Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Welcome to Theta Xi Jeopardy! The Categories are….

Similar presentations


Presentation on theme: "Welcome to Theta Xi Jeopardy! The Categories are…."— Presentation transcript:

1 Welcome to Theta Xi Jeopardy! The Categories are….

2 Theta Xi History BeginningsPeoplePlacesThingsHonor Odds and Ends Final Jeopardy: 5000 pts

3 Beginnings: 200 Answer: Theta Xi was founded at RPI on this date. Correct Response: April 29, 1864

4 Beginnings: 400 Answer: The first letter in the Greek alphabet, this became the name of the first Theta Xi chapter. Correct Response: Alpha

5 Beginnings: 600 Answer: Famous for its shirt collar factories in the 1800s, this town on the Hudson River is still home to our founding chapter. Correct Response: Troy, NY

6 Beginnings: 800 Answer: This major American historical event was coming to a close as Theta Xi was beginning. Correct Response: The Civil War

7 Beginning: 1000 Answer: The Founding Fathers were originally members of this local Fraternity. Correct Response: Sigma Delta

8 People: 200 Answer: William S. Mason, Beta 145, owned a world famous collection of paper and memorabilia related to this man, the Patron Saint of Theta Xi. Correct Response: Benjamin Franklin

9 People: 400 Answer: Artist Jim Davis, from Kappa Kappa chapter, donated $1 million to his alma mater, money he made drawing this successful cartoon cat. Correct Response: Garfield

10 People: 600 Answer: Though the National Convention is the supreme authority of Theta Xi, this body is empowered to oversee Fraternity policy between National Conventions. Correct Response: The Grand Lodge

11 People: 800 Answer: Alpha 11, this first National President became known as The Grand Old Man of Theta Xi. (A major textbook publishing company bears his family name.) Correct Response: Major William Wiley (Wiley and Sons Publishers)

12 People: 1000 Answer: The first recipient of the Order of the Unicorn, his last name is one very familiar to generations of men. Correct Response: Edwin Gillette (Alpha 100)

13 Places: 200 Answer: Theta Xi’s Beta Chapter was founded at this prestigious Ivy League school in Correct Response: Yale University

14 Places: 400 Answer: Since 1924, this midwest city has been home to the national headquarters of Theta Xi. Correct Response: St. Louis

15 Places: 600 Answer: The opening of Theta Chapter at this school in Indiana marked the first westward expansion for Theta Xi. Correct Response: Purdue University

16 Places: 800 Answer: The founding of Nu Chapter at Cal-Berkley in 1910 marked this milestone. Correct Response: First chapter on the west coast

17 Places: 1000 Answer: This SEC football powerhouse became home to Theta Xi’s Alpha Alpha Chapter in Correct Response: Louisiana State University

18 Things: 200 Answer: A result of the merger with Kappa Sigma Kappa, Theta Xi gave up the white carnation and adopted this official Fraternity flower. Correct Response: Blue Iris

19 Things: 400 Answer: These are the official colors of Theta Xi. Correct Response: Azure Blue and Silver

20 Things: 600 Answer: This symbol of Theta Xi has been changed only twice in our history. Correct Response: The Coat of Arms (Crest)

21 Things: 800 Answer: This membership education program was introduced in It’s name honors the Fraternity’s first new member. Correct Response: Alpha 9 (Core Program)

22 Things: 1000 Answer: The badge of Theta Xi is never to be worn on this kind of garment. Correct Response: A collarless shirt

23 Honor: 200 Answer: Only about 50 alumni have been elected to this highest honor of the Fraternity, honoring distinguished and lifetime service. Correct Response: The Order of the Unicorn

24 Honor: 400 Answer: Only the top 5% of chapters are eligible for this award every year, the most coveted one a chapter can win. Correct Response: Memorial Trophy

25 Honor: 600 Answer: Theta Xi’s public motto, Juncti Juvant, translates into this. Correct Response: United, they serve.

26 Honor: 800 Answer: This distinction belongs to Edward H. Morrison, initiated just eight days after the founding. Correct Response: The first new member of Theta Xi

27 Honor: 1000 Answer: One of two national philanthropies, they honored Theta Xi in 1986 as the most outstanding volunteer organization of the year. Correct Response: The National Multiple Sclerosis Society

28 Odds and Ends: 200 Answer: First published in 1892, this official magazine of the Fraternity is now published in electronic form. Correct Response: The Unicorn

29 Odds and Ends: 400 Answer: The merger with this Fraternity in 1962 added 21 new chapters to the Theta Xi chapter roll. Correct Response: Kappa Sigma Kappa

30 Odds and Ends: 600 Answer: Often confused with its plural form, this is the proper designation for an individual chapter or university graduate. Correct Response: Alumnus

31 Odds and Ends: 800 Answer: Not yet a general fraternity, prior to 1926, you had to be this in order to be a member of Theta Xi Fraternity. Correct Response: Engineering student

32 Odds and Ends: 1000 Answer: This Theta Xi holiday, celebrated on September 28, commemorates the founding of Kappa Sigma Kappa. Correct Response: Emblem Day

33 Write down the amount of money you are willing to risk.

34 Final Jeopardy: 5000 pts. Answer: This chapter has never had a charter, and yet it has never closed. Correct Response: Alpha Chapter


Download ppt "Welcome to Theta Xi Jeopardy! The Categories are…."

Similar presentations


Ads by Google