Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

2009 D1. First period: 15 tossups, 10 points each.

Similar presentations

Presentation on theme: "2009 D1. First period: 15 tossups, 10 points each."— Presentation transcript:

1 2009 D1

2 First period: 15 tossups, 10 points each

3 It is the key in which both Beethoven's "Emperor" Piano Concerto and Pachelbel's Canon is written. Name this musical note that is considered to be the same as E-double-flat, is the highest note in a 3-note chord in G major, and is the second note in a C-major scale. D

4 2.In Chinese, it sounds the same as the word "blessing". In Italian, it's a "pompelmo" [poam-PELL-mo], which is similar to the French "pamplemousse" [POMP-ul-moose]. In Spanish, it's a "toronja" [to-ROAN-haw] or "pomelo" [po- MAY-lo]. Name this yellow food. grapefruit

5 He spent time with the apostle Paul during his preaching in Macedonia and during Paul's second imprisonment in Rome. He died a martyr but is most famous today for the two books of the Bible he wrote. Identify this physician who wrote both his namesake book and the New Testament book of Acts. ANSWER: St. Luke

6 In a sample with an even number of data points, it is calculated by averaging the two points within the sample that are closest to the middle value when values are ranked from highest to lowest. Identify this measure of central tendency that, in a group of 7 numbers, is always equal to the fourth-highest value. ANSWER: median

7 One of her children's novels was Chelsea Handler's source for the title of her 2008 book Are You There, Vodka? It's Me, Chelsea. Name this American author whose other stories include Freckle Juice, Superfudge, and Tales of a Fourth-Grade Nothing. ANSWER: Judy Blume

8 Near the end of one recipe, a wooden spoon is used to remove its excess water. Then salt is added for flavor and to keep it from turning rancid. The first step of the recipe uses a food processor with a metal blade to begin processing the heavy cream from which it comes. Identify this popular yellow substance, often sold in dairies. ANSWER: butter

9 It's mild in children who get it, as some don't even notice the rash, but if an unborn baby gets it, it can cause serious birth defects. Identify this disease that is vaccinated against with an MMR shot. ANSWER: rubella or German measles (not measles)

10 Its top players now include pitcher Andy Sonnenstine, catcher Dioner Navarro and infielder Evan Longoria. Name this American League baseball team that, for the 2008 season, removed the word "devil" from its nickname. ANSWER: Tampa Bay or Rays

11 In genetics, it is what a gene does to itself when its particular trait is visible. As a verb, it can mean "to squeeze out" (as in getting juice from an orange) or "to show" (as in, "[Blank] your answer in lowest terms."). Give this 7-letter word that can also mean "high-speed" and completes the phrases "Federal [blank]" and "Pony [blank]". ANSWER: express

12 The National Historic Park there claims that conditions weren't as bad as commonly thought; most soldiers had enough food and clothing while there, and most of those that died were victims of disease and not of starvation or exposure to the harsh Pennsylvania winter. Name this location near Philadelphia where the American army spent the winter of ANSWER: Valley Forge

13 Keep the air conditioning off and roll up the windows. Inflate your tires to maximum pressure. Travel at a steady speed without speeding. These are just three of the techniques used in --what driving pastime whose experts claim they can double the expected mileage from every gallon of gas in their cars? ANSWER: hypermiling (accept forms of the word)

14 His book of memoirs begins in 1825 and ends with the death of his son Charles after a long siege of Paris. Name this 19th-century French author of The Hunchback of Notre Dame and Les Miserables. ANSWER: Victor Hugo

15 Its historic downtown area is a UNESCO World Heritage Site, including its forts on the Gulf of Finland and the nearby town of Kronstadt. Give the current name of this city on the Neva River, the site of the 1825 Decembrist revolt, that served from 1712 to 1918 as Russia's capital. ANSWER: St. Petersburg, Russia

16 During the light reactions of photosynthesis, it is created in the chloroplast. During cellular respiration, it is created by the movement of hydrogen ions across a membrane, a process known as "chemiosmosis". A single molecule of glucose can create up to 36 molecules of--what important biological substance? ANSWER: adenosine triphosphate or ATP

17 He got his nickname from being attached to the 10th Cavalry "Buffalo Soldiers" and led an American military force into Mexico in 1916 to look for Pancho Villa. Identify this Army general who became leader of the American Expeditionary Forces during World War I and was nicknamed "Black Jack." ANSWER: John J. Pershing

18 Second period, 10 directed questions per team, 10 points each

19 What 20th-century French sculptor (who never actually visited Philadelphia) has a museum named after him there anyway that attracts a great many "thinkers" ? ANSWER: Auguste Rodin

