Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Chapter 7 Quiz Human Memory. Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done! 1. The three stages of Atkinson-Shiffrin.

Similar presentations


Presentation on theme: "Chapter 7 Quiz Human Memory. Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done! 1. The three stages of Atkinson-Shiffrin."— Presentation transcript:

1 Chapter 7 Quiz Human Memory

2 Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done! 1. The three stages of Atkinson-Shiffrin process of memory are: a) iconic, echoic, encoding b) sensory, short term, long term c) shallow, medium, and deep processing d) semantic, episodic, procedural

3 2. Which of the following examples best illustrates episodic memory? a) telling someone how to tie a shoe b) answering correctly that the Battle of Hastings was in 1066 c) knowing that the word for black in French is noir d) remembering that a clown was at your fifth birthday party

4 3. Doug wrote a grocery list of 10 items, but leaves it at home. The list included in order: peas, corn, squash, onions, apples, pears, bananas, flour, milk, and eggs. If the law of primacy holds, which of the following is Doug most likely to remember when he gets to the store? a) peas, pears, eggs b) banana, flour, peas c) apples, pears, bananas d) peas, corn, onions

5 4. Mnemonic devices a) can only be used to remember concrete words b) have existed since ancient times c) are generally ineffective and are unnecessary in modern times d) are the main element for improving everyday memory

6 5. According to the levels of processing theory of memory a) we remember items that are repeated again and again b) maintenance rehearsal will encode items into our long-term memory c) deep processing involves elaborative rehearsal, ensuring encoding into long-term memory d) input, output, and storage are the three levels

7 6. Which of the following brain structures plays a key role in transferring information from short-term memory to long-term memory? a) hypothalamus b) thalamus c) hippocampus d) frontal lobe

8 7. Dan was drunk, so his girlfriend convinced him to get out of his car, and she drove him home in her car. He could not remember where his car was parked when he got up the next morning, but after drinking some liquor, Dan remembered where he left his car. This phenomenon best illustrates: a) the misinformation effect b) mood-congruent memory c) the framing effect d) state-dependent memory

9 8. Which of the following terms is synonymous with “motivated forgetting”? a) regression b) repression c) sublimation d) rationalization

10 9. A retrieval cue is a) a brain structure stimulus used to locate a particular memory b) the same thing as an elaboration encoding variable c) a stimulus associated with a memory that is used to locate that memory d) always based on the mood you were in when a memory was first encoded

11 10. Focusing awareness on a narrow range of stimuli or events involves a) encoding b) attention c) elaboration d) clustering

12 11. If you were attempting to recall a memory, the memory process you would be using is a) encoding b) storage c) retrieval d) acquisition

13 12. A memory code that emphasizes the meaning of the verbal input is called a) a structural code b) a phonemic code c) a semantic code d) an episodic code

14 13. Which level of processing should result in the longest lasting memory codes? a) structural encoding b) mnemonic encoding c) semantic encoding d) phonemic encoding

15 14. Pseudoforgetting is viewed as a function of a) interference effects b) lack of attention c) hippocampal damage d) insufficient retrieval cues

16 15. Overlearning material will a) not improve retention b) improve retention c) improve retention for nonsense syllables, but not much else d) result in “burnout”

17 Chapter 7 Answer Key 1. B 2. D 3. D 4. B 5. C 6. C 7. D 8. B 9. C 10. B 11. C 12. C 13. C 14. B 15. B

18 Essay Question Possibilities!! One of the following essay questions will appear on your test, be familiar with all of them!! One of the following essay questions will appear on your test, be familiar with all of them!!

19 Essay Question # 1 Using the Atkinson and Shiffrin model of memory, describe the capacity, the durability, and the typical form of information storage in each of the three human memory systems, and identify the processes that transfer information from one system to another. Using the Atkinson and Shiffrin model of memory, describe the capacity, the durability, and the typical form of information storage in each of the three human memory systems, and identify the processes that transfer information from one system to another.

20 Essay Question # 2 Compare the Atkinson and Shiffrin model of short-term memory with Baddely’s more complex model of short-term memory. Compare the Atkinson and Shiffrin model of short-term memory with Baddely’s more complex model of short-term memory.

21 Essay Question # 3 Compare and evaluate decay theory and interference theory as explanations of forgetting. Compare and evaluate decay theory and interference theory as explanations of forgetting.

22 Essay Question # 4 Distinguish between implicit and explicit memory, declarative and procedural memory, and semantic and episodic memory, and explain how these are interrelated. Distinguish between implicit and explicit memory, declarative and procedural memory, and semantic and episodic memory, and explain how these are interrelated.

23 Essay Question # 5 Outline some strategies that can be used to improve everyday memory. Outline some strategies that can be used to improve everyday memory.

24 Good Luck! Make sure to double check all of your answers and study them for the upcoming exam. Remember, AT LEAST FIVE of the questions from this quiz will make some sort of appearance on the chapter test along with one of the essay questions. Make sure to double check all of your answers and study them for the upcoming exam. Remember, AT LEAST FIVE of the questions from this quiz will make some sort of appearance on the chapter test along with one of the essay questions. Take advantage of this study guide and good luck on your test! Take advantage of this study guide and good luck on your test!


Download ppt "Chapter 7 Quiz Human Memory. Don’t forget to write your answers on a separate piece of paper to grade when you’re done! 1. The three stages of Atkinson-Shiffrin."

Similar presentations


Ads by Google