Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Which state borders most of Virginia to the south? A North Carolina B Kentucky C West Virginia D Maryland Answer: A.

Similar presentations


Presentation on theme: "Which state borders most of Virginia to the south? A North Carolina B Kentucky C West Virginia D Maryland Answer: A."— Presentation transcript:

1 Which state borders most of Virginia to the south? A North Carolina B Kentucky C West Virginia D Maryland Answer: A

2 Which state borders Virginia to the north? F Maryland G Tennessee H Kentucky J North Carolina Answer: F

3 Which state does not border Virginia? A Maryland B Kentucky C North Carolina D Ohio Answer: D

4 Which of the following states border Virginia? F Maryland and Delaware G Tennessee and Kentucky H West Virginia and Pennsylvania J Kentucky and South Carolina Answer: G

5 If Madeline traveled north from Richmond, which bordering state would she enter? A Kentucky B West Virginia C Maryland D North Carolina Answer: C

6 The natural border between the Coastal Plain (Tidewater) and Piedmont regions is called the — F Fall Line G Appalachian Mountains H James River J Blue Ridge Mountains Answer: F

7 Which mountain system runs through Virginia? A Rocky Mountains B Eastern Mountains C Appalachian Mountains D West Virginia Mountains Answer: C

8 Which region has an area of elevated land that is flat on top? F Blue Ridge Mountains G Coastal Plains (Tidewater) H Appalachian Plateau J Valley and Ridge Answer: H

9 Which region consists of old, rounded mountains and is a source of many rivers? A Blue Ridge Mountains B Appalachian Plateau C Piedmont Region D Valley and Ridge Region Answer: A

10 Which region consists of flat land and is located near the Chesapeake Bay and the Atlantic Ocean? F Coastal Plain (Tidewater) G Appalachian Plateau H Valley and Ridge J Piedmont Answer: F

11 Complete the analogy. Piedmont Region is to rolling hills as Coastal Plain (Tidewater) Region is to — A source of many rivers B valleys C flat land D old, rounded mountains Answer: C

12 Alexandria is to the Potomac River as the Jamestown is to the — A Rappahannock River B York River C Roanoke River D James River Answer: D

13 Which city is located nearest to the Rappahannock River? F Jamestown G Alexandria H Yorktown J Fredericksburg Answer: J

14 Which city is located nearest to the Potomac River? A Fredericksburg B Alexandria C Jamestown D Yorktown Answer: B

15 All of the following are reasons why rivers were important to the early history of Virginia EXCEPT — F they provided a safe harbor from enemy ships G they provided a passage to the Appalachian Plateau H they provided a source of food J they provided a pathway for exploration Answer: G

16 Which river creates a natural border between Virginia and Maryland? A Potomac River B James River C York River D Rappahannock River Answer: A

17 Arrange the rivers in order by their location from south to north. F Potomac River, York River, James River, Rappahannock River G James River, York River, Potomac River, Rappahannock River H Potomac River, Rappahannock River, York River, James River J James River, York River, Rappahannock River, Potomac River Answer: J

18 What do all four major Virginia rivers have in common? A They flow into the Chesapeake Bay. B They all begin at the Fall Line. C They are named after Spanish royalty. D They are located on the Eastern Shore. Answer: A

19 What is the name of the body of water located in the Coastal Plain (Tidewater) region that is a shallow natural lake surrounded by the Dismal Swamp? F Smith Mountain Lake G Lake Drummond H Eastern Shore J Chesapeake Bay Answer: G

20 Which important Virginia water feature, located in the Coastal Plain (Tidewater) region, contains a variety of wildlife and was explored and surveyed by George Washington? A Potomac River B Rappahannock River C Dismal Swamp D York River Answer: C

21 Christopher Columbus called the people he encountered “Indians” because — F he thought he was in North America G he thought he was in the Indies H he thought he was in Jamestown J he thought he was in Africa Answer: G

22 Which language was spoken by American Indians who lived near the Chesapeake Bay and Atlantic Ocean? A Algonquian B Iroquoian C Siouan D Cherokee Answer: A

