Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

4 th Grade WASL Warm Up Questions Taken from PASD NumberNumber Sense Measurement Geometry Algebraic Algebraic Thinking ProbabilityProbability and Statistics.

Similar presentations


Presentation on theme: "4 th Grade WASL Warm Up Questions Taken from PASD NumberNumber Sense Measurement Geometry Algebraic Algebraic Thinking ProbabilityProbability and Statistics."— Presentation transcript:

1 4 th Grade WASL Warm Up Questions Taken from PASD NumberNumber Sense Measurement Geometry Algebraic Algebraic Thinking ProbabilityProbability and Statistics StrategiesLogic

2 Place any of the four operation signs between the nine figures so that they equal = 100 Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answers vary

3 The city bus left the terminal and picked up 5 people at the first stop. At the second stop, 2 people got off and 4 people got on. At the third stop, 3 people got off and 5 got on. How many passengers were now on the bus? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 people

4 The new city of Graphville is laid out on a grid. There are 87 avenues that all run from north to south. There are 63 streets that all run from east to west. The avenues intersect the streets, and there is a traffic light at each intersection. How many traffic light are there? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 5,481 traffic lights

5 How many times does the digit nine appear in the numbers from 1 to 100? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 20

6 Julie was reading a book that had 128 pages in it. Figure out how many number sixes there were in all the page numbers. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 23

7 Briana was looking through her math book and discovered that after page 44 the next page was 51. How many pages were torn out of the book? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures Answer: 6 pages

8 What numbers less than 100 make eight when the digits are added together? (example 17 is a solution because 1+7=8) Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. 17,26,35,44,53,62,71,80

9 Farmer Ruth raises cows and geese. One day she looks out into her field and sees some of each kind of animal. Altogether she sees 20 feet. How many cows and how many geese does she see? Give all possible answers. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: (several answers)

10 Richard was collecting shells on the beach. He gave 5 shells to Robin and 3 shells to Sarah. He has 8 shells left. How many did he collect? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or picture Answer: 16

11 There are 30 children standing in a straight line in Mrs. Johnson's third-grade class. Every 4th child is wearing glasses. Every 3rd child is a boy. Every 2nd child is wearing a red shirt. What can you say about the 12th, 18th, and 24th children? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: the 12th and 24th children are boys with red shirts wearing glasses, the 18th child is a boy with a red shirt

12 Linda wants to clean her fish tank. She is putting her fish into a bowl. She picked up three fish in a net, but one jumped back into the tank. She put the two fish into the bowl. Then she put the remaining five fish into the bowl. How many fish does Linda have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 7

13 Tanya has 55 cents in her pocket in nickels and dimes. What is the smallest number of coins she can have? What are they? What is the largest number of coins she can have? What are they? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: smallest number of coins is 6 (5 dimes and 1 nickel); largest number of coins is 10 (1 dime and 9 nickels)

14 Stuart's dog Barney wagged his tail. Barney had never seen so many dogs at once. Stuart counted up all the dogs at the dog show: the number is greater than 195; the number is less than 300; if you count by l0s you say its name; it can by divided evenly by 3 and 9. How many dogs did Stuart count? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 270

15 Conrad was scared as he knocked on the door. A low voice said, "Before I open the door you must name the secret number." Here are some clues: it is greater than 275; it is less than 325; if you count by 5s you say its name; it can be divided evenly by 3 and 9. What is the secret number? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 315

16 Yolanda and Mary are playing a game with a timer and three dice. Each player rolls three dice and uses the three numerals rolled to make 3-digit numbers. A numeral can only be used once in a number. Each number is worth 10 points. Mary rolls 3, 6, and 5. How many points can she earn? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 60

17 The magic show was almost over. Mario was getting ready to do his famous banner trick. He pulled banners made out of flags from a top hat. First he pulled out a banner made up of 14 flags. Next he pulled out a banner made up of 23 flags. The third banner was made up of 18 flags, and the fourth banner was made up of 27 flags. The fifth banner was made up of 22 flags. Mario stopped his banner trick when there were more than 50 flags in the banner. How many banners did Mario pull out of the hat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, Answer: 16 banners

18 Sara asked, "Where do you see the fraction 23/30 most often?" Can you answer Sara's question? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: on a calendar

19 How many three-digit numbers contain only the digits 5 and 6? What are they? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6 numbers

20 There are 23 students in the class. All but 9 went outside for recess. How many students stayed inside? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 students

21 Use the numbers 2, 5, and 3. What is the least number you can get if you multiply two of the numbers and add the third to the product? What is the greatest number you can get? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: least 11; greatest 17

22 Make up a word problem that has 42 as its solution. Explain how someone could solve the problem. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: How many legs on seven insects?

23 I am a number between 31 and 41. I am a multiple of 3. I am an even number. What number am I? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 36

24 Sam had $12. Then he spent one fourth of the money on a book. How much money did Sam have left? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $9 left

25 Write a word problem that can be solved by finding 45 divided by 2. Then solve your problem. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: How many bicycles can be made with 45 wheels?

