan duta besarnya dari Israel. Juga memanggil Duta Besar Israel untuk memberikan penjelasan. 23:14 – Mesir meminta pelaksanaan sidang darurat di Dewan Keamanan PBB untuk membahas serangan Israel ke Gaza. 23:16 – Rakyat Mesir menuntut pengusiran Dubes Israel dari Kairo. Mereka juga mengecam serangan sadis itu.

13 23:26 - Ratusan Palestin di Tepi Barat Sungai Jordan berdemonstrasi tentang serangan meluas jet tempur Israel ke Jalur Gaza. 23:32 – Liga Arab menyatakan akan menggelar sidang darurat pada haris Kamis (15/11) atau Sabtu (17/11), membahas serangan Israel ke Gaza. 23:32 - Rusia menuntut penghentian serangan Israel ke Jalur Gaza. Hal itu dikemukakan oleh Menlu Rusia, Sergei Lavrov yang berada di Arab Saudi.

14 23:46 – Hizbullah berkata :AS bersekongkol dalam kejahatan Israel
23:46 – Hizbullah berkata :AS bersekongkol dalam kejahatan Israel . Hizbullah menilai serangan itu sebagai jenayah dan menyampaikan belasungkawa atas gugur syahidnya al-Jabari. Hizbullah juga meminta OIC untuk melaksanakan tugasnya dalam menghentikan aksi genosid yang sedang terjadi di Palestin. 00:01 – Duta Besar Israel meninggalkan Kairo. Diplomat Zionis itu meninggalkan Kairo setelah Presiden Mesir memanggilnya untuk memberikan penjelasan tentang serangan Israel ke Gaza. 00:01 – Serangan udara Israel ke Gaza dimulakan kembali.

15 01:48 – Israel telah melancarkan sebanyak 60 serangan ke Jalur Gaza dan sebagai balasannya, muqawama telah menembakkan 90 roket Grad ke wilayah Palestina pendudukan. 02:02 – Roket perlawanan Palestin berhasil mencapai Tel Aviv. Brigade Izzuddin Qassam menyatakan bahwa dua rudalnya telah sampai ke Tel Aviv Benyamin Netanyahu ucap terima kasih kepada Obama. Benyamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel hari Rabu (14/11) dalam telepon dengan Barack Obama, Presiden Amerika menyampaikan ucapan terima kasihnya atas sokongan Rumah Putih.

16 02.45 – Iraq:. Lubaid Abawi, Tim Menteri Luar Negeri Iraq, mengecam Israel ke Gaza Lubaid Abawi juga meminta antarabangsa menekan Israel mengakhiri kekerasan – Elektrik di selatan kota Tel Aviv terputus. Chanel 7 TV Israel mengakui jaringan elektrik di selatan Tel Aviv terkena roket para pejuang Palestin dan rosak. Hal itu menyebabkan terputusnya elektrik di sebagian daerah ini. Sidang tertutup Dewan Keamanan PBB terkait agresi Israel ke Gaza. Sidang DK-PBB tentang Gaza berlangsung satu jam setengah secara tertutup.

17 16 Nov 2012 Israel menangguhkan serangan di Semenanjung Gaza memberi laluan kepada lawatan singkat Perdana Menteri Mesir, Hisham Kandil ke Gaza. Menurut sumber, Kandil yang dijadual melawat Hospital Al-Shifa bersama Perdana Menteri Hamas, Ismail Haniyeh, terlebih dahulu menggesa Israel melaksanakan penangguhan itu. Peperangan di antara Israel dan pejuang Hamas, dilihat menambah lagi kekeruhan hubungan serantau termasuk Mesir. Mesir yang kini sedang membaiki hubungannya dengan pemimpin Hamas di wilayah Palestin, bertindak memanggil balik dutanya di Israel.

18 17 Nov 2012 DAP mengecam serangan Israel ke atas Gaza dan menggesa Wisma Putra menyampaikan bantahan diplomatik selain menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Amerika Syarikat membantu menghentikan keganasan dengan segera.

19

20 17 Nov 2012 Pejabat perdana menteri Palestin, Ismail Haniyeh dibom (hari ke-4 serangan) ibu pejabat operasi Hamas, pemerintah Palestin sejak memenangi pilihanraya pada 2007. Ismail tidak berada di pejabatnya ketika serangan menggila itu dilancar menggunakan roket jarak jauh. Semalam, roket tentera rejim hampir mengenai kediaman Ismail kurang 30 meter dari kawasan rumahnya menyebabkan penjana elektrik bergerak meletup tetapi tiada yang cedera.

