Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

5 th Grade Warm Up Questions NumberNumber SenseAlgebraicAlgebraic Thinking Logic Geometry ProbabilityProbability and Statisticsand Measurement Strategy.

Similar presentations


Presentation on theme: "5 th Grade Warm Up Questions NumberNumber SenseAlgebraicAlgebraic Thinking Logic Geometry ProbabilityProbability and Statisticsand Measurement Strategy."— Presentation transcript:

1 5 th Grade Warm Up Questions NumberNumber SenseAlgebraicAlgebraic Thinking Logic Geometry ProbabilityProbability and Statisticsand Measurement Strategy

2 George had 75 football cards. He gave 3-for-1 in four trades. Then he received 5-for-1 in two trades. How many cards does he have now? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 75 cards

3 I am a number less than 100. My units digit is a 4. The sum of my digits is an odd number. My tens digit is a multiple of 3. Who am I? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 34 or 94

4 One jar is half full of vinegar and another jar twice its size is one quarter full of vinegar. Both jars are filled with water and the contents are mixed in a third container. What part of the mixture is vinegar? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1/3 vinegar

5 Monica is thinking of a number. Can you guess her number using these clues? It is a three digit number. Its digits are in descending order. It is divisible by three. The hundred's digit is two more than the one's digit. Add the three digits will give you a dozen. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 543

6 Jeff has less than 30 marbles. When he puts them in piles of 3 he has no marbles left over. When he puts them in piles of 2 he has 1 left. When he puts them in piles of 5 he has 1 left. How many does he have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 11 marbles

7 A large truck, a 14-wheeler, has 2 wheels on its front axle. Each of the other axles has 4 wheels. How many axles does the truck have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 4 axles

8 Jesse was out playing golf last Thursday On the first six holes, he lost 4 golf balls. On the next six holes, he lost one-half of the number of golf balls he had then. On the last six holes, he only lost 2 more golf balls. He finished with 4 golf balls. How many did he start with? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16 golf balls

9 The Girl Scouts were collecting tin cans to recycle. Helen collected the most cans. Amanda collected 7 cans less than Helen. Alex collected 4 more cans than Amanda. Alex collected 14 cans. How many cans did the three girls collect altogether? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 41 cans

10 Mrs. Green is buying cookies for the class party. She expects that each pupil will eat 4 cookies. How many dozen will she need if there are 24 pupils in the class? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 8 dozen

11 Jean needs to cut a board into two 3.5 foot pieces. She starts with an 11 foot board. How much of the board will she have left after she makes the cuts? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 4 feet

12 Larry, Curly, and Moe decided to race up the stairs which have 24 steps. Larry takes the steps 2 at a time while Curly takes the steps 3 at a time while Moe takes the steps 4 at a time. If all three start at the bottom at the same time, who will finish 1st? 2nd? 3rd? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1st-Moe; 2nd-Curly; 3rd-Larry

13 Larry, Curly, and Moe decided to race up the stairs that have 24 steps. Larry takes the steps 2 at a time while Curly takes the steps 3 at a time while Moe takes the steps 4 at a time. If Moe starts at the bottom, what step should Larry and Curly start on so all three finish in a tie? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Larry 12 and Curly 6

14 At the end of the school day Mr. Howard had 30 pencils in the pencil box. In the morning, he gave 12 pencils to students. At lunch time, he got 6 of them back. He then gave 8 pencils to other students in the afternoon. How many pencils did he start with? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 44 pencils

15 The four girls washed the neighbor's dog for 50 cents. They didn't know how to divide the money, so the dog owner said: "I will give the four of you 4/5 of the total amount. To the first one to tell me how much that is, I will give 1/2 of the other 1/5". If someone gave the dog owner the right answer, how did the money get divided up? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 girls got 10 cents, 1 girl got 15 cents, and the dog owner saved 5 cents

16 Angie and Lisa were taking gymnastics together. One day each of them ran to class from where they lived. Together it took them 12 3/4 minutes. It took Lisa twice as much time as it took Angie. How many minutes did it take each of them to run to class? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Lisa-8 1/2 minutes; Angie-4 1/4 minutes

17 At school they did a survey of everyone's favorite sport. The survey showed that one third as many kids liked tennis as liked basketball. There were one fifth as many kids who said they liked basketball as said they liked baseball or softball. Then one half as many kids liked baseball or softball as liked soccer. There were 90 kids who liked soccer the best. How many kids did they interview, and how many liked each sport the best? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 147 kids were interviewed, 3 liked tennis, 9 liked basketball, 45 liked baseball or softball, and 90 liked soccer best

18 Sue's great-grandfather was 100! They were celebrating with a big family cookout and Sue was taking orders. She found one fifth as many people wanted chicken as wanted ribs, one fourth as many people wanted ribs as wanted hot dogs, and one half as many people wanted hot dogs as wanted hamburgers. Sue gave her brother, the chef, an order for 80 hamburgers. How many people asked for chicken, how many people asked for ribs, and how many asked for hot-dogs? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 40 hot dogs, 10 ribs, 2 chicken

19 Danielle was the 100th runner across the finish line. Lots of runners finished after Danielle. Here are some clues for the number of runners who finished the race: it is more than 280; it is less than 316; if you count by 4s you say its name; it can be divided evenly by 7. How many runners crossed the finish line? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 308

