Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Similar presentations


Presentation on theme: "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"— Presentation transcript:

1 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

2 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

3 ΑΚΙΝΗΤΙΝΔΑ ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ ΣΦΑΙΡΑ ΑΣΚΩΛΙΑΣΜΟΣ

4 ΔΙΕΛΚΥΝΣΤΙΝΔΑ ΕΙΣ ΩΜΙΛΛΑΝ ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ

5 ΧΑΛΚΗ ΜΥΪΑ ΚΟΛΛΑΒΙΣΜΟΣ ΑΠΟΔΙΔΡΑΣΚΙΝΔΑ

6 ΚΡΙΚΗΛΑΣΙΑ ΠΕΝΤΕΛΙΘΑ ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ

7 ΑΘΥΡΜΑ ΚΑΛΑΜΟΣ ΑΘΥΡΜΑ

8 ΠΛΑΓΓΩΝ ΠΛΑΓΓΩΝ ΣΚΟΙΝΑΚΙ

9 ΠΛΑΤΑΓΗ ΣΒΟΥΡΑ ΙΥΓΞ

10 ΑΙΩΡΑ ΓΙΟ-ΓΙΟ ΕΦΕΔΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗ

11 ELIZABETH ADELA STANHOPEFORBES ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ELIZABETH ADELA STANHOPEFORBES ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

12 ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ Σ. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΟΥΚΛΑ ΠΕΝΤΕΛΙΘΑ

13 ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑMARY CASSATT SPIELENTDE KINTER ANTON DIEFFENBACH
ΦΟΥΣΚΑΛΕΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑMARY CASSATT SPIELENTDE KINTER ANTON DIEFFENBACH

14 ΓΙΑΓΙΑ, ΤΙ ΄ΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ELIZABETH ADELA FORBES
IN THE FIELD WILLIAM AFFECK ΓΙΑΓΙΑ, ΤΙ ΄ΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ CHILDREN PLAYING ELIZABETH ADELA FORBES

15 CHLDREN PLAY BRUEGEL , CHLDREN PLAY BRUEGEL , CHLDREN PLAY BRUEGEL ,

16 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ CHILDREN PLAY ΒRUEGEL ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ν. ΛΥΤΡΑ

17 PAUL CHARIES CHOCARNE MOREAU
PLAYING CRICKET PAUL CHARIES CHOCARNE MOREAU CHLDREN PLAY BRUEGEL , ΚΟΥΚΟΥ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

18 GEORGE HILLYARD SWINSTEAD CHILDREN PLAYING IN THE PARK
THE SWING GEORGE HILLYARD SWINSTEAD BAMBINI CHE GIOCANO DINET ETENNE CHILDREN PLAYING IN THE PARK P. MICHEL DUPUY

19 AT THE PARK PAUL MICHEL DUPUE BAMBINI CHE GIOCANO BERTHE MORISOT IN THE GARDEN J. RAPHAEL

20 ΑΡΧΗ HOLLIDAYS PAUL MICHEL DUPUY ON THE SHORE ALEXANDER AVERIN -
ΤΡΟΧΗΛΑΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΝΑΤΑΣΣΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΥ ΑΡΧΗ

21

22

23 ΑΡΧΗ

24 ΑΘΥΡΜΑ: από το ρήμα αθύρω = παίζω
ΑΘΥΡΜΑ: από το ρήμα αθύρω = παίζω. Το άθυρμα σημαίνει παιχνίδι, χαρά, ευχαρίστηση. Ήταν ένα αλογάκι πάνω σε ρόδες. Τα μικρά αγόρια το τραβούσαν από ένα σπάγκο.

25 ΑΚΙΝΗΤΙΝΔΑ: ακίνητος, αυτός που δεν κινείται
ΑΚΙΝΗΤΙΝΔΑ: ακίνητος, αυτός που δεν κινείται. Οι παίκτες χωρίζονταν σε δύο ομάδες. Οι παίκτες της μίας ομάδας έπρεπε να μείνουν ακίνητοι σε όποια στάση βρισκόταν, όταν οι παίκτες της άλλης ομάδας τους έσπρωχναν. Εκείνος που κουνιόταν έβγαινε από το παιχνίδι. Είναι το σημερινό παιχνίδι: "Αγαλματάκια ακούνητα"