21 Roket tersebut dilancarkan dari laut menggunakan kapal perang yang sudah bersiap sedia menunggu arahan untuk dilepaskan. Setakat 17 Nov 2012 , lebih 36 penduduk Palestin terbunuh manakala lebih 300 yang lain cedera dalam serangan  bertali arus rejim yang diketuai perdana menterinya, Benjamin Netanyahu. Al Qassam menggempur pejabat Netanyahu dan parlimen Israel, Knesset ahli parlimen rejim lari bertempiaran menyelamatkan diri di bawah kubu kebal. Sementara itu, Presiden Mesir, Muhammad Mursi akan bergerak ke Semenanjung Gaza bersama-sama dengan tentera negara itu membantu pejuang Palestin mempertahankan tanah air mereka.

22 Israel pula meluluskan usul mengarahkan 75 ribu tentera rejim bersiap sedia untuk mara ke selatan dari Tebing Barat. Seorang ahli parlimen rejim menyatakan bahawa Ismail mesti dihapuskan dengan apa cara sekalipun. rejim sudah tidak berminat dengan perjanjian damai tajaan Washington . Perang terbaru ini meningkatkan ketegangan di Semenanjung Arab termasuk di Syria yang terang-terang disokong Netanyahu kerana berani membunuh penduduknya sendiri tanpa belas kasihan.

23 Alasan serangan udara Israel pada 14-November lalu akibat tindakan provokasi segelintir rakyat Palestin yang melepaskan tembakan roket ke dalam wilayah Israel.      Realitinya, Tel Aviv provokasi secara halus bagi mengabui mata masyarakat antarabangsa.  Cadangan Israel supaya Presiden Mahmoud Abbas "digulingkan" jika usaha Palestin menukar status kepada negara bukan anggota di PBB, akhir bulan ini diluluskan.

24

25 19 Nov 2012-BBC news Setiausaha agung PBB telah dipanggil untuk gencatan senjata segera sebagai Israel berdebar-debar Gaza memasuki hari keenam. Ban Ki-moon, beliau pergi ke Kaherah untuk menyertai ceramah mengenai kemungkinan gencatan senjata. Tentera Israel berkata 105 peluru berpandu yang dilancarkan dari Gaza melanda Israel pada hari Ahad, manakala yang lain 41 daripadanya telah dipintas oleh Iron Dome sistem pertahanan peluru berpandu, termasuk sekurang-kurangnya satu ke atas Tel Aviv.

26 Godam laman Israel  Lebih 44 juta hacker berupaya menyerang laman web milik pemerintah Israel sejak Rabu (14/11/2012) ketika tentara penjajah Yahudi memulai serangan udaranya ke Jalur Gaza.  Menteri Kewangan Israel", Yuval Steinitz kata = 1 sahaja berjaya.  ratusan usaha menggodam dalam sehari terhadap laman web "Israel” - arabnews.

27

28

29

30

31 Misil jenis GBU-39 GBU-39 = rancangan baru AS
bom-bom berdiameter kecil. murah tapi daya hancur yang dahsyat. Misil jenis GBU-39 merupakan salah satu jenis bom di dunia yang paling tepat. Jenis GBU seberat 113 kilogram memiliki kemampuan penetrasi yang sama dengan GBU dengan berat normal 900 kilogram, meskipun bom jenis ini hanya mengandung 22,7 kilogram bahan peledak. 1,75 meter, = pesawat-pesawat bawa jumlah besar

32 Vacuum Bomb yang dijatuhkan dari udara dan ketika meledak mampu menghisap satu blok bangunan sepuluh lantai ke dalam tanah hanya dalam beberapa detik, mengubur seluruh penghuninya hidup-hidup. Bom jenis ini sangat berkesan ketika menyerang dan mencari titik titik persembunyian manusia.