20 A package of plastic forks contains 8 forks. A package of plastic knives contains 12 knives. What is the fewest number of packages you would have to buy to have exactly the same number of forks as knives? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 pkg. forks; 2 pkg. knives

21 Sarah has between 50 and 100 pennies in her collection. When she divides them into groups of 2, of 3, or of 7, there is always 1 penny left. How many pennies does Sarah have in her collection? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 85 pennies

22 The number of students on the field trip is greater than 30 but less than 50. When seated 2 in a seat on the bus, no student has to sit alone. When placed in groups of 5 for a tour, all groups are the same size. How many students are on the field trip? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 40 students

23 What does 4 divided by 3 mean? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: how many groups of three are in 4

24 What fraction of the letters in the word multiply are also in the word product? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1/4

25 There are 5 people at a meeting. If each person shakes hands with each of the other once, how many handshakes are exchanged? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 10 handshakes

26 How many times would the digit, 2, be written if you wrote down all the whole numbers from 1 to 100? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 20 times Click Below to Return to Main Menu:

27 The total weight of recycled material was 40 pounds. The newspapers weighed four times the tin. The glass is five pounds less than the newspapers. Find how many pounds of each material was recycled. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: newspapers-20 lb.; tin-5 lb.; glass-15 lb.

28 The sum of four page numbers that come one after another is 682. What are the page numbers? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 169, 170, 171, and 172

29 Sara, Ann, and Eric were collecting baseball cards. Sara had 210 cards. Ann had twice as many cards as Sara. Eric has as many cards as Sara and Ann together. How many baseball cards did Eric have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 630 cards

30 The Bookworm had 20 copies of Raising Your Rabbit Right!. After a week they had 17 copies left. At the end of two weeks they had 16 copies left and after three weeks they had 13 copies left. At the end of four weeks they had 12 copies left. If they kept selling copies of the book at this same rate, how many copies would they have left at the end of nine weeks? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1 copy

31 The seagulls were following the Sea Wolf, because Ted and Mike had a good catch that morning. They counted their fish and after the fourth hour there were 40. The third hour there were one half as many fish as in the fourth hour, and during the second hour there were half as many as they counted in the third hour. The first hour there were one half as many as in the second hour. How many fish did Ted and Mike catch altogether during the four hours? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 75 fish

32 There were two baby dolphins at the South City Aquarium. Baby Dave is 25 days old and baby Dan is 5 days old. When will Dave be three times as old as Dan? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 5 days later

33 It took George and Amy a total of 2 hours to put up all the notices for the pet show. They posted notices on trees and bulletin boards around town. All kinds of prizes were to be given, including one for the "ugliest" pet. Amy worked three times as long as George putting up signs. How long did each of them work? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Amy=90 minutes; George=30 minutes

34 Morris hated raking leaves. There were two trees that he hated the most, because they always were dropping leaves. One day he decided to count how many red and yellow leaves dropped from the trees every hour. In the first hour there were 8 red leaves and 8 yellow leaves on the ground. In the second hour there were 12 yellow leaves and 15 red leaves on the ground. In the third hour he counted 15 yellow leaves and 16 red leaves on the ground. In the fourth hour there were 19 yellow leaves and 23 red leaves on the ground. Then at the end of the fifth hour he found 22 yellow leaves and 24 red leaves on the ground. If the leaves kept dropping at the same rate, how many hours would it take for 50 red leaves and 50 yellow leaves to drop on the ground? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 12 hours-red; 13 hours-yellow

35 Jim's Market couldn't keep Crunchy Critter Crackers in stock. Jim started with 300 boxes but everyone wanted them. The first day Jim sold 6 boxes, and on the second day he sold 14 boxes. Each day 8 more boxes were sold than the day before. So after two days, he had sold 20 boxes. If he kept selling the crackers at this rate, when would Jim run out of Crunchy Critter Crackers? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 days

36 With loud beeps, the spaceships from the planets Morunda and Boranda touched down. The Morunda spaceships each landed on 8 robot "feet," and the Boranda spaceships each landed on 12 robot "feet." When the spaceships left, someone counted 208 "feet" marks in the dust. How many spaceships had been there from each planet? Answer: 10 Borandas, 11 Morundas or 14 Morundas, 8 Borandas

37 At the skateboard park near Ivan, there seemed to be more skateboarders each week. Ivan counted 20 skateboarders one week. The next week there were 27; and the next week there were 31. There were 38 skateboarders the fourth week and 42 the fifth week. In what week would Ivan count 80 or more skateboarders? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Week 12

38 Wilma, a wicked witch, decided to steal 300 ladybugs for her garden. On the first day she took 20 ladybugs. On the second day she took 15 more ladybugs than on the first day. Each day she took 15 more ladybugs than she had taken the day before. How many days did it take Wilma the wicked witch to steal more than 300 ladybugs? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6 days

39 Tisha and Joy went to a farm where you could pick your own strawberries. In the first 10 minutes together they picked 21 strawberries. In the second 10 minutes they picked 11 more strawberries than they did in the first 10 minutes, or 32 strawberries. In the third 10 minutes they picked 11 more strawberries than they picked in the second 10 minutes, or a total of 43. Each 10 minutes they picked 11 more strawberries than they had picked during the previous 10 minutes. How long would it take them to pick over 250 strawberries? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 1 hour