26 A window in Helen's house is made up of 12 small panes of glass. While playing baseball, she accidentally broke 4 of the panes. What fraction of the panes were not broken? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 2/3 of the panes

27 Jim bought a bunch of grapes. He ate one half of the grapes. Then his friend Gary ate one fourth of the remaining grapes. There were 6 grapes left. How many grapes were in the bunch to begin with? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16 grapes

28 Judy needs 5 pounds of flour to bake some cookies. She has three partially filled bags of flour. They contain one and one fourth pounds, two and one fourth pound, and three fourths pound. Does Judy have enough flour to bake the cookies? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: no - not enough flour to bake the cookies

29 Kim, Judy, and Mary decided to equally share the cost of a present for their friend. Kim spent $7, Judy spent $3, and Mary spent $2. How much did each person pay the others so that everyone spent the same amount? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Mary gives Kim 2 dollars; Judy gives Kim 1 dollar

30 Ed jogs every third day, Ned jogs every 4th day, and Fred jogs every 6th day. If they all jogged today, when will they all jog on the same day again? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 12 days from now Click Below to Return to Main Menu:

31 A map of a National Forest in Alaska has a scale of one inch for every 75 miles. The perimeter of the forest is 7,125 miles. How many inches would represent the perimeter on the map? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 95 inches

32 How many times does X occur in the diagram below? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. XXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXX Answer: 120

33 How many times does the letter X occur in the diagram below? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. XXX XXXXX XXXXXXX XXXXXXXXX XXXXXX XXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXX Answer: 71

34 How many times does the letter X appear in the diagram at the right? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. XXXXXXX XXXXXX XXXX XX XXXX XXXXXX XXXXXXX Answer: 36

35 There are two rectangles whose dimensions are whole numbers and whose area and perimeter are the same number. Find them. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 4x4 and 3X6

36 For Gilda's party, the Hoagie House prepared a huge sub sandwich on a 7-foot long Italian roll. Gilda wants to feed 16 friends. How many cuts must she make? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 15

37 Candy delivers packages. Today she started on the first floor and went up 7 Floors. Then she went down 3 floors, and then up 16 floors. She went up 2 more floors to the top floor of the building. How many floors were in this building? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 23

38 Sasha's family is having a big reunion on July 4. They borrowed tables and are setting them up outside. They can put three chairs on each side of the tables. If they set up 8 tables in a long row, with the tables together on one side, how many family members can sit down to eat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 54

39 Penny works in the Package Palace. It is Penny's job to stamp the sides of packages that are not touching the floor and not touching another package. Today there are 25 packages on the floor. Penny put the packages in 5 stacks, and the sides of the stacks touch. How many sides of packages must Penny stamp? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 65

40 Alice watched an ant hunting for food. The ant was traveling in a straight line toward a crumb on the floor. Suddenly it turned around and crawled 9 inches back to Alice's shoe. Another ant joined it and together they hurried 11 inches back toward the crumb. The two ants stopped and came back 2 inches toward Alice's shoe. Finally they turned around and raced 5 inches to the crumb. How far was the crumb from Alice's shoe? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 14 inches

41 Sandy and Mario are going into Tuneville Center to hear a band play. They can get in through two different entrances. Each entrance goes into a lobby that has a snack bar in it. There are five doors going from the lobby into the room where the band will play. How many different paths can Sandy and Mario take to get from outside Tuneville Center to their seats in the band room? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 10

42 The Wizard at Windows is washing all the windows in the building at 946 Third Street. There are 9 floors in the building and 12 offices on each floor, 6 offices across the back of the building and 6 offices across the front of the building. The outside wall of each office has 2 windows. How many windows does the Wizard have to wash? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 180

43 Describe a square and a rectangle. How are they alike? How are they different? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: alike (4 sides, opposite sides equal and parallel,all angles equal); different (rectangles may have 2 longer sides)

44 Suppose that you are facing west. If you turn left three times, then twice to the right, what direction is behind you? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: South

45 Ryan made 9 cuts in a board to divide it into equal 5- inch-long pieces. How long was the board? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 50 inches

46 Ellen leaves school and walks 25 blocks south. Then she turns east and walks 16 blocks. Then she turns north and walks 15 blocks. Then she turns west and walks 16 blocks. Is she north, south, east, or west of the school and how far? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: South 10 blocks

47 Jake plans to make 12 cuts in a board. There will be a 10- inch interval between cuts. How long is the board? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 130 inches

48 Mary, Dave, Kim and Mike are sitting around a table. Kim is sitting across from Mary. Mary is sitting at Dave's right. Where is each person sitting? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: (clockwise) Kim, Mike, Mary, Dave Click Below to Return to Main Menu:

49 If Anna rolled one di 120 times, what fraction of the time should it come up a five? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 20/120 or any fraction equal to 1/6

50 Lane read 5 books during his spring break. In order, he read books that were the following lengths: 125 pages, 278 pages, 97 pages, 114 pages, and 346 pages. What was the range of pages that he read? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 249 pages