33 Cluster Bomb cluster bomb = satu akan memecah menjadi ratusan bola-bola besi kecil seukuran bola tenis dan menyebar dalam radius ratusan meter persegi. Bom-bom kecil ini tidak segera meledak dan tertanam di dalam tanah. Jika kanak-kanak bermain dianggap a sebuah mainan, maka bom ini akan meledak dan membunuh atau merosak tubuh anak tersebut. Bom ini biasanya sengaja dijatuhkan di lokasi padat penduduk seperti pasar atau sebuah tempat penghunian banyak orang,

34

35 Fosforus Putih Phosporus putih dapat menghasilkan kebakaran dan asap.
Fosfor putih dibuat dari allotrope unsur kimia fosfor. Fungsi utama dari bom fosfor adalah untuk menghasilkan asap pelindung yang akan melindungi gerakan dan pandangan musuh, atau agar asal tembakan tidak terlihat oleh musuh.. Fosfor putih atau White Phosporus (WP) dapat menghasilkan asap dengan cepat begitu meledak. Penggunaan WP ini dikenal umum dalam dunia militer, baik infantri, tank, artileri .

36

37 Cristiano Ronaldo “Real Madrid” Dikecam Israel

38 Real Madrid memilih mendekati Palestin.
pemain termahal di dunia Cristiano Ronaldo. Beri kasut emas yang diraihnya musim 2011 kepada kepada lembaga amal kelab. Laman Qodsna lapor , lembaga amal Real Madrid lelong kasut emas hingga 1.4 juta euro Wang disumbangkan untuk membangun beberapa sekolah yang hancur di sepanjang di Jalur Gaza. Ronaldo dikhabarkan pernah langsung berkunjung ke tanah pendudukan Palestin pada 2007 dan 2005. Disambut suka cita oleh warga Palestin dan mendapat pengawalan ketat. Tapi lagi-lagi Ronaldo dikecam media yang pemiliknya mendukung kebijakan pemerintah Zionis. (Hafidz Muftisany/Erik Purnama Putra/ROL)

39 Isreal guna manusia jadi benteng

40 ‎9 Sebab Israel Mahukan Gencatan Senjata Lebih Awal
Kes November 2012, Israel serang = 8 hari Hanya korbankan 161 rakyat Palestin. Serangan Gaza = 22 hari Korban rakyat Palestin di Gaza.

41 1-Roket al Qassam menemui sasaran strategiknya sehingga ke Tel Aviv dan Jerusalem (74 km) sedangkan kemampuan roket ini hanya km pada tahun 2009. Ben Gurion International Airport terpaksa memberhentikan operasinya selama beberapa hari disebabkan roket al Qassam

42 Roket juga telah memaksa warga penjajah Israel tinggal di bawah tanah dengan ketakutan selama 8 hari
Operasi kerja harian kerajaan dan swasta dibatalkan sepanjang 8 hari yang lalu.

43 Jet pejuang F16 adalah di antara habuan roket al Qassam
Buat kali pertama, roket al Qassam juga berjaya menjatuhkan jet pejuang F16 bersama juruterbangnya ke perairan Gaza. Ini adalah kali pertama dalam sejarah perang Israel. Roket al Qassam juga berjaya menjatuhkan helikopter Apache, drone dan berjaya mensasarkan kapal perang Israel sebagai destinasi roket ini.

44 6-Unit R & D IDF telah mendapati bahawa roket al Qassam yang sampai ke Tel Aviv adalah buatan tempatan (bukan dari Iran/Syria/China). Kemampuan unit R & D al Qassam mengeluarkan roket mereka sendiri. Iron-Dome yang merupakan sistem penangkis peluru berpandu yang tercanggih Israel (dengan bantuan US) hanya berjaya menangkis % daripada lebih 1400 roket al Qassam yang sampai ke Israel.

45 Israel terpaksa gesa gencatan senjata terlebih awal sedangkan Briged al Qassam baru menggunakan kira-kira 15 % daripada keseluruhan roket yang ada. Keterlibatan Mesir dan Turki yang memberikan sokongan secara terbuka kepada Palestin amat menakutkan Israel walaupun mereka belum memberikan sokongan ketenteraan kepada Palestin.

46

47 Gaza atau Syria, Yahudi atau Syiah,
Di Syria - Syahid Bilbl al Shoha, meninggal dunia di hospital selepas kehilangan rahang bawahnya akibat peluru dari penembak tepat Assad . Di Gaza- Yahudi mengulanginya di Gaza, hari ini seorang pemuda berusia 20 tahun meninggal dunia di hospital akibat kecederaan yang sama Musuh yang sama, gaya (pembunuhan) yang sama, mangsa yang sama .