40 Samantha and Cindy were in a canoe race. They had to race 150 yards. The wind was blowing very hard on the lake. After the first minute Samantha was 35 yards from the starting point and Cindy was 25 yards. After the second minute Samantha and Cindy were both 30 yards from the starting line. At the end of three minutes Samantha was 65 yards and Cindy 55 yards from the starting line. After four minutes both Samantha and Cindy were 60 yards from the starting line. If they kept going at the same rate, who won the race and how many minutes did it take her? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Samantha-9 minutes

41 Can you replace the letters with numerals to make a true equation? AA + AA = BBC Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: = 110

42 Ann and Marie are on the same team in a trivia game. Each team answers questions that are on blue cards worth 7 points, and yellow cards worth 9 points. Ann and Marie's team have 128 points so far. How many of the questions they have answered were on blue cards and how many were on yellow cards? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 8 blue, 8 yellow

43 Ted and Sam have new bikes and already Ted has ridden 8 miles. Sam has ridden 1 mile. If each one rides 1 mile a day, how many days will it be before Ted has ridden twice as far as Sam? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6 days

44 Lee is keeping track of how many people request the two most popular books in the library. During the first week there were 5 requests for both Freaky Frisbees From Outer Space and Harlow, the Talking Goat. During the second week there were 7 requests for the frisbee book and 9 for the goat book. During the third week there were 9 requests for the frisbee book and 8 requests for the goat book. During the fourth week there were 11 requests for the frisbee book and 12 requests for the goat book and during the fifth week there were 13 requests for the frisbee book and 11 requests for the goat book. If this rate continued, how many people would ask for the goat book when 25 people were asking for the frisbee book? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 20

45 A pencil and an eraser cost 40 cents. If the pencil costs 30 cents more than the eraser, what is the cost of the eraser? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 35 cents/pencil; 5 cents/eraser

46 There were 36 heads and 104 legs in a group of horses and riders. How many horses were in the group? How many riders were in the group? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 20 riders; 16 horses

47 The sum of two numbers is 16 and their product is 48. What are the numbers? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 12 and 4

48 Jessica has a softball game every 3 days. She has a piano lesson every 7 days. Every fourth day it is her turn to wash the dishes after supper. Today Jessica has a softball game and piano lesson, and it is her turn to wash the dishes. How soon will these three activities occur again on the same day? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: in 64 days

49 The total cost of a model plane and a model boat is $9. The total cost of 3 model planes and 2 model boats is $22. What is the cost of a model plane? What is the cost of a model boat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $4-plane; $5-model boats

50 There are rectangular tables in the school cafeteria. Two students can sit on each side, and one student can sit at each end. How many tables need to be pushed together to form one long table that will seat 34? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 8 tables

51 A cereal company puts a 10 cents-off coupon in every other box of cereal it packages. It puts a pencil in every fifth box. It puts a coupon for a free hamburger in every eighth box. Out of the first 100 boxes, how many will have a 10 cents-off coupon, a pencil, and a coupon for a free hamburger? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 2 boxes

52 On Friday Ann earned half as much as she did on Thursday. On Saturday she earned twice as much as she earned on Thursday. If her total earnings on those three days was $63, how much did she earn on each day? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Thurs.$18; Fri.$9; Sat.$36

53 A jar contains 48 marbles. Each marble is yellow, blue, red, or white. There are twice as many yellow as red marbles and twice as many blue as white marbles. There are 6 more white marbles than red marbles. How many marbles of each color are there? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Red-5; yellow-10 ; white-11; blue-22

54 The number of people seated in a theater doubled every minute. It took 10 minutes to completely fill the theater. How many minutes did it take for the theater to become half full? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 9 minutes

55 Jill's bug collection contains 12 beetles and spiders. Beetles are worth 10 cents and spiders are worth 20 cents. Altogether Jill's collection is worth $1.70. How many beetles and how many spiders does Jill have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 5 spiders and 7 beetles

56 A dress and a hat cost $40. The Dress cost $6 more than the hat. What was the cost of the hat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $17 for a hat

57 Mr. Lee, a physical education teacher, bought 4 soccer balls and 5 baseballs for the school. The total cost was$60. A soccer ball costs $6 more than a baseball. What is the price of a baseball and a soccer ball? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $4-baseball; $10-soccer ball Click Below to Return to Main Menu:

58 The tower below is made up of five horizontal layers of cubes with no gaps. How many individual cubes are in the tower? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 35 cubes

59 Mrs. Smith is taking a log to the lumberyard. The log is 12 feet long, and she wants to have it cut into four pieces that are each 3 feet long. If the lumber-yard charges $2 per cut, how much will she spend? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $6

60 Joan went fishing. On the first cast she hooked a trout 80 feet from the boat. Each time she reeled in 10 feet of line the trout would take out 5 feet. How many times did she have to reel in to get the fish to the boat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 15 times

61 A square piece of paper is folded in half as shown and then cut into two rectangles along the fold. The perimeter of each of the two rectangles is 18 inches. What is the perimeter of the original square? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 24 inches