51 Bonnie went to the grocery store to buy some soda pop. She noticed that different brand’s cans contained varying amounts of pop. GatorDew cans contained 355 milliliters, SweetCola came in 360 milliliter cans, OkraCola was sold in 352 ml cans, and SugarUp came in 357 ml cans. What was the average size the four cans? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 356 milliliters

52 Hans checked the temperature in his apple orchard at 10:00 P.M. His thermometer read 37°F. Hans kept checking his thermometer every hour for the next 8 hours and got these readings: 37°, 35°, 33°, 32°, 30°, 30°, 29°, 30°. What was the median temperature during this 8 hour period? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 32° F

53 List all of the two digit numbers that can be made using the numbers 3,4,7,and 9. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 34,33,37,39,43,44,47,49,73,74,77,79,93,94,97,99

54 Julia is dressing her new Barbie doll. She has 2 blouses, a red and a yellow. She has 3 skirts, a green one, a white one, and a blue one. She can dress Barbie in 6 ways. List the ways on your paper. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: R-G, R-W, R-B, Y-G, Y-W, Y-B

55 Betty was dealing out the cards for Ned. After she dealt out 4 cards, she told Ned to turn them over. "Now," she said, "how many different four digit numbers can you arrange your cards in?" Ned had these four cards: 3, 5, 7, and 9. How many ways are there? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 24

56 We are going to the ball game. There are 12 different gates from the outside. Then there are 16 different stairways into the stadium. How many different ways can we go into the stadium? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 192

57 Josh is going to the beach. He is looking for a towel, a T-shirt, and something to play with. He finds three T- shirts: red, green, and blue. He finds three towels: striped, plaid, and dotted. He finds three things he can play with at the beach: a frisbee, a kite, and a ball. He picks out one towel, one T-shirt, and one thing to play with. What are all the different combinations of things he could choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 27

58 I need 45 cents worth of stamps to send a letter to my pen pal. I looked at the stamps my mother has, and they are all 15-cent, 10-cent, and 5-cent stamps. How many different combinations of stamps can I put on my letter? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 12

59 Jenny and Joan are going to swim in the pool at the city park center. They can get into the building through four doors. Two of the doors open into the front locker room. The other two doors open into the back locker room. There are two different stairways from each locker room to the swimming pool. How many different paths can Jenny and Joan take from outside the city park center to the pool? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16 paths

60 Manuel and Grace can hear their friends' voices at the entrance to the cave. Manuel and Grace are exploring a small room at the back of the cave. There are four tunnels leading from the small room to the large room where water is dripping down the walls. In the large room there are four different stairways that Manuel and Grace can climb to join their friends at the entrance to the cave. How many different paths can Manuel and Grace take to get from the small room to their friends at the entrance? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16

61 There are four fire trucks in Fast Fire Station: truck number 9, truck number 7, truck number 5, and truck number 3. When the station gets a fire call, two trucks leave the station. One of the trucks goes out first, the other one goes out second. For example, number 9 goes out first and number 7 goes out second; or number 7 goes out first and number 9 goes out second. What are all the different ways in which the four numbered trucks could come out of the station? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: (1st-2nd) 9-7; 9-5; 9-3; 7-5; 7-3; 7-9; 5-3; 5-9; 5-7; 3-9; 3-7; 3-5

62 How many different combinations of coins total exactly 31 cents? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 17 combinations

63 If you have 3 hats and 3 jackets, how many different combinations of a hat and a jacket can you wear? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 combinations Click Below to Return to Main Menu:

64 A heavy weight attached to a cable was lowered from a ship in the Pacific Ocean. If the weight falls at a rate of 230 feet per minute, how deep will it be after 13 and a 1/2 minutes. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3,105 feet

65 Heather went hiking in the mountains. On Tuesday she began at an elevation of 2,134 feet and hiked 7 miles to an elevation of 3,847 feet. On Wednesday she descended 5.5 miles and stopped at an elevation of 1,895 feet. What is the difference between her beginning and ending elevation? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 239 feet

66 Patty woke up at 7:42 A.M. to get ready for school. She had slept for 10 and 1/3 hours. What time did she do to bed? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9:22 P.M.

67 It takes 47 minutes to get from George’s house to the ferry dock. If his boat leaves at 11:13 A.M. what is the latest possible time he can leave home? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 10:26 A.M.

68 Pam has $5.50 all in quarters. She puts them into stacks of four. How many stacks will she have and how many quarters will be left over? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 5 stacks and 2 left over

69 It's your birthday! You have a choice of three presents from your parents. Present #1 is the equivalent of your height in dollar bills, placed end to end. Present #2 is the equivalent of your height in nickels, placed end to end. Present #3 is the equivalent of your height in pennies, stacked on top of one another. Which present would you choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: pennies

70 David is climbing Mt. Cauliflower, which is 287 feet above the ground. He is 83 feet from the top. How far above the ground is he? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 204 feet

71 If the doctor gave Jane 3 pills, with directions to take one pill every half hour, how long will the three pills last? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1 hour

72 Anita has 30 cents in nickels and dimes. She has the same number of nickels as dimes. How many of each does she have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: two coins each

