Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Jeopardy 100 200 300 100 200 300 100 200 300 100 200 300 100 200 300 Gimme Gimme Gimme Use Me, Use Me, Use Me Different types of economies in the real.

Similar presentations


Presentation on theme: "Jeopardy 100 200 300 100 200 300 100 200 300 100 200 300 100 200 300 Gimme Gimme Gimme Use Me, Use Me, Use Me Different types of economies in the real."— Presentation transcript:

1

2 Jeopardy Gimme Gimme Gimme Use Me, Use Me, Use Me Different types of economies in the real world How is wealth measured? More Money, More Problems? Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer Gimme Gimme Gimme-100 ANSWER: This is anyone who uses anything. In other words, all of us. QUESTION: What is a consumer?

5 Question Answer Gimme Gimme Gimme-200 ANSWER: This is what happens when we use and abuse finite resources. QUESTION: What is waste?

6 Question Answer Gimme Gimme Gimme-300 ANSWER: A. This is a main incredible power that teens have, even before they can vote, in American society. B. This a choice that, when we make, we also are making to not spend on something else. QUESTION: A. What is spending power? B. What is opportunity cost?

7 Question Answer ANSWER: This is anything of use. QUESTION: What is a resource? Use Me, Use Me, Use Me-100

8 Question Answer Use Me, Use Me, Use Me-200 ANSWER: This is something that comes from the earth. QUESTION: What is a natural resource?

9 Question Answer Use Me, Use Me, Use Me-300 ANSWER: This is what goes into the physical creation of goods and services. QUESTION: What is a capital resource?

10 Question Answer Use Me, Use Me, Use Me-400 ANSWER: This is the role that we play in providing goods and services. QUESTION: What are human resources?

11 Question Answer Different types of economies in the real world -100 ANSWER: This type of economy is mostly determined by the government—and exists in only a handful of countries these days. QUESTION: What is a command economy?

12 Question Answer Different types of economies in the real world -200 ANSWER: This type of economy is purely driven by consumers and owned by private- sector businesses. QUESTION: What is a market economy?

13 Question Answer Different types of economies in the real world -300 ANSWER: This type of economy is what most countries now have: the private (business) and public (government) sectors as both consumers and owners. QUESTION: What is a mixed economy?

14 Question Answer How is wealth measured? -100 ANSWER: This is an average that does not take into account massive inequalities in wealth distribution. QUESTION: What is per capita?

15 Question Answer How is wealth measured?-200 ANSWER: This is the total market value of all final goods and services produced during a year by resources located within a certain country, regardless of who owns the resources. QUESTION: What is the Gross Domestic Product (GDP)?

16 Question Answer How is wealth measured?-300 ANSWER: The total market value of all final goods and services produced during a year by resources owned within a certain country, regardless of where the resources are located. QUESTION: What is Gross National Product (GNP)?

17 Question Answer More Money, More Problems?-100 ANSWER: This is the concept upon which the American Dream is based. QUESTION: What is meritocracy?

18 Question Answer More Money, More Problems?-200 ANSWER: This is another part of the American Dream—if you’re willing to take the risk! QUESTION: What is an entrepreneur?

19 Question Answer More Money, More Problems? -300 ANSWER: These two different areas of economics measure each of us or an regional/national/international economy as a whole. QUESTION: What is micro versus macroeconomics?

20 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: economics: a social science concerned with the way society chooses to employ its limited resources, which have alternative uses, to produce goods and services for present and future consumption  the study of scarcity and choice regarding this scarcity. In the form of a question, define three out of these four terms underlined in the definition above.


Download ppt "Jeopardy 100 200 300 100 200 300 100 200 300 100 200 300 100 200 300 Gimme Gimme Gimme Use Me, Use Me, Use Me Different types of economies in the real."

Similar presentations


Ads by Google