62 Each of the boxes in the figure below is a square. Using the lines of the figure, how many different squares can be traced? Answer: 22 Squares

63 Teresa built a 2-story apartment house for her hamsters: Gerald, Farley, Sam, Meredith, Lana, and Lara. She put each hamster in one of the 6 apartments. She put Gerald next to Lara and above Farley. Lana was at the other end from Lara. Sam was not directly below Lana. Where did Teresa put each of the hamsters? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: top: Lana-Gerald-Lara; bottom: Meredith-Farley-Sam

64 A rectangular garden is 14 feet by 21 feet and is bordered by a concrete walk 3 feet wide. How many square feet are in the surface area of just the concrete walk? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 246 square feet

65 Muriel and Betty are stacking cartons in the middle of the room. They are stacking the cartons side by side, 2 rows of 9 cartons across and 6 cartons high. They have to mark each carton where there is a side facing out, except for the tops of the cartons. How many sides do they have to mark? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 132

66 Troy was feeding the animals at the zoo. He started at the monkey's cage. Then he walked down the hill 3 cages to feed the birds. The birds are in the first cage in the zoo. Then Troy went up the hill 7 cages to feed the seals. From there he went down the hill 5 cages to feed the bears. Next he went up the hill 8 cages to the elephants. They are in the last cage in the zoo. How many cages are there in the zoo? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 11 cages

67 Libby and Kay were setting out records and tapes, jewelry, toys, books, posters, and T-shirts for the White Elephant Sale at school. They were setting up six tables in two rows. They put the records and tapes across from T- shirts and next to the books. They put the posters at the Opposite end of the row from the T-shirts. The toys were not put next to the T-shirts. How did Libby and Kay set up the tables for the White Elephant Sale? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: row l: records & tapes-books-toys row 2: t-shirts-jewelry-posters

68 There are 4 separate large boxes, and inside each large box there are 3 separate small boxes, and inside each of these small boxes there are 2 separate smaller boxes. How many boxes, counting all sizes, are there altogether? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 40 boxes

69 Clayton is getting some friends together to go to a movie. He is getting his friends who live on his floor of the apartment building. First he walks down the hall 6 apartments to get Martha. Martha lives in the last apartment on the floor. Then Clayton goes up the hall 10 apartments to get William. Next he goes down the hall 3 apartments to find Rita. From here he goes up the hall 6 apartments to pick up James. He lives in the last apartment on the floor. If there are the same number of apartments on both sides of the hall, how many apartments are there altogether on Clayton's floor? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 28

70 Mr. Granger is building a fence. He places 15 fence posts 8 feet apart. What is the distance from the first fence post to the last? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 112 feet

71 Five flags are spaced evenly around a track. It took a runner 30 seconds to get from the first flag to the third flag. If the runner continues at the same speed, how long will it take her to get completely around the track? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 75 seconds

72 Rectangular cards, each 2 inches by 3 inches, are cut from a rectangular sheet 2 feet by 3 feet. What is the greatest number of cards that can be cut from the sheet? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 144 rectangles Click Below to Return to Main Menu:

73 Tod and Pat set up the display case of toys for sale. The display case had 5 columns and 5 rows. They put 5 cars, 5 planes, 5 trains, 5 trucks, and 5 boats in the case. The store manager told them to be sure to have 5 different things in each column and each row. How did they set up the display? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: CPTnBTk / TkTnCPB / PTkBTnC / BCPTkTn / TnBTkCP

74 Blaine, Trevor; Deanna, and Ann all love animals and they each have one of these animals for a pet: a snake, a llama, a chicken, and a goat. Blaine hates snakes. Deanna has a pet that can carry a pack, and Trevor likes fresh eggs for breakfast. Can you match the people with their pets? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Blaine-goat; Deanna-llama; Trevor-chicken; Ann-snake

75 Iris, Maxine, Ben, and Ralph were dreaming about competing in the Olympics in track, swimming, the high jump, and gymnastics. Iris is the fastest runner at school, and Ralph hates water. When Ben goes to school, he jumps over the gate instead of going through it. Which Olympic sport do you think each of the kids would choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Ralph-gymnastics, Iris-track, Ben-high-jump, Manine-swimming

76 Lloyd, Toby, Pepe, and Gene were talking one day about where they would like to live: a farm, a boat, a mountain cabin, and with a circus. Toby hates to travel. Pepe loves the ocean, and Gene loves to plant things and watch them grow. Which place to live do you think each person would choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Toby-mountains, Gene-farm, Pepe-boat, Lloyd-circus

77 Fred is a magician who loves flowers. He has part of a field planted with flowers that keeps doubling in size every day. From the time that the first flower appears until the field is covered takes about 40 days. On what day is the field half covered? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 39th day

78 Bob, Tye, Maria, James, and Rick are all different ages. Maria is older than Bob and younger than Tye. James is older than Tye. Rick is older than Bob and younger than Maria. List the names of the five people, from oldest to youngest. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: James, Tye, Maria, Rick, Bob