73 Doug was daydreaming about his fishing trip when the bus-driver said, "Put 32 cents in the meter please!" Doug reached in his pocket, found the right coins and put them in the meter. How many different combinations of coins could Doug have put in the meter? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 18

74 Mary Ellen and Sam were at the park, clapping for the monkey as it did tricks to the music. When the monkey passed the hat, Mary Ellen and Sam put in 13 coins. Together they gave the monkey 25 cents. What coins did they put in the hat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 nickels, 10 pennies

75 Evan and Dan are picking out the wood they need to build a playhouse. They need 24 feet of board. The lumber store sells boards in three lengths: 4 feet, 6 feet, and 12 feet. In how many different ways could they buy 24 feet of board? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6

76 Megan and her sister Tara wanted to buy a bicycle their neighbor was selling for $36. Tara had saved $8 less than Megan, but the girls put their money together and bought the bike. How much money had each girl saved? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Megan-$22; Tara-$14

77 Eric has 1 quarter and 6 pennies. Laura has 2 dimes. Adam has 4 nickels and 7 pennies. How can they share the coins so that each person has the same amount of money? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Adam gives 1 cent to Laura and Eric gives 5 cents to Laura

78 The total cost of a glass of juice and an ice-cream cone is $2. If the ice-cream cone cost $1 more than the glass of juice, how much does each item cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 50 cents - juice; $ ice cream cone

79 One strip of paper is 8 cm long. Another strip is 6 cm long. The two strips are taped together to make a strip that is 10 cm long. How long is the overlap? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 4 cm

80 Carol has 8 coins. Their total value is 78 cents. What coins does she have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 pennies + 2 quarters + 2 dimes + 1 nickel or 3 pennies + 1 half dollar + 1 dime + 3 nickels

81 A grocery store sells three different-sized cans of orange juice. A 6-oz can costs 55 cents. A 16-oz can costs $1.15. A 32-oz can costs $2.79. Which is the best buy? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16 oz. can for $1.15

82 Tickets for a roller coaster ride cost $2 for adults and $1.50 for children. A group of people paid a total of $8 to ride the roller coaster. How many adults and how many children were in the group? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1 adult; 4 children

83 Jim has two coins that total 30 cents. What are the two coins if one coin is not a nickel? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1 quarter (not a nickel) and 1 nickel

84 Duke and Donna each have ten coins. All coins are either dimes or quarters. Duke has 5 quarters, Donna has 60 cents more than Duke. How many quarters does Donna have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 quarters Click Below to Return to Main Menu:

85 In my carpenter shop I make only 3-legged stools and 4-legged tables. One day I looked at my day's output and counted 31 legs. How many different answers can you find for this problem? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 possible combinations (1 stool + 7 tables, 5 stools + 4 tables, 9 stools + 1 table)

86 Julie bought some "Sensational Suntan Lotion". The bottle and the cap together cost $1.10, but the bottle cost $1 more than the cap. How much does each cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 5 cents for the cap; $1.05 for the bottle

87 A picture and a frame cost $110 together. The picture costs $100 more than the frame. How much does the frame cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: frame $5 and picture $105

88 Sharon, Sally, and Shelia and Sara all decided to take up horseback riding. Shelia went twice as many times as Sally and Sharon went four more times than Sara but three less times than Shelia. Sara went 5 times altogether. How many times did Sally go? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6 times

89 Find four consecutive odd numbers which add to 80. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 17, 19, 21, 23

90 Linda had 2 snails in her tank at the end of the first week. At the end of the second week, she had 4 snails. At the end of the third week, she had 8 snails. If this pattern continues, how many snails will she have at the end of the fifth week? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 32

91 Farmer Matt raises ducks and beavers. The animals have a total of 20 heads and 54 feet. How many ducks and how many beavers does farmer Matt have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 13 ducks and 7 beaver

92 Jaime is building a sand castle by placing buckets of wet sand in the shape of a triangle. He places 1 bucket on the top, 4 buckets in the row beneath it (row 2), 7 buckets in row 3, and so on. If the castle contains 6 rows, how many buckets of sand are in the bottom row? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16

93 At Pizza Hut 2 small and 1 large pizzas cost the same as 5 small pizzas. If one small pizza costs $4, then what does one large pizza cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $12.00

94 One large bowl and one small bowl hold the same amount of soup as 5 small bowls. If one small bowl holds 9 ounces of soup, then how much soup does one large bowl hold? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 36 ounces

95 Five model cars cost the same as two model cars and one model plane. If one car costs $8, then how much does one plane cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $24

96 Four comic books are as thick as one comic book and my math book. If one comic book is 7 centimeters thick, how thick is my math book? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 21 centimeters

97 At the dime store 6 cats and 1 dog statues weigh the same as 9 cat statues. If a cat statue weighs 4 pounds, then what does a dog statue weigh? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 12 pounds

98 Astronauts saw one third as many strange objects as moons. They saw 4 fewer moons than UFOs. They saw one fourth as many UFOs go by as stars. They saw 88 stars out the window of their spacecraft. How many things did they see altogether in that hour? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 134

99 Barbara and Janet were collecting Terrible Willy stickers. Barbara had 8 stickers and Janet had 4. Barbara collected a new one each week and Janet collected 2 new ones each week. How many weeks would it take for Janet to have exactly 10 more stickers than Barbara? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 14 weeks

100 James noticed that each day he was in the sun he got new freckles. On Friday he counted 31 new freckles, and the day before he had gotten 7 fewer new freckles. Beginning on Tuesday he had gotten 7 more new freckles each day than he had gotten the day before. During the five days, how many new freckles did James get? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 85

101 I needed to deliver all 384 papers by myself last week. I needed to deliver 106 more papers north of Main Street than south of Main Street. How many papers did I deliver north of Main Street and how many papers did I deliver south of Main Street? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 245 north of Main St., 139 south of Main St.