26 ΑΣΚΩΛΙΑΣΜΟΣ: Η λέξη ασκωλιασμός βγαίνει από το ρήμα ασκώ που σημαίνει επεξεργάζομαι κάτι με προσοχή, στολίζω, εξασκώ. Στον ασκωλιασμό οι παίκτες πηδούν στο ένα μόνο πόδι. Το παιχνίδι αυτό έχει περισσότερους κανόνες. 1ος: Ποιος θα τρέξει μακρύτερα στο ένα πόδι. 2ος: Ένας παίκτης κυνηγάει τους άλλους που τρέχουν στο ένα πόδι. 3ος: Μετράνε ποιος θα κάνει τα περισσότερα πηδήματα. Μοιάζει με το σημερινό παιχνίδι "Κουτσό". Το έπαιζαν και διαφορετικά: έπαιρναν έναν ασκό, δηλαδή ένα ασκί που ήταν φτιαγμένο από δέρμα τράγου και το γέμιζαν με αέρα. Άλειφαν την εξωτερική του επιφάνεια με λάδι για να γλιστράει. Οι παίκτες με τη σειρά, έπρεπε να πηδήξουν πάνω στο λαδωμένο ασκί προσπαθώντας να ισορροπήσουν με το ένα πόδι. Όποιος το κατάφερνε αυτό, πράγμα δύσκολο όπως μπορείτε να φανταστείτε, έπαιρνε τον ασκό σα δώρο.

27 ΕΙΣ ΩΜΙΛΛΑΝ ή αμάδες: Εις ώμιλλαν δηλαδή σε άμιλλα, σε συναγωνισμό: χάραζαν ένα κύκλο στο χώμα και προσπαθούσαν, σημαδεύοντας από ένα ορισμένο σημείο, να στείλουν τον αστράγαλό τους μέσα στον κύκλο. Είχαν ορίσει από πριν ότι ο καθένας είχε δέκα βολές. Ο νικητής σχεδίαζε τον κύκλο, αποφάσιζε τη διάμετρο, καθώς και το σημείο βολής.

28 ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ: από το ρήμα διέλκω =τραβώ με δύναμη
ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ: από το ρήμα διέλκω =τραβώ με δύναμη. Οι παίκτες καρφώνουν στο χώμα ένα δοκάρι που στο μέσο του έχει μία τρύπα από όπου περνούν ένα σκοινί. Στις δύο άκρες του δένεται από ένας παίκτης, έτσι ώστε ο ένας να μην κοιτά τον άλλον, και προσπαθούν, τραβώντας με δύναμη, να φέρουν ο ένας τον άλλον κοντά στη δοκό. Το παιχνίδι αυτό παίζεται και με ισάριθμους σε κάθε πλευρά παίκτες.

29 ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ: Το παιχνίδι αυτό θυμίζει το σημερινό χόκεϋ
ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ: Το παιχνίδι αυτό θυμίζει το σημερινό χόκεϋ. Οι παίκτες σπρώχνουν μια μικρή δερμάτινη μπάλα με μπαστούνια.

30 ΕΦΗΒΙΚΗ Ή ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ ΣΦΑΙΡΑ: απαιτεί μεγάλο αριθμό παικτών : χωρίζονται σε δύο ίσα γήπεδα και στο μέσο τραβούν μία γραμμή με μια πέτρα. Πάνω στη γραμμή τοποθετούν την μπάλα. Πίσω από τα δύο γήπεδα τραβούν άλλες δύο γραμμές και εκεί στέκεται η κάθε ομάδα. Με το σύνθημα οι δύο ομάδες τρέχουν για να πιάσουν την μπάλα. Η ομάδα που την έπιασε πρώτη την πετά με δύναμη στους αντιπάλους που με τη σειρά τους προσπαθούν να την πιάσουν και να την πετάξουν πίσω. Όποιος, στην προσπάθειά του να πιάσει την μπάλα, πατήσει τις γραμμές βγαίνει από το παιχνίδι.

31 ΚΟΛΛΑΒΙΣΜΟΣ : εκ του κόλαφος. Κόλαφος = ράπισμα, χαστούκι
ΚΟΛΛΑΒΙΣΜΟΣ : εκ του κόλαφος. Κόλαφος = ράπισμα, χαστούκι. Ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον χτύπησε. Είναι το σημερινό παιχνίδι: "Μπιζ"

32 ΧΑΛΚΗ ΜΥΙΑ, ΧΡΥΣΟΜΥΓΑ.: Δένουν με μαντήλι τα μάτια ενός παίκτη που φωνάζει: "πάω να κυνηγήσω τη χρυσόμυγα". Οι άλλοι του απαντούν : "θα την κυνηγήσεις αλλά δε θα την πιάσεις" και τον κτυπούν με ραβδάκια. Ο παίκτης με τα δεμένα μάτια προσπαθεί να πιάσει έναν από αυτούς και μόλις το πετύχει παίρνει τη θέση του. Ποιο σημερινό παιχνίδι σου θυμίζει;

33 ΑΠΟΔΙΔΡΑΣΚΙΝΔΑ: από το ρήμα διδράσκω, δραπετεύω ή Κρυπτίνδα από το ρήμα κρύπτω.
Το κρυφτό είναι ένα από τα πιο παλιά παιχνίδια. Στην αρχαία Σπάρτη ήταν ένα από τα γυμνάσματα των αγοριών. Ένας παίκτης κλείνει τα μάτια του και οι άλλοι τρέχουν να κρυφτούν σε ορισμένο χρόνο. Ο παίκτης ανοίγει τα μάτια του και ψάχνει να τους βρει. Κάθε φορά που βρίσκει έναν, πρέπει να προλάβει να τρέξει πρώτος πίσω στη θέση του, αλλιώς χάνει. Κρυφτό έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν αγόρια και κορίτσια.

