Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Visit www.mentalstarters.co.uk For an ideal collection of Commercial Powerpoint Mental Starter Resources. Used in schools throughout the country, these.

Similar presentations


Presentation on theme: "Visit www.mentalstarters.co.uk For an ideal collection of Commercial Powerpoint Mental Starter Resources. Used in schools throughout the country, these."— Presentation transcript:

1 Visit For an ideal collection of Commercial Powerpoint Mental Starter Resources. Used in schools throughout the country, these resources are a bright and colourful way to start your lesson.

2 © B. Taylor

3 Ratios compare quantities They are usually written in their simplest form. eg: Simplify the ratio 4 : 10 answer: Divide each number in the ratio by 2, to give: 2 : 5 2 is the biggest number which goes into both of these numbers

4 Ratios compare quantities They are usually written in their simplest form. eg: Simplify the ratio 10 : 25 answer: Divide each number in the ratio by 5, to give: 2 : 5 5 is the biggest number which goes into both of these numbers

5 Ratios compare quantities They are usually written in their simplest form. eg: Simplify the ratio 15 : 21 answer: Divide each number in the ratio by 3, to give: 5 : 7 3 is the biggest number which goes into both of these numbers

6 Ratios compare quantities They are usually written in their simplest form. eg: Simplify the ratio 8 : 18 answer: Divide each number in the ratio by 2, to give: 4 : 9 2 is the biggest number which goes into both of these numbers

7 Ratios compare quantities They are usually written in their simplest form. eg: Simplify the ratio 35 : 56 answer: Divide each number in the ratio by 7, to give: 5 : 8 7 is the biggest number which goes into both of these numbers

8 To make comparisons, we can write ratios in the form 1 : n. eg: Write the ratio 4 : 10 in the form 1 : n answer: Divide each number in the ratio by 4, to give: 1 : 2.5 We divide both numbers in the ratio by the first number

9 To make comparisons, we can write ratios in the form 1 : n. eg: Write the ratio 3 : 21 in the form 1 : n answer: Divide each number in the ratio by 3, to give: 1 : 7 We divide both numbers in the ratio by the first number

10 To make comparisons, we can write ratios in the form 1 : n. eg: Write the ratio 8 : 34 in the form 1 : n answer: Divide each number in the ratio by 8, to give: 1 : 4.25 We divide both numbers in the ratio by the first number

11 To make comparisons, we can also write ratios in the form n : 1. eg: Write the ratio 4 : 10 in the form n : 1 answer: Divide each number in the ratio by 10, to give: 0.4 : 1 We divide both numbers in the ratio by the second number

12 To make comparisons, we can also write ratios in the form n : 1. eg: Write the ratio 8 : 32 in the form n : 1 answer: Divide each number in the ratio by 32, to give: 0.25 : 1 We divide both numbers in the ratio by the second number


Download ppt "Visit www.mentalstarters.co.uk For an ideal collection of Commercial Powerpoint Mental Starter Resources. Used in schools throughout the country, these."

Similar presentations


Ads by Google