102 Arbie, a wind-up robot, hops when you clap your hands. If you clap your hands once, Arbie makes 5 hops. If you clap twice, the robot makes 7 hops. Clap three times, and Arbie makes 10 hops. Clap four times, and Arbie makes 12 hops. Clap five times, and the robot makes 15 hops. Arbie's hops keep increasing in the same way. How many hops does Arbie make when you clap ten times? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 27

103 Nancy and Nicole bought a book of tickets for rides at Mystery Mountain Park. In the book there were 5 more green tickets than red tickets, and one-third as many red tickets as yellow tickets. The girls used up the 15 yellow tickets first. How many green tickets were still in the book? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 10

104 Donna stopped picking peaches. She sat down under the tree and fell asleep. A family of raccoons discovered the 42 peaches in Donna's sack. When the first raccoon finished eating, there were only 37 peaches left in the sack. When the second raccoon finished nibbling, there were 32 peaches left in the sack. Then the third raccoon ate until there were exactly 27 peaches left in the sack. If the raccoons kept eating the peaches in that way, how many peaches did Donna find in the sack after the seventh raccoon had eaten? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 7

105 There are 19 rooms for cats and 19 rooms for dogs in Kenny's Pet Hotel. On Monday 1 cat room and 1 dog room were full. On Tuesday 4 cat rooms and 2 dog rooms were full. The next day 6 cat rooms and 6 dog rooms were full. On Thursday 9 cat rooms and 7 dog rooms were full. If pets keep coming to Kenny's Pet Hotel in the same way, which rooms will all be full first, the ones for the cats or the ones for the dogs? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: the rooms for cats

106 Gene and Ruth bought a bag of 50 buttons that had pictures of dinosaurs on them. The label on the bag showed Iguanadons and Proceratops. When Gene and Ruth took the buttons out of the bag, they found that there were 14 fewer Iguanadon buttons than Proceratops buttons. How many of the buttons showed Iguanadons and how many showed Proceratops? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 32 Proceratops buttons, 18 Iguanadon buttons

107 The squids and octopuses are gathering seaweeds, and their arms are loaded. Squids have 10 arms and octopuses have 8 arms. There are 86 arms loaded with seaweed. How many squids and how many octopuses are gathering seaweeds? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 squids and 7 octopuses; or 7 squids and 2 octopuses

108 Joan went to a pet store. She saw 6 puppies, 25 fish, 4 kittens, and 15 birds. How many legs did those animals have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 70 legs

109 The sum of two numbers is 15. The difference between the same two numbers is 3. What are the numbers? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6 and 9

110 If there were 4 more children on a school bus, there would be two dozen children on the bus. How many children are on the bus? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 20 children

111 At her fruit stand, Vicki sells oranges for 10 cents each. One day she sold three-fourths of her oranges and had 15 oranges left. How much money did she make on the oranges she sold? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $4.50

112 When two numbers are added, the sum is 27. One of the numbers is half of the other. What are the two numbers? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 and 18

113 Suppose that tickets for a rock concert cost 5 cents for the first ticket, 10 cents for the second ticket, 15 cents for the third ticket, and so on. If you bought 10 tickets, how much would you pay altogether? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $2.75

114 Two hundred thirty-five students go to Camp Fir Tree. There are 17 more girls than boys. How many are girls? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 126 girls

115 Add 6 to itself over and over again. What is the pattern in the ones-place digits of the sums? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6,2,8,4,0,6,2,8,4,0… Click Below to Return to Main Menu:

116 Erica, Kayla, Josh, and Nathan each had a favorite school lunch. One of them likes turkey gravy the best, one prefers corn dogs, one favors green salads, and one likes chicken burgers. Kayla does not like sandwiches. Nathan does not eat meat. Erica loves turkey. Which lunch does each student like the best? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Erica=turkey gravy, Kayla=corn dog, Josh=chicken, Nathan=green salad

117 Betsy's Girl Scout troop sold cookies. They sold more chocolate mint cookies than sugar cookies. They sold more peanut butter cookies than sugar cookies. Which kind of cookie did they sell the most? Which kind of cookie did they sell the least? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: most: chocolate mint or peanut butter; least: sugar cookies

118 Henry is two years older than Sarah. David is three years younger than Henry. Who is the youngest? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: David

119 Mrs. White teaches P.E. She had her students space themselves evenly around a circle and then count off. Student number 16 is directly opposite number 47. How many students are in Mrs. White's class? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 62

