Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

C OLLEGE K NOWLEDGE ! CUNY C OLLEGES & B UILDING A CUNY L IST Facilitated by: East Side Community High School Youth Leaders.

Similar presentations


Presentation on theme: "C OLLEGE K NOWLEDGE ! CUNY C OLLEGES & B UILDING A CUNY L IST Facilitated by: East Side Community High School Youth Leaders."— Presentation transcript:

1 C OLLEGE K NOWLEDGE ! CUNY C OLLEGES & B UILDING A CUNY L IST Facilitated by: East Side Community High School Youth Leaders

2 CUNY B ASICS 19 Colleges, 1 University Colleges in all five boroughs of NYC Hundreds of Academic Programs/Majors Financial Aid Available Unique Programs Housing Clubs & Activities 14+ Different Sports

3 CUNY SCAVENGER HUNT!

4 Q1: W HAT DOES CUNY STAND FOR ? Answer: City University of New York

5 Q2: H OW MANY DIFFERENT CUNY C OLLEGES ARE THERE ? Answer: 24

6 Q3: W HAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN A 4- YEAR COLLEGE AND A COMMUNITY COLLEGE ? Answer: The biggest difference is that 4-year colleges grant Bachelor’s degrees, while community colleges grant only Associate’s degree.

7 Q4: N AME 3 CUNY COLLEGES IN B ROOKLYN. Answer: Brooklyn College, Kingsborough Community College, New York City College of Technology (City Tech), Medgar Evers

8 Q5: N AME 3 CUNY COLLEGES IN M ANHATTAN. Answer: Borough of Manhattan Community College (BMCC), Hunter College, Baruch College, City College, John Jay College of Criminal Justice, Guttman Community College (formerly New Community College)

9 Q6: W HAT ARE SEEK AND C OLLEGE D ISCOVERY ? Answer: SEEK (Search for Education, Elevation, and Knowledge) and CD are “NY State Programs designed to assist students who are both academically and financially disadvantaged.” Basically, they recognize that not all students have had access to similar college-going resources, and seek to help level the playing field for entrance to higher education by offering help with paying for college, and academic resources to students once they’re in college.

10 Q7: W HAT IS THE TUITION FOR IN - STATE RESIDENTS AT A CUNY 4- YEAR COLLEGE ? A T COMMUNITY C OLLEGE ? Answer: 4 year: $5,730 Community College: $4,200 *This changes from year to year

11 Q8: W HICH CUNY COLLEGE DO YOU THINK IS THE MOST DIFFICULT TO BE ACCEPTED TO ? W HICH IS THE EASIEST ? Answer: Most Difficult: Honors Colleges Easiest: Community Colleges

12 Q9: W HAT ARE THE BENEFITS OF BEING IN M ACAULAY H ONORS C OLLEGE ? Answer: Full tuition paid, free laptop, challenging courses, study abroad, and internship opportunities

13 Q10: W HAT IS CUNY ASAP? Answer: -Offered to students attending 2-Year CUNY/Community Colleges to help them complete their Associates Degree and transfer to a 4 Year -Academic Advisors -Tuition Waivers -Free Books -Monthly Metro Card

14 B UILDING A CUNY L IST

15 H OW TO B UILD Y OUR CUNY L IST 6 Schools, One application Reach, Target, Safety Things to consider- High School Cumulative Average/GPA SAT/PSAT Scores Majors and Programs Location Tools to use- CUNY Admissions Profile Discover CUNY Booklet Your GPA and PSAT scores

16 S AMPLE S TUDENT 85 GPA and1000 SAT (Critical Reading + Math) NOT SEEK/College Discovery Wants to study criminal justice or English (Language Arts & Literature) School Name Mean GPAMean SATReach? Target? Safety? Why? John Jay TargetHas criminal justice, GPA/SAT scores near mean BMCC SafetyHas both majors, GPA/SAT well above mean College of Staten Island ReachHas English major, GPA/SAT is below mean

17 I NSTRUCTIONS TO B UILD A CUNY L IST 1. Use the Discover CUNY Booklet, to find schools that have majors/programs you are interested in. 2. Using the CUNY Admissions Profile, select six schools that have mean GPA/SAT scores close to you GPA/PSAT scores. 3. Decide if those schools are Reach, Target, or Safety schools.


Download ppt "C OLLEGE K NOWLEDGE ! CUNY C OLLEGES & B UILDING A CUNY L IST Facilitated by: East Side Community High School Youth Leaders."

Similar presentations


Ads by Google