79 Derek, Lisa, Curt, and Sue are brothers and sisters. Each plays one of the following instruments: piano, drums, clarinet, and trumpet. Derek's brother does no use his mouth when playing his instrument. One of Derek's sisters plays the clarinet. Lisa is glad she will never have to march in a parade playing her instrument. Which instrument does each play? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Derick-trumpet; Lisa-piano; Curt-drums; Sue-clairinet

80 You have 8 white socks and 8 blue socks in your drawer. You reach in without looking and pull out one sock at a time. What is the fewest number of socks you would need to take out to be sure you got a matching pair? Explain. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 socks

81 At the end of the track meet Team A had 5 points less than Team B. Team D had 15 points more than Team A. Team B had 15 points more than Team C. What was the order of finish? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Teams D, B, A, C

82 It takes 4 carpenters 4 minutes to nail 4 boards in place. At this rate, how long will it take 80 carpenters to nail 80 boards in place? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 4 minutes Click Below to Return to Main Menu:

83 The weight of a glass bowl and the marbles it contains is 50 ounces. If the number of marbles in the bowl is doubled, the total weight of the bowl and marbles is 92 ounces. What is the weight of the bowl? (Assume that each of the marbles has the same weight.) Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 8 ounces

84 Helen bought popcorn at the movies. She bought 2 large bags, and each one cost $ How much change did she receive from a $5 bill? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $2.30

85 Sally caught two fish. One had to be thrown back since it was smaller than the legal limit. Sally said, "If that trout had been half again as long, it would have been just long enough to keep." The fish was four inches long. What is the legal limit length? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6 inches

86 James bought a hamburger for 89 cents and a cola for 39 cents. He gave the clerk a $5 bill. How much change did he get? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $3.72

87 Martha bought a used record for $1.89 and another for $2.98. She gave the clerk a $10 bill. How much change did she get? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $5.13

88 Michael bought a new camera that cost more than $30 but less than $40. He paid for the camera with $5 bills and $1 bills. He paid with the same number of each. What did the camera cost? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $36

89 Along the curb on Main Street, there are six trees. The Merchants' Association decided to string lights along the street. They use 100 feet of lights between each pair of trees. How many feet of lights do they need? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 500 feet

90 Jerry wants to enclose the largest rectangular garden possible with the 24 feet of fencing that he has. What are the dimensions of his garden? (Use only whole numbers.) Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 6x6 feet

91 A road sign reads "Clarkvill~126 miles North" and "Smithtown~84 miles South." How many miles would you be from Smithtown, if you are on the road, halfway between Clarkville and Smithtown? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 105 miles

92 Jim is a busboy. He makes $15 per day plus tips. Last week he made $27.50 in tips. What were his total earnings during those five days? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $102.50

93 Sue, Sandy, and Sarah bought presents costing 98 cents, 99 cents, $1.19, and $1.49. They want to share the cost. How much should each of them pay? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $1.55

94 Slim has $6 to spend on hamburgers and colas. Hamburgers cost 80 cents each and colas cost 50 cents each. If he buys 5 hamburgers, how many colas can he buy? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 8 colas

95 A monthly magazine sells for 75 cents per month at the store. If you buy a yearly subscription it costs $6. How much do you save by buying the yearly subscription? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $3

96 What is the largest amount of money (all coins) you can have and still be unable to give change for one dollar? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $1.19 (1-50¢, 1-25¢, 4-10¢, 4-1¢)

97 Six dollars were exchanged for nickels and dimes. The number of nickels was the same as the number of dimes. How many nickels were there in the change? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 40 nickels

98 Antonio was saving pennies and nickels. He had a total of 95 coins worth $2.75. How many pennies and how many nickels did he have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 50 pennies, 45 nickels

99 They were painting a huge mural at Los Amigos School. They started on Monday and finished on Friday, when they painted 12 feet. Each day they painted 2 1/2 more feet than the day before. How many feet long was the mural? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 35 feet

100 Kim's mother and father own a toy store. Today Kim and her mother are buying some tiny clay animals for the store. Her mother likes the seals that are 22 cents each. Kim likes the bears that are 29 cents each. Her mother gets some of both and pays $5.39. How many of each kind of animal did Kim's mother buy? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 10 at 22 cents, 11 at 29 cents

101 Russell and Gwen signed up to bike and run in the Holly School Move-a-thon. People signed up to give money for every mile they biked or ran. They got 15 cents for every mile they biked and 25 cents for every mile that they ran. Russell biked and Gwen ran. Together they raised $3.05. How many miles did Russell bike and how many miles did Gwen run? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Gwen-8 miles; Russell-7 miles

102 At Albertson's you can buy a 5-lb package of ground beef for $ At Safeway a 3-lb package of the same quality ground beef sells for $6.75. Which is the better buy? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 pound package

103 Marie is saving to buy a bike that costs $200. He has already saved one fourth of the money. If he saves $3 per week, will he be able to buy the bike within one year? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: yes

104 Which is the better buy, a gallon of paint for $7.75 or a quart of paint for $1.99? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: a gallon for $7.75

105 The Wabash Cannonball traveled 55 miles in 50 minutes. The Orange Blossom Special covered 136 miles in 2 hours. Which train had the greater average speed? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Wabash Cannonball

