Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

From RegentsEarth.com 6 11 16 21 26 7 12 17 22 27 3 8 13 23 28 4 9 14 19 24 29 5 10 15 20 25 30 2 18 1 win.

Similar presentations


Presentation on theme: "From RegentsEarth.com 6 11 16 21 26 7 12 17 22 27 3 8 13 23 28 4 9 14 19 24 29 5 10 15 20 25 30 2 18 1 win."— Presentation transcript:

1

2 From RegentsEarth.com

3

4 win

5 Back The process that powers the sun (and all stars) is Ques. #1 (Nuclear) fusion Ans.

6 Luminosity is the brightness of a star independent of its Back Ques. #2 Ans. Distance

7 What is a nebula? Back Ques. #3 Ans. A cloud of gas & dust in space

8 According to the Doppler effect, what happens to the wavelengths of light emitted by an object approaching the Earth? Back Ques. #4 Ans. The wavelengths decrease (are shifted towards the blue end of the specturm.

9 If it takes the Earth the same amount of time to move from location A to B as it does to move from C to D, what do you know about the shaded areas 1 & 2 Back Ques. #5 Ans. Areas 1 & 2 are equal

10 What is the maximum possible eccentricity of an ellipse and what name is given to an ellipse with that eccentricity? Back Ques. #6 Maximum e is 1. An ellipse whose e =1 is a line. Ans.

11 What star is about the same temperature as our sun but is more than 100 times more luminous Back Ques. #7 Ans. Polaris

12 3 part question: If an object is moving away from the earth tell what will happen to each of the following: a) The wavelengths of light emitted b) The gravitational attraction c) The apparent diameter Back Ques. #8 Ans. a) longer (red shifted) b) weaker (decreased) c) smaller

13 State the relationship between a planets distance from the sun and its orbital velocity. Back Ques. #9 Ans. As distance increases, orbital velocity decreases

14 Distance CD is 48. Distance AB is 12. What is e? Ques. #10 Back Ans. e = 0.25

15 What term describes the system shown in the diagram? Back Ques. #11 Ans. Geocentric

16 At what rate does the Earth rotate? Back Ques. #12 Ans. 15°/hr

17 What is the name of our galaxy? Back Ques. #13 Ans. The Milky Way

18 Name any evidence that supports the Big Bang theory. Back Ques. #14 Ans. 1) Background radiation 2) Expanding universe as evidenced by red shift

19 What event is shown in the diagram? Back Ques. #15 Ans. A solar eclipse

20 On which planet is a day (1 rotation) longer than a year (1 revolution)? Back Ques. #16 Ans. Venus

21 What event is shown in the diagram? Back Ques. #17 Ans. A lunar eclipse

22 The solid lines are star trails which record the nightly paths of stars around Polaris. How many hours are represented by these trails? Back Ques. #18 Ans. 4 hours

23 What is the time at location B? Back Ques. #19 Ans. 8 AM

24 What is the phase when the moon is at position 1? Back Ques. #20 Ans. New moon

25 How far is it from Saturn to Neptune? Back Ques. #21 Ans km

26 How long does it take the moon to complete one set of phases (from new moon to new moon)? Back Ques. #22 Ans days

27 What kind of tides are produced by this arrangement of the sun, moon and earth? Back Ques. #23 Ans. Neap tides

28 What term describes this cloud of gas and dust in space? Back Ques. #24 Ans. Nebula

29 About how old is Jupiter? Back Ques. #25 Ans. About 4.6 billion years old

30 Which number represents the only possible position of the moon during a lunar eclipse? Back Ques. #26 Ans. Position 5

31 Approximately how much time goes by between high and low tides at any location on Earth? Back Ques. #27 Ans. Just over 6 hours

32 What name is given to electromagnetic energy with a wavelength of 0.005cm? Back Ques. #28 Ans. Infra red

33 Explain why you see different constellations (stars) in the winter than you do in the summer. Back Ques. #29 Ans. The earth moves 186 million miles (around the sun) from its summer to its winter position so that we are looking at very different parts of the sky.

34 Why does the apparent diameter of the sun (as seen from earth) change throughout the year? Back Ques. #30 Ans. The earths orbit is an ellipse. Sometimes were closer so the sun appears larger. Sometimes were farther away so the sun appears smaller.

35 YOURE A WINNER! The orbit of the Earth is a slightly eccentric ellipse


Download ppt "From RegentsEarth.com 6 11 16 21 26 7 12 17 22 27 3 8 13 23 28 4 9 14 19 24 29 5 10 15 20 25 30 2 18 1 win."

Similar presentations


Ads by Google