48 Henry Kissinger dan enam belas badan intelijen lainnya setuju bahwa dalam waktu dekat “Israel” tidak wujud lagi.. The New York Post mengutip perkataan Kissinger : “Dalam 10 tahun, tidak akan ada lagi Israel”. Analisis 82 halaman berjudul “Preparing for a Post-Israel Middle East”. Laporan AS mengamati bahwa pemukim haram “Israel” telah mencuri tanah di tahun 1967-tanah yang seluruh dunia setuju milik Palestin. Dunia tidak akan menerima kehadiran mereka terus-menerus di tanah yang dicuri, “Israel” seperti Afrika Selatan pada akhir 1980-an.

49 Inteligen AS mengatakan bahwa kini pemerintah AS tidak akan lagi memiliki sumber dan kewangan untuk terus menyuntik “Israel”. Dalam rangka untuk menormalkan hubungan dengan 57 negeri Islam, AS akan harus mengikuti kepentingan nasional dan menarik diri untuk “Israel”.

50 Ulama Malaysia kata Ahli Majlis Syura Ulama Muda Umno Idris Sulaiman
meminta rakyat Palestin berhijrah keluar dari Palestin.  seramai 100 penonton memilih tidak suka empat sahaja memilih suka kepada kilp video itu. Ulama Muda Umno dilihat lebih menjadi pekakas politik bagi membenarkan kezaliman dan kejahatan Umno yang memerintah lebih 55 tahun ini.

51 Ulama’ sejati pula… Ulama Mauritania Syaikh Muhammad Shankiti menyerukan untuk membantu rakyat Muslim Palestina dengan senjata dan wang agar mempertahankan diri mereka dari serangan-serangan penjajah Israel, - PIC. Syaikh Muhammad - para ulama Islam mendukung maklumatnya ini, menegaskan - bebaskan tanah Palestin dari Israel adalah suatu kewajiban bagi umat Islam.(arrahmah.com)

52 Malaysia berpura2 isu Gaza
APCO Tolak usul dalam parlimen 2008 Kata Tiada Jihad di Gaza

53 http://darisungaiderhaka. blogspot
Dibawah intisari videp Ulama’ UMNO : 1. Tiada jihad di palestine sebab kekuatan tak balance. Kalau kita nak serang orang, kekuatan kita kena dua kali ganda dari orang yang kita ingin perangi. 2, Tidak guna berjihad sebab tiada persediaan dari segi ketenteraan, senjata, persediaan rohani [akidah] dan persediaan zahir. 3. Salah boikot perniagaan yahudi kerana barangan yang dijual itu halal, bukan haram. 4. Tidak salah menjalankan perniagaan dengan yahudi kerana Rasul Allah pun melakukan urusniaga dengan yahudi. Asalkan dalam perkara2 yang halal.

54 5. Boikot dilakukan secara tidak konsisten dan sekejap2
5. Boikot dilakukan secara tidak konsisten dan sekejap2. Tidak ada kesan. 6. Menganiaya orang2 islam yang berkerja di syarikat2 yahudi kerana menjejaskan pendapatan mereka. 7. Cadangan nak boikot barangan halal tidak kena dengan caranya. Itu namanya dia kebodohan. Sebab tak kena cara. 8. Cara yang terbaik untuk memerangi musuh2 islam ialah kena bersedia dengan segala dengan apa yang kita mampu. 9. Palestine kena keluar dari palestine sebab Rasulullah S.A.W. keluar dari Mekah Pandangan ini didokong oleh Syaikh Muhammad Nasiruddin Al-Albani - ulama hadis zaman kini secara terus terang mengatakan bahawa umat palestine perlu keluar dari palestine untuk mengatur strategi Dan pandangan ini disokong dan diangkat oleh Ustaz Idris Sulaiman Orang2 yang menasihat orang2 palestine suruh berjihad dan dia duduk rumah goyang kaki sebenarnya bukan bagi nasihat sebaliknya merosakkan umat palestine. Asas kepada alasan ini ialah kata ustaz, umat palestine tak mampu berjihad.

55


Download ppt "Kes November 2012 Disediakan oleh : Muhammad Nuruddin Bashah"

Similar presentations


Ads by Google