Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

This is Science - Light JEOPARDY!!! It would be wise to be attentive, as this is the test review!

Similar presentations


Presentation on theme: "This is Science - Light JEOPARDY!!! It would be wise to be attentive, as this is the test review!"— Presentation transcript:

1

2 This is Science - Light JEOPARDY!!! It would be wise to be attentive, as this is the test review!

3 Final Jeopardy Question Vocabulary All the colors of the rainbow 500 Mixed Bag O’ Questions Your Eye Reflection & Refraction Does or does not produce light? That is the question!

4 The light we see is called this. Back Answer: What is the visible spectrum?

5 The distance from one point on a wave to the same point on the next wave. Back Answer: What is a wavelength?

6 A lens that is thicker in the middle than on the edges. Back Answer: What is a convex lens?

7 Back A lens that is thinner in the middle than on the edges. Answer: What is a concave lens?

8 This word means light rays bounce back. Back Answer: What is reflect or reflection?

9 Back This happens when sun shines through clouds, breaking up white light into colors. Answer: What is a rainbow?

10 This acronym contains all the colors of the rainbow. Back Answer: What is ROY G BIV?

11 This is the color of sunlight. Back Answer: What is white?

12 Name all the colors of the rainbow. Back Answer: What is red, orange, yellow, green, blue, indigo, & violet?

13 According to legend, this is found at the end of a rainbow. Back Answer: Who is a pot of gold?

14 A red pepper is red because it _______ every color except ____ light. Back Answer: What is absorbs and red?

15 You cannot see a reflection in a rough surface because rough surfaces do this to light rays. Back Answer: What is scatter in all directions?

16 Light bends when it does this. Back Answer: What is moves from one material to another?

17 When you place a pencil in a clear glass of water, the pencil appears broken because light travels ______ through air than water. Back Answer: What is faster?

18 Light travels in a _______ path away from its source. Back Answer: What is straight?

19 Messages are sent from the eye to the brain by this. Back Answer: What is the optic nerve?

20 Light travels into the eye through an opening called this. Back Answer: What is the pupil?

21 This is a muscle in your eye that controls the amount of light going into the eye. Back Answer: What is the iris?

22 Our eye contains this type of lens. Back Answer: Where is convex?

23 This part of the eye contains nerve cells that transmit the message to the optic nerve. Hint: the image is upside down here Back Answer: What is the retina?

24 The moon. Back Answer: What is “does NOT produce light?”

25 Fire Back Answer: What is “does produce light?”

26 Lightning Back Answer: What is “does produce light?”

27 Mirror Back Answer: What is “does NOT produce light?”

28 A candle Back Answer: What is “does produce light?”

29 These are the only kind of energy waves you can see. Back Answer: What are light waves?

30 This material used in gift bags is considered translucent because some light can pass through. Back Answer: What is tissue paper?

31 This is the name for something that light cannot pass through. Back Answer: What is opaque?

32 X-rays, radio waves, and microwaves all differ from light in this way. Back Answer: What is their wavelenghts?

33 A light filter helps keep this out. Back Answer: What is dust?

34 Explain why laser beams are more powerful than regular light and how they are useful in the world. Back


Download ppt "This is Science - Light JEOPARDY!!! It would be wise to be attentive, as this is the test review!"

Similar presentations


Ads by Google