23 Tidewater Region is to Algonquian as Piedmont is to — A Algonquian B Siouan C Cherokee D Iroquoian Answer: B

24 Algonquian is to Powhatan as Siouan is to — F Monacan G Piedmont H Cherokee J Chesapeake Answer: F

25 The American Indians who lived in the southwestern part of Virginia most likely spoke which language? A Cherokee B Iroquoian C Algonquian D Siouan Answer: B

26 If the Monacan Indians wanted to visit members of the Powhatan tribe, in which direction would they have traveled? F East G South H West J North Answer: F

27 Virginia’s American Indians left evidence of their presence in all regions of Virginia. What kind of evidence did they leave? A Nuts and berries B Canoes and paddles C Teepees and villages D Arrowheads and pottery Answer: D

28 Which item is least likely to be an Indian artifact? F Pottery G Stone tool H Arrowhead J Journal Answer: J

29 Which tribe in the Piedmont region spoke the Siouan language? A Nansemond tribe B Cherokee tribe C Powhatan tribe D Monacan tribe Answer: D

30 Which of the following best describes Virginia's climate? F Cold with three separate seasons G Hot with four separate seasons H Mild with four separate seasons J Dry with two separate seasons Answer: H

31 How did Virginia's American Indians interact with their environment to meet their food needs in the winter months? A They harvested crops. B They grew crops. C They fished and picked berries. D They hunted birds and animals. Answer: D

32 How many American Indian tribes in Virginia are recognized by the Commonwealth of Virginia? A 15 B 10 C 8 D 0 Answer: C

33 Which tribe from the list of state−recognized tribes is located in the Piedmont region? A Monacan Tribe B Upper Mattaponi Tribe C Nansemond Tribe D Chickahominy Tribe Answer: A

34 Which of the following is not a state−recognized tribe in the Commonwealth of Virginia? F Mattaponi Tribe G Rappahannock Tribe H Pamunkey Tribe J Cherokee Tribe Answer: J

35 How did Virginia's American Indians interact with their environment to meet their food needs in the summer months? F They harvested crops. G They fished and picked berries. H They hunted birds and animals. J They grew crops. Answer: J

36 How did Virginia's American Indians interact with their environment to meet their food needs in the spring? A They grew crops. B They harvested crops. C They fished and picked berries. D They lived on stored food from the fall. Answer: C

37 How did Virginia's American Indians interact with their environment to meet their food needs in the fall? F They lived on stored food. G They grew crops. H They fished and picked berries. J They harvested crops. Answer: J

38 Which season is most likely shown in the picture above? A Winter B Fall C Summer D Spring Answer: D

39 The picture above shows a Powhatan house. What did the American Indians use to make this shelter? F Materials around them G Trees shipped from England H Grass mats sent from Canada J Items bought from settlers Answer: F

40 How many American Indian tribes in Virginia are recognized by the Commonwealth of Virginia? A 15 B 10 C 8 D 0 Answer: C

41 During which season were the Powhatan people most likely to grow corn, beans, and squash? A Fall B Spring C Winter D Summer Answer: D

42 Which tribe from the list of state−recognized tribes is located in the Piedmont region? A Monacan Tribe B Upper Mattaponi Tribe C Nansemond Tribe D Chickahominy Tribe Answer: A

43 All of the following are ways in which the American Indians adapted to their environment EXCEPT — F Using a copper pot made by the English G Building shelter from materials around them H Using animal skins for clothing J Fishing and picking berries for food Answer: F

44 Which of the following statements is not true? A Native peoples used animal skins for clothing in the winter. B Native peoples of the past farmed, hunted, and fished. C Native peoples made homes using natural resources. D Native peoples relied heavily on the English settlers for help. Answer: D

45 American Indian artifacts are important to Virginia’s early history because they provide — F maps that show how to find land that has not yet been discovered G ideas for how to improve the ships that are built today H information about better ways for today's farmers to grow crops J clues about the early interactions of the English, Africans, and Indians Answer: J