120 Two boys weighing 100 pounds each and a man weighing 200 pounds wish to cross a river. Their boat will hold only 200 pounds safely. How can they cross the river in the boat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 2B Þ 1B stays; 1B back; Man crosses alone; 1B back; 2B cross

121 Every Blip is a Blop. Half of all Blops are Blips. Half of all Bleeps are Blops. There are 30 Bleeps and 20 Blops. All Blips are Bleeps. How many Blops are neither Blips nor Bleeps? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: five

122 The number of persons going to a certain Trailblazer game is 25. The number of persons attending the opera is 15. Six persons attend both. How many persons are attending at least one event? How many are only going to the opera? How many only attend the game? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: at least one event-34; opera only-9; only the game-19

123 There were 12 third-grade children and 14 second-grade children on the playground. Nine of the third-graders went back to class. How many second-graders are now on the playground? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 14

124 In the big race, Lee finished ahead of Alex. Rachel finished after Alex. Which came in first? Who came in second? Who came in third? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1st-Lee; 2nd-Alex; 3rd-Rachel

125 Larry, Bailey, Sydney, and Gerald are all trying out for different team sports; basketball, soccer, golf, and lacrosse. The first letter of each person’s name is not the first letter of the their sport. Larry will be out of town the entire month of December, and cannot play a winter sport. Bailey’s sport does not require any equipment other than the ball. Sydney is trying out to be the goalie. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Larry-golf; Bailey-soccer; Sydney- lacrosse; Gerald-basketball

126 Tyrone and Will are playing a game. Each player has a paper with a square on it, and some markers. The square is divided into 4 columns across and 4 rows down. The object of the game is to be the first player to put 12 markers in the 12 boxes so that each row and each column has a total of 3 markers in it. Show how you can do this. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: xxox / oxxx / xxxo / xoxx

127 Erin was on Pine Lane, trying to remember where each of her six new friends lived: Sean, Jiro, Lee, EIsa, Dina, and Cam. She knew they lived across from each other in the first three houses on each side of the street. She remembered that Sean lived in the first house directly across the street from Jiro and next door to Lee. She also remembered that EIsa lived next door to Jiro and on the same side of the street as Cam. Where did each friend live? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Sean-Lee-Dina / Jiro-Elsa-Cam

128 Mary, Jose, Philip, and Theresa come to school in different ways. One rides a bicycle, one comes by bus, one rides on a ferryboat, and one walks. Theresa crosses a river to get to school. Jose doesn't ride to school. Mary sits next to her sister on the way to school. In what way does each child come to school? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Mary-bus; Jose-walks; Philip-bicycle; Theresa-ferryboat

129 "How many of you went shopping?" asked Mr. Top as he looked at all the packages his children had brought home. Susi giggled and said, "Let's see. Your daughter; your son, a basketball player, a football player; a sister; and a brother." Mr. Top smiled and said, "You mean six of you went shopping?" Susi giggled again. What is the least number of Mr. Top's children that could have gone shopping? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 2

130 Mario, Julie, Andrea, and Elmer were the only skaters on the ice rink, so they had a race. They raced around the rink and back to the starting place. Elmer came in 5 seconds after Julie. Andrea came in 5 seconds after Elmer. Mario came in 11 seconds before Andrea. Julie finished in 20 seconds. Who won the race? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Mario

131 Mr. Lewis packs lunches for his children every day. Today he made four different lunches: a tuna sandwich, hot soup, a peanut butter sandwich, and a salad. Daniel does not like a cold lunch. Ben chose the tuna sandwich. Martin did not choose a sandwich, but Julie did. Which lunch did each child take? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Daniel-hot soup; Ben-tuna sandwich; Martin-salad; Julie-peanut butter sandwich

132 At the end of a game, Martha was 30 points ahead of Sue. Bill was 25 points behind Tom. Sue was 15 points ahead of Tom. Who won the game? In what order did the other players finish? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Martha (winner), Sue, Tom, Bill Click Below to Return to Main Menu

133 Ana has 49 copper and silver coins in her collection. She got quite a few of them on her birthdays. She has 13 fewer copper coins than silver coins in her collection. How many coins does she have of each kind? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: 31 silver, 18 copper

134 Together Alice and Mark walked a total of 10.5 miles in the School walk-a-thon. Alice walked twice as far as Mark and she had blisters to prove it. How many miles did Alice and Mark each walk? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: Amy 7, Marcus 3.5

135 In the huge fish tank there are fish and eels. There are 405 marine animals altogether, and there are 125 more fish than eels. How many marine animals of each kind are there? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: 265 fish, 140 eels

136 I am thinking of a number. Subtract 5. Then add 18. The answer is 22. What is the number? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: 9

137 Kim and Leadra programmed Rosie The Robot to travel around the school. They sent her out of their classroom, had her turn right and go straight down the hall 6 classrooms and then turn left. They had her go straight 4 classrooms and then turn right. She went ahead 6 classrooms and turned right. She went ahead 7 classrooms and then she suddenly stopped and started to beep! Can you draw a map and show where Rosie started to beep? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: (map)