34 ΠΕΝΤΕΛΙΘΑ: σύνθετη λέξη, πέντε λίθοι
ΠΕΝΤΕΛΙΘΑ: σύνθετη λέξη, πέντε λίθοι. Τα πεντέλιθα είναι το παιχνίδι που ονομάζουμε σήμερα πεντόβολα. Ο παίκτης πέταγε 5 αστραγάλους στον αέρα και έπρεπε να τους πιάσει πριν πέσουν κάτω, με το πίσω μέρος της δεξιάς του παλάμης. Τους αστραγάλους που είχαν πέσει κάτω τους ξαναπέταγε στον αέρα. Αυτή τη φορά όμως έπρεπε να τους πετάξει γρήγορα μέσα σε ένα κοίλωμα, σαν σπηλιά, που σχημάτιζε με την αριστερή του παλάμη πάνω στο έδαφος. Τους αστραγάλους τους χρησιμοποιούσαν και για θρησκευτικούς σκοπούς. Συχνά οι ιερείς έριχναν αστραγάλους και, ανάλογα με το τι έφερναν, έλεγαν στους πιστούς ποια ήταν η θέληση των θεών. Στο μαντείο των Δελφών βρέθηκαν περισσότεροι από αστράγαλοι.

35 ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ: Το παιχνίδι αυτό θυμίζει το σημερινό χόκεϋ
ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ: Το παιχνίδι αυτό θυμίζει το σημερινό χόκεϋ. Οι παίκτες σπρώχνουν μια μικρή δερμάτινη μπάλα με μπαστούνια. ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ: από το ρήμα διέλκω =τραβώ με δύναμη. Οι παίκτες καρφώνουν στο χώμα ένα δοκάρι που στο μέσο του έχει μία τρύπα από όπου περνούν ένα σκοινί. Στις δύο άκρες του δένεται από ένας παίκτης, έτσι ώστε ο ένας να μην κοιτά τον άλλον, και προσπαθούν, τραβώντας με δύναμη, να φέρουν ο ένας τον άλλον κοντά στη δοκό. Το παιχνίδι αυτό παίζεται και με ισάριθμους σε κάθε πλευρά παίκτες.

36 ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ: Το παιχνίδι αυτό θυμίζει το σημερινό χόκεϋ
ΚΕΡΗΤΙΖΕΙΝ: Το παιχνίδι αυτό θυμίζει το σημερινό χόκεϋ. Οι παίκτες σπρώχνουν μια μικρή δερμάτινη μπάλα με μπαστούνια.

37 ΑΘΥΡΜΑ: από το ρήμα αθύρω = παίζω
ΑΘΥΡΜΑ: από το ρήμα αθύρω = παίζω. Το άθυρμα σημαίνει παιχνίδι, χαρά, ευχαρίστηση. Ήταν ένα αλογάκι πάνω σε ρόδες. Τα μικρά αγόρια το τραβούσαν από ένα σπάγκο.

38 ΚΡΙΚΗΛΑΣΙΑ: δηλαδή τρέξιμο με κρίκο, τροχό (από το ρήμα "τρέχω"), το σημερινό στεφάνι, το τσέρκι. Χρησιμοποιούσαν ένα απλό στεφάνι, από ξύλο ή μέταλλο, που για να κυλήσει έπρεπε να το χτυπήσεις με το χέρι ή μ΄ένα ξύλο. Το μέγεθος του στεφανιού ήταν ανάλογο με τον παίκτη. Οι μεγάλοι έτρεχαν για να διατηρήσουν τη φόρμα τους, όπως τους συμβούλευε ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας Ιπποκράτης, ενώ οι μικροί ...για να παίξουν

39 ΑΙΩΡΑ: η λέξη συνδέεται με το ρήμα "αιωρούμαι" που θα πει κρέμομαι και κουνιέμαι στον αέρα. Αιώρα είναι η κούνια.

