Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Madison Public Schools Full Day Kindergarten Discussion Teaching for understanding requires time September 27, 2012 1.

Similar presentations


Presentation on theme: "Madison Public Schools Full Day Kindergarten Discussion Teaching for understanding requires time September 27, 2012 1."— Presentation transcript:

1 Madison Public Schools Full Day Kindergarten Discussion Teaching for understanding requires time September 27,

2 Today’s Forum Review the benefits of full day Kindergarten Solicit comments and feedback with the intent of incorporating the input in the further development of a possible full day K proposal 2

3 It’s not just kindergarten Kindergarten is a critical year for all children – a year of transition from preschool programs or home to their first formal schooling. It marks the start of a child’s long-term K-12 experience in our schools. It is our first opportunity to get to know your child and begin to lay important foundations to facilitate learning skills that will last them a life time. 3

4 Kindergarten Learning Experiences The process of learning for children at this age is as important as performance and products. 4

5 Core Beliefs About Kindergarten Young children learn best through discovery, exploration and active learning, including structured and unstructured play. The kindergarten environment must support a natural approach to learning where children are encouraged to ask questions, think, choose, analyze, interact, problem solve and take risks. Curriculum must be balanced to include direct instruction and projects, learning centers, active participation and student- centered activity. Art, music, physical education, and library media must be integrated as vital components of our kindergarten program. Outdoor activity and physical movement must be implemented to support development of the whole child. 5

6 Proposal under consideration To shift the current kindergarten schedule from “half-day” to “full day”. 6

7 Steps taken so far Discussion with principals Discussion with teachers Review of Research by Kindergarten Committee Tonight’s Forum Presentation to Planning Committee of BOE (October 3, 2012) 7

8 Why look at full day schedule? Enhances opportunity to provide a better balance of active and quiet periods to support a developmentally appropriate environment for early childhood learning. Allows for longer blocks of uninterrupted instructional time. Research supports academic and social benefits of full day Kindergarten. Increased opportunities for socialization and building self- confidence related to school. 8

9 Why look at full day schedule? More time to experience curriculum through developmentally appropriate pacing. Proposal does not assume more curriculum. More time for differentiation and opportunities to extend and deepen the curriculum. More time under the guidance of the classroom teacher for all students. Continuity with grades 1 through 4. 9

10 In short: Any one of these factors is a compelling reason to consider a proposal to shift to full day K. Any one of these factors can be more or less important depending on the child. Taken together it supports a model that would benefit any of our students. 10

11 825 minutes per week will increase to 1,950 minutes per week in a full day program More time spent on: Literacy Art, Music, PE, Library, Computers Math Intervention/Enrichment Motor Skills Opportunities for language and vocabulary development Time also available for: Science Social Studies Health and Safety World Language 11

12 Surrounding Towns In 2011, 73 school districts, 7 Charter Schools and 11 Magnet Schools provided full-day kindergarten. Approximately 63% of Connecticut kindergarteners are enrolled in full-day programs. Full day: Branford Clinton Region 13 (Durham & Middlefield) Westbrook Lyme/Old Lyme Region 17 (Haddam & Killingworth) Old Saybrook Half day: GuilfordMadison 12

13 Sample K Schedules (Examples ONLY) Half-Day Schedule (8:15 – 11:00 a.m.)Full Day Schedule (8:50 – 3:20 p.m.) 8:15 Morning Routines Morning Meeting (Phonics) 30 min8:50 Morning Routines 10 min 8:45 Literacy 30 min9:00 Morning Meeting /Reader’s Workshop 45 min 9:15 Snack 15 min9:45 Snack /Developmental Play Centers 30 min 9:30 Literacy Centers 30 min10:15 Literacy /Writer’s Workshop 45 min 10:15 Special (Art, Music, PE) 30 min11:00 Math 45 min 10:45 Pack up and Read Aloud 15 min11:45 Lunch/Recess 60 min 11:00 Dismissal 12:45 Read-Aloud/Rest 30 min 1:15 Science/Social Studies 30 min 1:45 Special (Art, Music, Library, PE, World Language) 40 min 2:25 Multi-disciplinary explorations 40 min 3:05 Closing/Pack Up 15 min 3:20 Dismissal 13

14 Comments Please share some of your comments regarding the proposal to move to a full day kindergarten schedule. 14


Download ppt "Madison Public Schools Full Day Kindergarten Discussion Teaching for understanding requires time September 27, 2012 1."

Similar presentations


Ads by Google