138 The big old house in the center of town was called the House of Stairs. Years ago, someone who was crazy about stairs built the house with 4 different stairways from the first floor to the second floor, and 5 different stairways from the second floor to the third floor. How many different ways could you get to the third floor from the first floor in the House of Stairs? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 20

139 The Riverboat Kids explore rivers. This summer they went from one end of Pepper River to the other. They started out at Duck Harbor and rowed 7 miles south to one end of the river. The next day they rowed 9 miles north to Rooster Cove. When a storm came up, they turned around and rowed 5 miles south to Scooter Park. They camped there overnight. The next day they rowed 12 miles north to the other end of the river. How many miles long is Pepper River? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 16

140 Marty and Ramon want to ride the new Skystreak roller coaster at the amusement park. The boys can go into the park through three different gates. They must stop at the main ticket booth that is just inside the gates, and they can take four different walkways from the ticket booth to the Skystreak. How many different paths can Marty and Ramon take from outside the park to the Skystreak? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 12

141 A model of a dinosaur stands in a glass case in a museum. Its four legs and tail touch the floor. Last night a mouse went through one of the two doors into the glass case. The mouse ran up one of the dinosaur's legs, onto the body, and up the neck to its head. How many different paths could the mouse take from outside the glass case up to the dinosaur's head? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 10

142 A fireman stood on the middle step of a ladder. As the smoke cleared, he climbed up three steps. The fire got worse so he had to climb down five steps. Then he climbed up the last six steps and was at the top of the ladder. How many steps were in the ladder? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 8 steps

143 From a large sheet of postage stamps, three attached stamps can be torn off in six different ways. Make drawings to show the six ways. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: (drawing)

144 In a horse race: Crazyhorse finished 1 length ahead of AppleEater. AppleEater was not the last place horse. BobbiSue finished 7 lengths ahead of Electricity. Crazyhorse finished 7 lengths behind Dobbin. Electricity finished 3 lengths behind Crazyhorse. What was the finishing position of each horse? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: Bobbi Sue, Dobbin, Electricity, Crazyhorse, AppleEater

145 Mandy folded her T-shirts and put them in two stacks in her drawer. She put three T-shirts in each stack. She put the green shirt under the blue shirt. She put the yellow shirt on the right side of the green shirt. She put the orange shirt on top of the blue shirt. Finally Mandy put the pink shirt between the yellow shirt and the red shirt. Where did Mandy put each T-shirt in her drawer? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Act out the problem or use objects Answer: (orange-blue-green) (red- pink-yellow)

146 Rico keeps his games on a shelf that makes a 2x3 grid in his wall. Sly Spy is below of Chinese Checkers. His Chess game is on the left side of Sly Spy. Crazy Cards is between Chinese Checkers and Dominoes. Dominoes is above the Beetles game. Where is each game on Rico's shelf? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Act out the problem or use objects Answer: top (Dominoes-Crazy Cards-Chinese Checkers); bottom (Beetles-Chess-Sly Spy)

147 Here are 9 hamburgers on a 3x3 grill. One hamburger has cheese on it in the upper left corner. Put cheese on 5 more hamburgers, but be sure to leave 1 hamburger without cheese in each row and in each column. Which hamburgers did you put cheese on? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Act out the problem or use objects Answer: (drawings)

148 With my new spray formula, trees grow 1 foot a day and ferns grow 2 feet a day. Today I found a trees 1 foot high and a fern 7 feet high. In how many days will the fern be three times as high as the tree? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 4

149 Big Burger is giving away gold and silver coupons. The gold coupons are worth 15 points and the silver coupons are worth 10 points. Owen is saving coupons so he can get free Super-Big Burgers. So far Owen has coupons worth 215 points. How many gold coupons and how many silver coupons does Owen have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: eleven 15-pt.; five 10-pt.

150 Three boxes of 4 lb. Snake Powder weighs the same as one box of 4 lb. Snake Powder and a can of Lizard Tears. How many pounds does one can of Lizard Tears weigh? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 8 pounds

151 Kara and Dora are collecting red coupons and green coupons from cereal boxes. The red coupons are worth 5 points and the green coupons are worth 2 points. As soon as they have coupons worth 50 points, they can send in for a prize. Right now they have 11 coupons that are worth 37 points. How many coupons of each color do they have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 5 red coupons - 6 green coupons

152 The people in the Land of Few make up their own telephone numbers. The only numerals they use are 2, 6, 7, and 8. Their telephone numbers are two digits long. This is what the telephone book looks like now: (Name, Telephone Number)(Adams,22) (Bears, 26) (Cricket, 27)(Dim, 28) What other telephone numbers can be made by the people in the Land of Few? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: (62, 66, 7, 68, 72, 76, 77, 78, 82, 86, 87, 88)

153 Marvin Monkey wanted to start a school. So he counted all the young monkeys in his jungle. When Marvin finished counting, he gave these clues: There were more than 25. There were fewer than 40. I said the number when I counted by fives. I didn't say the number when I counted by tens. How many young monkeys did Marvin count? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 35