106 Mark has 2 quarters, 3 nickels, and 3 pennies. Joan has 1 quarter, 2 dimes, and 1 penny. Frank has 1 half-dollar and 4 pennies. How can Mark, Joan, and Frank share the coins so that each has the same amount of money? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: Mark gives Frank 2 cents and Joan 2 nickels

107 At her fruit stand, Wendy sells apples for 25 cents each. One day she sold three fourths of her apples and had 33 apples left. How much money did she make on the apples she sold? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: $24.75

108 Sue can't resist donuts. She saw that plain donuts were on sale for 35 cents each and fancy donuts for 50 cents each. Sue bought a dozen donuts and paid $4.65. How many fancy donuts did she buy? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 3 fancy donuts Click Below to Return to Main Menu:

109 A bag contains 3 purple, 4 green, 4 blue, and 4 white marbles. What is the probability of taking a marble that is not purple out of the bag? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 12/15 or 4/5

110 In three bowling games, Alice scores 139, 143, and 144. What score will Alice need in a fourth game in order to have an average score of 145 for all four games? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: score of 154

111 Tanya and Jane were going to a musical show at the county fair. First they could go through 8 different gates to get into the fair. Once inside there were 6 ticket booths. Past the ticket booths were 4 different paths to the musical show. How many different ways could Tanya and Jane get from outside the fair to the musical show? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 192 different ways

112 When Merilee goes to the building where her mother works, she can go through 3 different doors into the lobby. Then she can go to the 7th floor by taking 3 different elevators or 2 different stairways. How many different ways can Merilee get from outside the building to her mother's office on the 7th floor? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 15 different ways

113 Joe is typing up a list of 2-digit numbers, but he has a problem. He is using a very old typewriter and a lot of the keys are stuck. The only numerals that will type are 1, 4, 6, and 8. How many different 2-digit numbers could he make with these numerals? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 16 different 2-digit numbers

114 Mary, Anna, Sonia, Rita, and Paula were at summer camp. One day they decided to exchange T-shirts for the next 5 days. Together they had a brown, a white, a yellow, a pink, and a red T-shirt. They decided that no girl could wear a T-shirt more than one day, so they would have to exchange shirts each day. How could they arrange the shirts for the next 5 days? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: B-W-Y-P-R; R-Y-B-W-P; W-R-P-Y-B; P-B-W-R-Y; Y-P-R-B-W

115 On Saturday Megan liked to go to Sandwich Heaven. Megan could choose the bread, filling, and topping for her sandwich. She could choose between wheat, rye, or white bread. She could have chicken salad, turkey, or ham for the filling. She could also have lettuce, tomato, or sprouts on top. How many different sandwiches could Megan order? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 27 different sandwiches

116 Rod and Lucas were painting scenery for the school play. They had to decide what color to paint the house, the car, and some flowers. For the house they could choose between blue and green. For the car they could pick silver, black, or brown. For the flowers they could choose red, pink, or yellow. How many different combinations of colors could they choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 18 different combinations

117 For dessert you can choose apple, cherry, blueberry, or peach pie to eat, and milk or juice to drink. How many different combinations can you choose from? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 8 different combinations

118 Meg has a choice of 3 blouses, 4 skirts, and 2 pairs of shoes as she plans her outfit for a school dance. How many different outfits are possible? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Answer: 24 outfits Click Below to Return to Main Menu:

119 Oozy Pond is filled with crayfish and mud turtles who are there for an egg-laying contest. Betsy Beaver says she doesn't know how many crayfish and turtles there are, but she counted 76 legs in all. Each crayfish has 10 legs, and each turtle has 4 legs. How many crayfish and how many turtles could there be in Oozy Pond? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: 6 crayfish & 4 turtles; 6 crayfish & 9 turtles; 2 crayfish & 14 turtles

120 Monica and Marty are llamas at the petting zoo. They like to count their visitors, and the number of people who pet them. After visiting hours on Sunday Monica reported that 105 people in all had petted both of them. She bragged that 2 1/2 times as many people petted her as petted Marty. How many people petted Monica and how many petted Marty? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: Monica 75; Marty 30

121 The gremlins' garden has special tomato plants and pumpkin vines. Every tomato plant has 5 tomatoes on it and every pumpkin vine has 4 pumpkins on it. If the gremlins have a total of 253 tomatoes and pumpkins in their garden, how many tomato plants and how many pumpkin vines do they have? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: 45 tomato plants, 7 pumpkin vines

122 I am thinking of a number. Multiply the number by 2. Then add 11. The answer is 39. What is the number? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Guess, check and revise Answer: 14

123 Zork is looking for friends to play spaceball. His friends all live in his galaxy. Zork leaves his planet and flies 5 planets west to get Zeek. Zeek lives on the first planet in the galaxy. Then Zork flies east 8 planets to get Zook. From here he flies west 6 planets to find Zurk. Then he flies east 9 planets for Zack. Zack lives on the last planet in the galaxy. How many planets are in Zork's galaxy? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 12

124 The animals were having a meeting at the Big Oak. Roger gave Rachel Raccoon directions to the Big Oak from the tallest redwood tree. "Stand to the left of the redwood tree. Go ahead 6 trees, turn right and go ahead 9 trees and then turn left. Go straight until you see the eagle's nest, which is in the 12th tree ahead on your left. Turn left there and look for the mark a hunter made on the tree, 4 trees ahead on your left. Look to your right and you'll be at the Big Oak." Can you make a map to show how Rachel got to the Big Oak? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: (map)