46 Which of the following is not a state−recognized tribe in the Commonwealth of Virginia? F Mattaponi Tribe G Rappahannock Tribe H Pamunkey Tribe J Cherokee Tribe Answer: J

47 What was the name of the large Indian town used as the headquarters of the leader Powhatan in 1607? A Werowocomoco B Jamestown C Roanoke D Nansemond Answer: A

48 How do archaeologists help people understand the past? F They paint pictures of what they think might have been in the area. G They talk to the people who lived during the time period being studied. H They research information in encyclopedias and dictionaries. J They study many types of material evidence left from people of the past. Answer: J

49 Which tribe from the list of state−recognized tribes is located in the Piedmont region? A Monacan Tribe B Upper Mattaponi Tribe C Nansemond Tribe D Chickahominy Tribe Answer: A

50 How long ago did American Indian people first live in Virginia? F Millions of years ago G Ninety years ago H Hundreds of years ago J Thousands of years ago Answer: J

51 How many American Indian tribes in Virginia are recognized by the Commonwealth of Virginia? A 15 B 10 C 8 D 0 Answer: C

52 Which of the following is not a state−recognized tribe in the Commonwealth of Virginia? F Mattaponi Tribe G Rappahannock Tribe H Pamunkey Tribe J Cherokee Tribe Answer: J

53 In which order did Virginia’s government evolve? A General Assembly, House of Burgesses, Virginia General Assembly B Virginia General Assembly, General Assembly, House of Burgesses C House of Burgesses, Virginia General Assembly, General Assembly D General Assembly, Virginia General Assembly, House of Burgesses Answer: A

54 Which region of Virginia was first settled by Europeans? A Appalachian Plateau B Coastal Plain (Tidewater) C Piedmont D Valley and Ridge Answer: B

55 England wanted to establish colonies in Virginia in the 1600s to — F sell England's raw materials G start a new religion H trade with American Indians J increase its power and wealth Answer: J

56 Which of the following is not a reason for England to establish a colony in Virginia? A The English hoped to find gold and silver in Virginia. B England wanted to increase its wealth and power. C The colony could send raw materials to England. D The king of England wanted to live in America. Answer: D

57 In the 1600s, a colony in North America would provide England with — F coal that England would use to trade with other countries G raw materials that could not be grown or obtained in England H American Indians who could work in England J a new food supply that would provide England with fruit Answer: G

58 Jamestown was settled primarily as a(n) — A agriculture experiment B religious opportunity C community project D economic venture Answer: D

59 What did England hope to find in America? F Food and furs G Slaves and tobacco H Silver and gold J Tobacco and cotton Answer: H

60 Which of the following best replaces the question mark? A The charters gave the Virginia Company the right to establish a settlement in India. B The charters gave the Virginia Company the right to establish a settlement in Europe. C The charters gave the Virginia Company the right to establish a settlement in North America. D The charters gave the Virginia Company the right to establish a settlement in Africa. Cause King James I grants charters to the Virginia Company of London. Effect ? Answer: C

61 The House of Burgesses became the — F Virginia Company of London G Virginia General Assembly H General Assembly J Governor's Council Answer: G

62 In which order did Virginia’s government evolve? A General Assembly, House of Burgesses, Virginia General Assembly B Virginia General Assembly, General Assembly, House of Burgesses C House of Burgesses, Virginia General Assembly, General Assembly D General Assembly, Virginia General Assembly, House of Burgesses Answer: A

63 Which statement describes Jamestown's location in 1607? F Jamestown was located on a narrow peninsula bordered on three sides by the James River. G Jamestown was located on an island in the James River. H Jamestown was located on a peninsula bordered on two sides by the James River. J Jamestown was bordered on one side by the James River. Answer: F

64 Which statement describes Jamestown's location today? A Jamestown is bordered by the James River and the York River. B Jamestown borders the James River on one side. C Jamestown is located on a peninsula near the James River. D Jamestown is located on an island in the James River. Answer: D