154 Carol's cat weighs 2 pounds. Doug's dog weighs 14 pounds. Both pets are gaining about a pound a month. If they keep on gaining weight like that, the dog will soon weigh three times as much as the cat. How many pounds will the cat weigh then? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 6 pounds

155 Meredith got on the bus and dropped her coins into the money meter. Her bus fare was 15 cents. How many different groups of coins could Meredith have used to pay for her bus fare? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 6

156 I need to decide what to do with my friends. We can bike, walk, or go by skateboard to the park. We can go swimming, play catch, or fly a kite at the park. Then we will go get ice cream, popcorn, or a soda. What are all the different plans we can make for afternoon? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 27

157 Mike is 4 years old and Andy is 13 years old. When will Andy be twice as old as Mike? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: in 5 years

158 Pat was playing "Guess the Number" and gave these clues: The number has 3 digits. Ú The digit in the 100's place is greater than 7. The digit in the 10's place is less than 2. The number is even. What are the possibilities for the number? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 800,802,804,806,808,810,812,814,816,818,900,902,904,906,908,910,912,914,916,918

159 At noon on Monday, 51 caterpillars met for lunch on the leaves of the old tree. On Tuesday, only 42 caterpillars came to the tree for lunch (The rest of the caterpillars were building cocoons.) On Wednesday, only 33 caterpillars came to the tree. The number of caterpillars coming for lunch kept decreasing in the same way each day. On what day did only 6 caterpillars come to the tree? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Look for a pattern Answer: Saturday

160 I had 500 jellybeans and hand out 50 jellybeans on the first day of the month. On the second day I hand out 62 jellybeans, 12 more than the first day. On the third day they hand out 74 jellybeans, 12 more than the second day. If I hand out all the jellybeans at this rate, how many days will it take to hand them all out? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Look for a pattern Answer: 7

161 Yolanda and Willie found that they were getting more and more snails in their garden. On the first day they counted 9 snails, then on the second day there were 17. On the third day they counted 24, 32 on the fourth day, and 39 on the fifth day. On what day did they count more than 90 snails? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Look for a pattern Answer: 12

162 n old sneaker, a cup, a bottle, and a can fell off Drew's Dock and dropped to the bottom of the water. Along came a fish, a snail, a crab, and a worm who were looking for homes. The worm slithered into the bottle. The crab crawled into the sneaker. The fish wouldn't go near the can. What did each sea animal choose as its home? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: fish-cups; snail-can; crab-sneaker; worm- bottle

163 Sheldon, Lorna, Della, and Jess each ate a different kind of muffin for breakfast this morning. Their mother had put four different muffins on the table: apple, banana, lemon, and spice. Lorna ate the lemon muffin. Jess hates banana flavor, and Sheldon doesn't like any fruit flavors. Which muffin did each child eat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: Sheldon-space; Lorna- lemon; Della-banana; Jess-apple

164 Alice, George, Evan, and Collin were dreaming about the circus. They wanted to be an animal trainer; a clown, a juggler; and a trapeze artist. George is training her dog to be a seeing-eye dog for the blind. Evan is always telling jokes, and Alice is afraid of heights. Which job in the circus do you think each friend would choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: Gina-animal trainer, Evan-clown, Amelia- juggler, Collin-trapeze artist

165 At the dime store, 3 planea and one bird-cage cost the same as 5 planea. If one plane costs $3.50, then what does a bird-cage cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: $7

166 A yuk is more than an ugh. A bah is not the least of the whole group. A yuk is not the greatest. Only one thing is less than an ick. A glok is more than a bah. More than one thing is greater than a bah. Put the yuk, ugh, bah, ick, and glok in order from largest to smallest. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: glok, yuk, bah, ick, ugh

167 The Kingdom of Ketchupia is famous for its tomato sauce. One day the recipe for the sauce disappeared. The king ordered some of his Red Knights to search throughout the kingdom for the recipe. They did not return. On the second day the king sent out 4 more knights than he had sent out the first day. Each day the king kept sending out 4 more knights than he had sent the day before. Nineteen knights left the castle on the fifth day. How many knights in all did the king send out into his kingdom? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Work backward Answer: 55

168 I saw three more rabbits than birds. I saw one half as many birds as kittens. There were one third as many kittens as puppies. I took a long look at the 36 cute puppies. How many animals did I look at altogether? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Work backward Answer: 3

169 I have 6 blocks together in a row on a table and spray paint on the blocks. Every block has 6 sides. The sides that touch the table or sides of other blocks don't get painted. How many sides of the blocks in a row get painted? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make it Simpler Answer: 20

170 We are having a party and are putting square tables together in a long row for the party. We can put two chairs on each side of a table. The tables are all the same size. If we put together ten tables in a row, how many people can sit down? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make it Simpler Answer: 44 Click Below to Return to Main Menu


Download ppt "4 th Grade WASL Warm Up Questions Taken from PASD NumberNumber Sense Measurement Geometry Algebraic Algebraic Thinking ProbabilityProbability and Statistics."

Similar presentations


Ads by Google