40 ΠΛΑΓΓΩΝ: ουσιαστικό από το ρήμα πλάσσω, κέρινη κούκλα. Η πλαγγών ή γλήνη ή κόρη ήταν η κούκλα που είχε ανθρώπινη μορφή. Αρχικά τις κούκλες αυτές τις έφτιαχναν οι γονείς με απλά υλικά που είχαν στη διάθεσή τους: πανί, μαλλί, χόρτο, ξύλο. Αργότερα οι κεραμείς, οι τεχνίτες δηλαδή που έφτιαχναν πήλινα αντικείμενα για το νοικοκυριό των μεγάλων, άρχισαν να φτιάχνουν πήλινες κούκλες για τα παιδιά των πελατών τους. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκαν ειδικοί τεχνίτες , που έπλαθαν κούκλες, κόρες, και γι αυτό τους ονόμαζαν κοροπλάθους. Η πήλινη καμπανόσχημη κούκλα που έγινε τον 7ο αιώνα π.χ, βρέθηκε στη Θήβα και διαλέχτηκε ως πρότυπο για να φτιαχτούν οι δυο κούκλες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, η Αθηνά και ο Φοίβος.

41 ΣΤΡΟΒΙΛΟΣ: η σβούρα χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία για να τα καταφέρεις
ΣΤΡΟΒΙΛΟΣ: η σβούρα χρειάζεται μεγάλη δεξιοτεχνία για να τα καταφέρεις. Η σβούρα έχει το σχήμα του κώνου και είναι συνήθως ξύλινη ή μετάλλινη. Την έβαζαν σε κίνηση με τη βοήθεια ενός μαστίγιου και κάθε φορά που έχανε ταχύτητα τη χτυπούσαν και ξανάπαιρνε φόρα. Κέρδιζε εκείνος που έκανε τη σβούρα να στριφογυρίζει περισσότερη ώρα.

42 Σχοινάκι: το γνωστό μας σχοινάκι που παίζεται ακόμα και σήμερα.

43 ΠΛΑΤΑΓΗ: ουσιαστικό, από το πάταγος, θόρυβος, κρότος που δημιουργείται από τη σύγκρουση δύο σωμάτων. Οι παλιές κουδουνίστρες ήταν μικροί δίσκοι από πηλό, στολισμένοι με καστανόμαυρες ταινίες και γραμμές. Υπήρχαν όμως και κουδουνίστρες από μέταλλο. Στο εσωτερικό τους είχαν μικρά πετραδάκια ή σπόρους που έκαναν θόρυβο, όταν τις κουνούσε κανείς.

44 ΙΥΓΞ: Σε ένα ξύλινο συνήθως τροχίσκο τα κορίτσια άνοιγαν δύο τρύπες, περνούσαν διπλή κλωστή και , αφού την περιέστρεφαν, μια τραβούσαν και μια χαλάρωναν. Ο ήχος που παράγεται θυμίζει ένα πουλί, την ίυγγα, τον μυρμηκολόγο δηλαδή, από το οποίο πήρε κα ι το όνομά του το παιχνίδι. Λένε μάλιστα πως ανάλογα με τον ήχο μπορούν να κάνουν διάφορες προβλέψεις.

45 ΚΑΛΑΜΟΣ: σημαίνει καλάμι, περιβαίνω= προχωρώ, πορεύομαι
ΚΑΛΑΜΟΣ: σημαίνει καλάμι, περιβαίνω= προχωρώ, πορεύομαι. Κάλαμον περιβαίνειν= καβαλώ το καλάμι και υποδύομαι τον καβαλάρη.Το κάλαμον περιβαίνειν το έπαιζαν τα μικρά αγόρια. Έπαιρναν ένα καλάμι, ένα κοντάρι ή ένα απλό ξύλο, φαντάζονταν πως ήταν ένα περήφανο άλογο, το καβαλίκευαν και έτρεχαν μ΄ αυτό σα γενναίοι καβαλάρηδες.

46 ΣΧΟΙΝΑΚΙ: παίζεται από ένα ή περισσότερα άτομα.

47 ΕΦΕΔΡΙΣΜΟΣ: Αρχαίο παιχνίδι κατά το οποίο έβαζαν σε ορισμένη απόσταση μια πέτρα και οι παίκτες, παίζοντας , έπρεπε να τη χτυπήσουν ή να την ανατρέψουν με άλλη πέτρα ή σφαίρα .

48 ΓΙΟ-ΓΙΟ: Οι παίκτες σκαλίζουν στο ξύλο δυο δίσκους που ενώνονται στο κέντρο με έναν κυλινδρικό άξονα , πάνω στον οποίο στερεώνουν την αρχή μιας κλωστής την οποία στη συνέχεια τυλίγουν γύρω-γύρω . Το γιο-γιο είναι έτοιμο . Το αφήνουν να πέσει και η κλωστή ξετυλίγεται ,ενώ με μια κίνηση του χεριού ξαναμαζεύεται γύρω από τον άξονα. Έπειτα , το αφήνουν πάλι να πέσει και ξανά από την αρχή

49 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΕΙΣ , ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΖΕΙΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ


Download ppt "ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ"

Similar presentations


Ads by Google