20 When written down, what should the words "Australia", "Obama", "Christian", "God" and "I" all begin with? ANSWER: with a capital letter (accept clear equivalent answers)

21 THIS IS A 20-SECOND COMPUTATION QUESTION. A box has a volume of x3 - 5x2 - 14x cubic inches. If x is a positive number, give the longest dimension of the box in terms of x. ANSWER: (x + 2) inches [factors are x, x + 2 and x - 7]

22 You are at the seventh inning of a baseball game when someone famous begins singing "God Bless America/ Land that I love…" If the word "God" is sung on the note A-flat, which note will be sung with the word "I" ? ANSWER: B-flat (or A-sharp)

23 What word coming from the Greek for race study, is the study of ones ancestors? ANSWER: genealogy

24 THIS IS A 20-SECOND COMPUTATION QUESTION. A graduated cylinder, often used in chemistry, has a radius of 3 cm and a height of 5 cm. In terms of π, calculate the amount of liquid (in cubic centimeters) that the graduated cylinder will hold when full. ANSWER: 45 π cm3 (volume is π x 3 x 3 x 5)

25 Name the generally-accepted leader of Russia when the U.S. Constitution was signed. ANSWER: Catherine II or Catherine the Great (1787)

26 Name the generally-accepted leader of Russia when Britain's Henry VIII died. ANSWER: Ivan IV or Ivan the Terrible (1547)

27 Name the planets whose satellites include Phobos and Deimos [day-mose]. ANSWER: Mars

28 Name the planets whose satellites include Galatea, Proteus and Larissa. ANSWER: Neptune

29 What government agency that was created by the 1933 Glass-Steagall Act now insures bank deposits up to $100,000? ANSWER: Federal Deposit Insurance Corporation or FDIC

30 One area of Beijing has street signs in the Cyrillic [sa-RILL-ick] alphabet because most people in the area are Chinese citizens but speak--what language? ANSWER: Russian

31 From 2001 to 2008, the World Trade Organization (or WTO) tried to reach a worldwide trade agreement between the world's major nations. That 7-year round of talks, which collapsed in 2008, was named for--what Arab capital city that hosted the most recent Asian Games? ANSWER: Doha, Qatar

32 The last set of talks in the Doha Round took place in--what European city that is home to both the International Museum of the Reformation and the International Red Cross Museum? ANSWER: Geneva, Switzerland

33 What 19th-century American philosopher encouraged people to hitch their wagons to a star? ANSWER: Ralph Waldo Emerson

34 Name the metallic element that helps form the skeletons of many marine creatures, the same as it does for humans. ANSWER: calcium or Ca

35 THIS IS A 30-SECOND COMPUTATION QUESTION. The Boeing 777 has a cruising speed of 550 miles per hour. If the Boeing is flying at an angle 30° north of east, calculate the plane's northbound speed. ANSWER: 275 mph (550 sin 30° = 550 x 0.5)

36 While living in Concord, Massachusetts, what 19th-century American author wrote a biography of Franklin Pierce and a collection of Tanglewood Tales? ANSWER: Nathaniel Hawthorne

37 Which shell contains the outermost electrons for the chemical elements sodium and magnesium? ANSWER: 3s

38 THIS IS A 30-SECOND COMPUTATION QUESTION. If you solve the equation x2 -x - 56 = 0 by using the quadratic formula, at some point you'll get the quantity "A plus or minus B, all over 2". What is the integer value of B in this case? ANSWER: 15 (the square root of 225)

39 Third period, 15 toss-ups, 10 points each

40 He taught both in Canada (where he found an isotope of radon) and in Britain (where he studied alpha particles). Identify this New Zealand-born Nobel Laureate in Physics who suggested the concept of an atomic "nucleus" after an experiment that shot alpha particles through gold foil. ANSWER: Ernest Rutherford

41 He was made drunk and blinded by one prospective father-in-law. After regaining his sight with the help of the sun god, he was then killed by his prospective wife Diana, who put him into the sky and surrounded him with a girdle, a club, a sword and his dog Sirius. Name this hunter of myth who appears as a constellation during the second half of each year in the Northern Hemisphere. ANSWER: Orion

42 At five-feet-five and 110 pounds, he was too small for the Marines but not for the Army, who put him into the Third Infantry Division during World War II and on his way to one of the great military careers of all time. Name this oft- decorated veteran whose post-War movie career included the starring role in his autobiography To Hell And Back. ANSWER: Audie Murphy