65 The English chose to settle at Jamestown because — F Chief Powhatan gave the land to the English colonists G they believed they had a good supply of drinking water H the water was too shallow for ships to attack the colony J they found gold and silver buried near the shore of the James River Answer: G

66 Which of the following was not a reason why the English settled at Jamestown? A The location could be easily defended if Spanish ships attacked. B They believed they had a good supply of drinking water. C They found tobacco growing along its shores. D The water along the shore was deep enough for ships to dock. Answer: C

67 Why was it important for King James to grant the charters to the Virginia Company of London? A John Smith was allowed to take control of the land settled in the Coastal Plain (Tidewater) Region. B The charters made all of the settlers in the Coastal Plain (Tidewater Region) rich and powerful. C The charters allowed the Spanish to become more rich and powerful. D The charters gave the Virginia Company the right to establish a settlement in North America. Answer: D

68 The charters of the Virginia Company of London stated that the company could — F visit King James I and the British Parliament whenever it wanted G establish a settlement in North America and it extended English rights to the settlers H travel worldwide and claim lands for Spain J establish a settlement in South America and give rights to the people already living there Answer: G

69 In which order did Virginia’s government evolve? A General Assembly, House of Burgesses, Virginia General Assembly B Virginia General Assembly, General Assembly, House of Burgesses C House of Burgesses, Virginia General Assembly, General Assembly D General Assembly, Virginia General Assembly, House of Burgesses Answer: A

70 Virginia’s government evolved in which order? A. House of Burgesses B. Virginia General Assembly C. General Assembly F C,B,A G A,B,C H A,C,B J C,A,B Answer: H

71 What was the first elected legislative body in America called? A The Governer's Council B The Virginia Council of Burgesses C The House of Burgesses D The Virginia Company of London Answer: C

72 The House of Burgesses became the — F Virginia Company of London G Virginia General Assembly H General Assembly J Governor's Council Answer: G

73 Which legislative body came from the establishment of the House of Burgesses at Jamestown in 1619? A Governor’s Council B British Parliament C House of Delegates D Virginia General Assembly Answer: D

74 What is the name of the first elected legislative body in America, giving settlers the opportunity to control their own government? F British Parliament G House of Delegates H House of Burgesses J Virginia General Assembly Answer: H

75 Additional women arrived in Jamestown in — A 1492 B 1619 C 1607 D 1620 Answer: D

76 Which of the following belongs in the empty box? F Arrival of Indians G Arrival of additional women H Arrival of the King of England J Arrival of men Cause Effect More families were established and the colony grew. Answer: G

77 How did African men and women arrive in the Jamestown colony? A They sailed to Jamestown for an adventure and decided to stay. B Portuguese sailors captured them from what is present−day Angola and sent them to Jamestown. C They were looking for a new place to settle and start families. D They were brought to the settlement by the native peoples. Answer: B

78 Which of the following was not a change that resulted in the survival of Jamestown? F The unsafe drinking water G The arrival of supply ships H The forced work program of Captain John Smith J The emphasis on agriculture Answer: F

79 What change led to the survival of Jamestown? A Building homes on marshy land B Captain John Smith's strong leadership C A cure for diseases was discovered D Some settlers died of starvation Answer: B

80 What change resulted in the survival of Jamestown? F Disease spread through the settlement. G Colonists focused on agriculture. H Homes were built on marshy land. J John Smith sailed back to England. Answer: G

81 Which of the following led to the survival of Jamestown? A The Indians ate corn and beans. B Colonists moved into the native peoples' homes. C Settlers began drinking salty water. D Supply ships arrived. Answer: D

82 All of the following were hardships faced by the Jamestown colonists EXCEPT — F the site they chose to live on was marshy G the settlers did not know how to read maps H the men did not have the skills needed to survive J many settlers died of starvation and disease Answer: G

83 Which book would have helped the Jamestown colonists survive? A “How to Build a Boat” B “Farming Virginia’s Land” C “Technology for the 20th Century” D “Coal Mining and the Appalachian Plateau” Answer: B

