Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byRemington Brunet Modified over 3 years ago

1
COMPARISON CONCEPT Developed by Ivan Seneviratne

2
7 more than 15 is _____. The statement ‘7 more than 15’ means ‘7 is added on to 15’. 15 – 7 = 8 The unknown value is 8. 15 7 7 ? more than COMPARISON CONCEPT

3
7 more than 15 is _____. From the model, you can write down the following equation 15 + 7 = 22 The unknown value is 22. 15 7 7 more than ? COMPARISON CONCEPT

4
7 more than _____ is 22. The statement ‘7 more than means ‘7 is added on to’. From the model, you can write down the following equation. 22 - 7 = 15 The unknown value is 15. ? ? 7 7 more than 22 COMPARISON CONCEPT

5
_______ more than 15 is 22. 15 ? ? 22 more than The statement ‘more than’ means ‘is added on to’. From the model, you can write down the following equation. 22 - 15 = 7 The unknown value is 7. COMPARISON CONCEPT

6
6 less than 14 is _____. From the model, you can write down the following equation. 14 - 6 = 8 The unknown value is 8. 14 6 6 Less than ? COMPARISON CONCEPT

7
6 less than _______ is 8. The words ‘less than’ means ‘is subtracted from’. ? ? 6 6 less than 8 8 COMPARISON CONCEPT

8
6 less than _______ is 8. ? ? 6 6 less than 8 8 From the model, you can write down the following equation. 8 + 6 = 14 The unknown value is 14. COMPARISON CONCEPT

9
8 is _______ less than 14. 14 ? ? less than 8 8 From the model, you can write down the following equation. 14 - 8 = 6 The unknown value is 6. COMPARISON CONCEPT

10
A.191 more than ____ is 245. B.525 is _____ less than 565. TRY THESE COMPARISON CONCEPT

11
SOLUTIONS A. 191 more than 54 is 245. B. 525 is 40 less than 565 ?191 more than 245 525? 565 less than COMPARISON CONCEPT

12
NEWMAN’S SCHEME Read Comprehend Know a strategy Transform Compute Consider the situation

13
Mr. Kumar sold 483 copies of newspapers on Monday and 520 copies of newspapers on Tuesday. How many more copies of newspapers did he sell on Tuesday than on Monday? 520 - 483 = 37 Mr. Kumar sold 37 more copies of newspapers on Tuesday than on Monday. To find ?, subtract 483 from 520. Monday Tuesday ? 483 520 COMPARISON CONCEPT

14
A.Maria spent $230. She spent $82 more than Hale. How much money did both of them spend altogether? B.Book A has 418 pages. Book B has 64 pages fewer than Book A and 126 pages more than Book C. Find the total number of pages in the three books. C.A secretary ordered 560 blue pens. She ordered 148 blue pens more than red pens and 276 blue pens fewer than black pens. What was the total number of pens that she ordered? TRY THESE COMPARISON CONCEPT

15
A.Maria spent $230. She spent $82 more than Hale. How much money did both of them spend altogether? First, find the amount of money Hale spent by subtract 82 from 230. $ 230 - $ 82 = $ 148 Then, find the total amount of money that Maria and Hale spent. $ 230 + $ 148 = $ 378 Both of them spent $ 378 altogether. $82 Maria Hale ? $ 230 COMPARISON CONCEPT

16
B.Book A has 418 pages. Book B has 64 pages fewer than Book A and 126 pages more than Book C. Find the total number of pages in the three books. First, to find the number of pages in Book B, subtract 64 from 418. 418 - 64 = 354 To find the number of pages in Book C, subtract 126 from 354. 354 - 126 = 228 To find the total number of pages in the three books, add all the pages of the 3 books. 418 + 354 + 228 = 1000 The total number of pages in the three books is 1000. Book C ? Book A Book B 64 126 418 COMPARISON CONCEPT

17
C.A secretary ordered 560 blue pens. She ordered 148 blue pens more than red pens and 276 blue pens fewer than black pens. What was the total number of pens that she ordered? First, find the number of red pens : 560 - 148 = 412 Then, find the number of black pens : 560 + 276 = 836 Next, total number of pens : 560 + 412 + 836 = 808 The total number of pens she ordered was 1808. Blue pens Red pens Black pens ? 276 148 560 COMPARISON CONCEPT

18
Zasha’s mass is ½ the mass of Yulin. Dzaki’s is 2/3 as heavy as Zasha. If Yulin’s mass is 48 kg, find the masses of Zasha and Dzaki. Zasha Yulin Dzaki 48 6 units 48 kg 1 unit 8 kg 2 units 2 x 8 = 16 kg 3 units 3 x 8 = 24 kg Zasha’s mass is 24 kg and Dzaki’s mass is 16 kg. COMPARISON CONCEPT

19
A.Marvis has 3/10 m of ribbon. Cindy has 1/5 m of ribbon more than Marvis. Find the total length of ribbon that Marvis and Cindy have. B.Mr. Li is 5 years older than his sister. ½ of his age is equal to 2/3 of his sister’s age. How old is his sister? C. Xiali’s weight is ¾ of Yusuf’s weight. Zaenab is 2/3 as heavy as Xiali. If Yusuf’s weight is 48 kg, find the weight of Zaenab. TRY THESE COMPARISON CONCEPT

20
This presentation is developed by Ivan Seneviratne © 2005 purely for personal use. ivanthexplorer@yahoo.co.uk

Similar presentations

OK

Solving Word Problems. Follow these steps 1.Read the problem twice. 2.UPS- Understand, Plan, Solve 3. Understand: - What is the problem asking for? -

Solving Word Problems. Follow these steps 1.Read the problem twice. 2.UPS- Understand, Plan, Solve 3. Understand: - What is the problem asking for? -

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on l&t finance stock price Ppt on total parenteral nutrition procedure Ppt on general knowledge questions and answers Ppt on hindu religion beliefs Ppt on cross-sectional study examples Ppt on agriculture for class 8 Ppt on beer lambert law extinction Educational backgrounds for ppt on social media Just in time ppt on production Ppt on smes