125 Hugo the Horrible lived in a castle with a moat around it. Anyone who had to see him could enter the castle yard over 3 different drawbridges. From the castle yard they could enter the castle through 4 different gates. Finally, they could go into Hugo's throne room through 3 different doors. How many different ways could some poor unfortunate person take from outside the moat to Hugo's throne room? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 36

126 Your mother asked you to cut a 20 foot long log into 10 equal lengths for the fireplace. How long will it take you if each cut takes 3 minutes? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture Answer: 27 minutes

127 Two hunters came to a river. They met three youngsters who had a small boat. The boat could hold two youngsters or one adult. How did all five persons get across the river? How many trips will be necessary? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Draw a picture

128 Dana's mother was telling her where to find things in the six sections of aisle E at the supermarket. Her mother said that the orange juice and pizza were at opposite ends of the same side of the aisle. She said the fish was across from the pizza and next to the French fries. She said the vegetables were not on the same side as the pizza. Where did Dana find the pizza, French fries, ice cream, orange juice, fish, and vegetables on aisle E? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Act out the problem or use objects Answer: (orange juice-ice cream-pizza)/(vegetables-French fries-fish)

129 Ingrid and Kirsten are making the art room very colorful. They are painting one wall with squares of red, green, blue, and yellow. They divided the wall into 4 columns with 4 rows. Before painting they marked each square with an R, G, B, or Y. They didn't want any color to be repeated in the same row or in the same column. How did Ingrid and Kirsten arrange the colors in the squares on the wall? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Act out the problem or use objects Answer: (sketch)

130 Ashley is a spy and she knows she is being watched. This week she has to meet with 5 spies: A, B, C, D, and E. She has to meet with each spy for one hour every day and she wants to make sure that she doesn't meet with the same spy at the same hour on any other day of the week. She will meet with them between 9:00 and 2:00. What is one way Ashley could meet with the spies this week? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Act out the problem or use objects

131 Dr. Feather is trying to find out how many birds are feeding in the marsh. The first week he counts 5 long- necked farlings and 5 short-beaked fuzzlings. The next week he counts 10 farlings and 6 fuzzlings. In the third week he counts 14 farlings and 8 fuzzlings. In the fourth week he sees 19 farlings and 11 fuzzlings. At the end of the fifth week he counts 23 farlings and 15 fuzzlings. When did Dr. Feather count the same number of farlings and fuzzlings again, if the birds continue coming at the same rate? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 9

132 Guests at the Shadow Inn have reported seeing ghosts in room F and in S, the attic room. In January, 7 people reported seeing a ghost in room F and 7 people reported seeing a ghost in room S. In February, there were 12 reports for room F and 9 reports for room S. In March, 11 people reported a ghost in room F and 12 reported a ghost in room S. In April, there were 16 reports for room F and 14 for room S. And in May they had 15 reports for room F and 17 for room S. If the reports continued at this same rate, what would be the next month that they would have the same number of ghosts reported for room F and room S? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: August

133 At the Halloween Carnival Tora is throwing balls at witches and ghosts. She gets 5 points for every witch she hits and she gets 8 points for every ghost. She can win a black cat by getting 100 points. Tora has hit 13 witches and ghosts altogether and she has 80 points. How many ghosts and how many witches did she hit? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 8 witches; 5 ghosts

134 "Warty Toads and Smooth Frogs. I will pay 3 cents for each toad, and 5 cents for each frog." claimed Professor Q in a news ad. Bert and Bruno saw the professor's ad, so they brought a sack of 10 toads and frogs to her. The professor looked at the animals and then gave the boys 38 cents. How many of the animals were toads and how many were frogs? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 6 toads - 4 frogs

135 The guards of Clock Castle open the two gates at the same time every hour to let visitors go into the castle. The guards keep track of how many people they let in through their gates. This is what they wrote today: (King-Queen Gates) -- 8 am (1-1), 9 am (5-4), 10 am (9-9), 11 am (13-12), 12:00 (17-17). The guards kept letting visitors go into the castle in the same ways all day. How many visitors went through Queen's Gate at the time that 33 visitors went through King's Gate? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 33

136 Ellen is 10 years old now and Cheryl is 15. A few years ago, when Cheryl was twice as old as Ellen, Cheryl taught Ellen how to swim. How old was Ellen when she learned to swim? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 5 years old

137 Ariel rides the Starlight Express from Misty Station to her home. The Starlight Express zooms past 100 stars an hour. Ariel will not tell us how far her home is from Misty Station, but she did give us these clues: I ride past more than 39 stars. I ride past fewer than 48 stars. I ride past an odd number of stars. One part of the number tells how many letters there are in my name. How many stars does Ariel pass on her way home? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 45

138 Julio is mailing a small package to Tony, who lives in another city. Julio has to put 18 cents worth of stamps on the package. Julio has 1O cent stamps, 4 cent stamps, and 2 cent stamps that he can use. How many different groups of stamps could Julio use on his package? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 8