84 Which question would a person most likely ask John Smith in an interview? F Who was your leader at the Jamestown settlement? G When did you teach the Indians how to farm the land? H Why was life in Jamestown always easy? J How did you get the other colonists to work? Answer: J

85 What did the native peoples mainly trade to the English? A Tools B Food C Beads D Tobacco Answer: B

86 Which of the following was a contribution made by the native peoples to the settlers of Jamestown? A They helped the settlers build a fort. B They taught the settlers how to sail a ship. C They built houses for the settlers. D They showed the settlers how to plant corn. Answer: D

87 Over time, the native peoples eventually viewed the settlers as — F people who would make their lives easier G tourists who would leave the settlement H friends who would help them fight other tribes J invaders who would take over their land Answer: J

88 Who began the trading relationship between the Jamestown settlers and the native peoples? A Pocahontas B Captain John Smith C Powhatan D John Rolfe Answer: B

89 Which question would most likely be asked in an interview with Pocahontas? F Why did you agree to serve as a contact between the native peoples and the English? G Why did you trade your copper and pots for English tools? H How would you describe the day the English showed you how to plant corn and tobacco? J For how long have you been married to Captain John Smith? Answer: F

90 How did the native peoples help the settlers survive? A They helped the settlers rebuild Jamestown after it was burned. B They allowed the settlers to live in Powhatan's home. C They showed the settlers how to grow corn and tobacco. D They taught the settlers how to get to the James River. Answer: C

91 Which of the following is not a way the native peoples helped the settlers survive? F The native peoples traded their food to the settlers. G The native peoples taught the settlers survival skills. H The native peoples introduced new crops to the settlers. J The native peoples gave the settlers diseases. Answer: J

92 Which question would most likely be asked in an interview with Powhatan? A When will you be traveling to England? B Do you believe the English will try to take over your land? C Are you going to wear clothes like those of the English King? D Do you have a sailing ship that is larger than the settler's? Answer: B

93 Which region is best known for tobacco products, federal and state government, information technology, farming, and horse industry? F Valley and Ridge G Piedmont H Coastal Plain (Tidewater) J Blue Ridge Mountains Answer: G

94 Abe loves the outdoors and participates in many types of recreation. What region of Virginia is best known for its recreation industry? A Blue Ridge Mountains B Valley and Ridge C Coastal Plain (Tidewater) D Appalachian Mountains Answer: A

95 Which industry is most likely found in the Coastal Plain (Tidewater) region? F Textiles G Coal mining H Tourism J Poultry farming Answer: H

96 The Piedmont region is known best for which product? A Apples B Coal C Tobacco D Seafood Answer: C

97 These photographs were most likely taken in which region of Virginia? A Coastal Plain (Tidewater) B Appalachian Plateau C Piedmont D Valley and Ridge Answer: A

98 Brandon's father is stationed at a military base. In which region of Virginia will Brandon most likely attend high school? F Appalachian Plateau G Piedmont H Coastal Plain (Tidewater) J Valley and Ridge Answer: H

99 A tobacco farmer most likely lives in which region of Virginia? A Piedmont B Blue Ridge Mountains C Appalachian Plateau D Valley and Ridge Answer: A

100 Valley and Ridge region is to poultry as Piedmont is to — F tourism G apples H tobacco J coal Answer: H

101 Rockfish River Elementary students are taking a field trip to pick apples at an orchard. The students will most likely travel to — A the Piedmont or Blue Ridge Mountains region B the Valley and Ridge or Blue Ridge Mountains region C the Valley and Ridge or Appalachian Plateau region D the Appalachian Plateau or Coastal Plain (Tidewater) region Answer: B

102 Many families in both the Piedmont and the Valley and Ridge regions earn a living by working in which industry? F Coal mining G Farming H Shipbuilding J Textiles Answer: G


Download ppt "Which state borders most of Virginia to the south? A North Carolina B Kentucky C West Virginia D Maryland Answer: A."

Similar presentations


Ads by Google