43 THIS IS A 10-SECOND COMPUTATION QUESTION. A small "tankless" hot-water heater contains 8 ohms of resistance in its electrical circuits and needs 30 amps of current to run properly. How much voltage does the heater need to operate properly? ANSWER: 240 V (30 x 8, by Ohm's Law)

44 View of Arles with Trees in Blossom, Le Moulin de la Galette, The Potato Eaters, Marguerite Gachet at the Piano, Wheat Field with Crows and Garden With Sunflowers are among the many paintings created by--what Dutch artist? ANSWER: Vincent van Gogh

45 What common plant term is defined by the website as, "The shoot of a woody plant representing the growth of the current season and terminated basally by the circumferential terminal bud-scar of the previous year." ? ANSWER: twig

46 His 2008 novel The Appeal tells of a corporation that, facing a huge legal judgment, gets a pro-business judge elected to the Mississippi Supreme Court in order to reverse the judgment on appeal. Identify this popular author of many legal thrillers. ANSWER: John Grisham

47 Created by the French director of the movie The Red Balloon, it keeps the entire Middle East in one piece, divides the U.S. into two sections (east and west), and divides all of South America into 4 parts. Identify this popular board game that allows players to use armies and dice to conquer the world. ANSWER: Risk

48 THIS IS A 10-SECOND COMPUTATION QUESTION. The subprime interest-only loan on your house just reset its annual percentage rate to 8.25%. If your loan is for $200,000, how much is your monthly payment? ANSWER: $1,375 (200,000 x /12 = 16500/12)

49 Its types can include "single-pass" and "multi-pass", and it is often divided into a front end and a back end. Examples include Lazarus, Free Pascal and Open64. Name this type of computer program that translates subject code into object code to create an executable program. ANSWER: compiler

50 Its characters include Rex Mottram, his estranged wife Lady Julia Flyte, her brother Sebastian, and her father Lord Marchmain. Name this Evelyn Waugh novel, subtitled The Sacred and Profane Memories of Captain Charles Ryder, that was made into a 2008 movie with Emma Thompson. ANSWER: Brideshead Revisited

51 It's a type of hawk that, as a verb, means "to write a check and then move money into an account to cover it". In math, it is a quadrilateral whose area is half the product of its diagonal lengths. Give this 4-letter word that, for children, is both the object eaten by a tree near Charlie Brown's house and a toy played with on a windy day. ANSWER: kite

52 One recent theory of its origin is a meteor shower. It destroyed only about 2,000 acres but killed more than 200 people and caused more than $200 million worth of damage. Name this disaster, commemorated by a star on the flag of one of America's largest cities, that lasted more than 48 hours in October ANSWER: the Great Chicago Fire (both words needed)

53 This founding member of the Congressional Black Caucus is now the subject of ethics questions as to how he got an interest-free loan for his vacation home in the Dominican Republic. Identify this New York Democrat who, for the last 2 years, has served as Chairman of the House Ways and Means Committee. ANSWER: Charles Rangel

54 Some of them have a "telson" at the opposite end of their bodies from their antenna. Some in its subgroup of "decapods" swim (like the shrimp), while others crawl (like the crab and the lobster). Name this biological subset of arthropods that live in the water. ANSWER: crustaceans [kruss-STAY- shuns]

55 Spare questions Be sure to mark off questions as they are used. Replace, when possible, a discarded question with a spare in that area (i.e. science for science, English for English, etc.)

56 THIS IS A 10-SECOND COMPUTATION QUESTION. On January 1, a suit has an original price of $350. After it is discounted 20% on February 1, it is marked down on March 1 by 25% of its February 1 price. Today, you decide to buy it and discover that its March 1 price has been cut by 30%. What price will you pay for the suit? ANSWER: $147 [(350 x 0.8) x 0.75 x 0.7]

57 Other than sodium, what second-lightest alkaline earth metal with a +2 ion is the most common metallic ion in seawater? ANSWER: magnesium or Mg

58 What older brother of Sherlock Holmes appears first in Sherlock's stories during a tale about a Greek interpreter? ANSWER: Mycroft Holmes

59 Name the former Soviet republic who declared independence from the Soviet Union in 1991 but still struggles with its neighbor, Azerbaijan [ozz-ur-buy-ZHONN]. ANSWER: Armenia

60 Her novels take place in the rainy areas of western Washington, including her 2008 novel Breaking Dawn, the fourth in her series about Bella and her vampire boyfriend Edward. Name this writer whose first novel Twilight was made into a 2008 movie. ANSWER: Stephenie Meyer

Download ppt "2009 D1. First period: 15 tossups, 10 points each."

Similar presentations

Ads by Google