139 One summer Osha kept a record of how many kilometers she rode on her skateboard. She won't tell what the number is but she will give you these clues: It is less than 100. It is more than 44. If you count by 4s, you say the number's name. The number can be divided evenly by 5 and 8. How many kilometers did Osha go on her skateboard? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 80

140 In the movie "The Secret Step" the heroine, Pauline, is at the bottom of a pyramid. She has a note that tells her to climb the pyramid, carefully counting the steps. When she has climbed a special number of steps, she should look for a loose stone. Behind the stone is the treasure map. The note gives Pauline clues about the special number of steps she should climb up: There are more than 125. There are fewer than 180. If you count by 5s, you say the number's name. The number can be divided evenly by 4 and 8. How many steps did Pauline climb up? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 160

141 "We're hungry!" yelled Martina's sister and brothers. "Where are the pancakes?" Martina didn't pay any attention. She was trying to figure out how to measure out 24 ounces of milk. She had 3 different cans, marked 12 ounces, 6 ounces, and 4 ounces. Each can had just one number marked on it. How many different ways could Martina measure 24 ounces of milk? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 6

142 Allen was at a neighborhood garage sale. He was standing at a table with all sorts of comic books divided into 3 piles. One pile was marked 10 cents, the second 5 cents, and the third 1 cent. Allen had 26 cents. How many different combinations of comic books could Allen buy for 26 cents? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list Answer: 12

143 You have a penny, a nickel, a dime, and a quarter. What amounts can you make if you use 1,2,3, or 4 of the coins? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make a table, chart, or organized list

144 "The Monsters of Muzz" opened on Monday. The first day there were 25 people who saw the movie. Word got out and on the second day 17 more people came than on the first day, so that 67 people had seen the movie after the second day. On the third day 59 people came, 17 more than on the second day. If each day 17 more people saw the movie than the day before, on what day would 500 people have seen the movie? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Look for a pattern Answer: 7

145 In Furland, the king of the Fuzzies was sad to hear that there was an outbreak of flu. On the first day 58 Fuzzies came down with the flu. On the second day 68 Fuzzies got sick, and 60 got sick on the third day. On the fourth day 70 Fuzzies got sick, and 62 new cases were reported on the fifth day. If the Fuzzies kept getting the flu at this same rate, how many Fuzzies would come down with the flu on the 10th day? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Look for a pattern Answer: 76

146 Find answers for 1x8+1=____, 12x8+2=___, 123x8+3=___, 1234x8+4=___. Predict the answer for 123,456x8+6=_____. Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Look for a pattern

147 Trina, Avi, Luis, and Roxanne are trying to decide whether to go see "Trolls From Outer Space, The Lost Pelican," "The Yellow Ghost," or "Singing In The Snow." Luis loves to read books on science fiction. Trina likes singing and dancing in the school plays, and Roxanne hates scary programs on television. Which movie do you think each one of them would choose? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: Luis-"Trolls From Outer Space," Trina-"Singing in the Snow," Ai-"The Yellow Ghost," Roxanne-"The Lost Pelican"

148 There are cans and bottles of Lemon Lite at the store. 2 cans and one bottle of Lemon Lite weigh the same as 5 cans of Lemon Lite. If a can of Lemon Lite weighs 12 ounces, then what does a bottle of Lemon Lite weigh? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning Answer: 36 oz

149 Larry, Curly, and Moe left the theater together. Each one was wearing the jacket and the shoes of someone else. Curly was wearing Moe's jacket and Larry's shoes. Whose jacket and whose shoes was each one wearing? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Use logical reasoning

150 North Park was filled with people one Saturday. There were one third as many people skateboarding as there were biking. There were twice as many people biking as there were skating. There were one fourth as many people skating as there were playing softball. North Park was a popular place for softball. There were 60 people playing softball. How many people were skateboarding, biking, and skating? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Work backward Answer: 4 lbs

151 Slowly Katie peeked around the door. The huge monster wiped its mouth, smiled, went to sleep, and started to snore. Katie had been watching while the monster ate the cakes in the bakery. The first hour it ate 21 of all the cakes in the bakery; the second hour it ate 21 of all the cakes left; the third hour it ate 21 of what was left; and the fourth hour it ate 21 the cakes left again. Now there are 3 cakes left. How many cakes did the monster eat? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Work backward Answer: 40

152 Six lords came to live in the city of Gimiro. The first lord built himself a tower. The second lord built a tower that was 6 feet higher than the first lord's tower. The third lord built a tower 6 feet taller than the second lord's tower. Each lord built a tower 6 feet taller than the tower built by the lord before him. The sixth lord's tower was 40 feet high. If the six towers were piled on top of each other, how high would they reach? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Work backward Answer: 150

153 Priscilla Pig loves pink. Everything she has is pink. She just built a brick wall and she is going to paint it pink. The wall has 14 bricks across and is 11 bricks high. She is going to paint each side of the bricks that are facing out. How many sides will Priscilla have to paint? Write to help explain your best thinking using words, numbers, or pictures. Strategy: Make it Simpler Answer: 344 Click Below to Return to Main Menu:


Download ppt "5 th Grade Warm Up Questions NumberNumber SenseAlgebraicAlgebraic Thinking Logic Geometry ProbabilityProbability and Statisticsand Measurement Strategy."

Similar presentations


Ads by Google