Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Primary source First person account by someone who actually saw or lived through the event. Examples: diaries, journals, photographs, eyewitness reports,

Similar presentations


Presentation on theme: "Primary source First person account by someone who actually saw or lived through the event. Examples: diaries, journals, photographs, eyewitness reports,"— Presentation transcript:

1 primary source First person account by someone who actually saw or lived through the event. Examples: diaries, journals, photographs, eyewitness reports, letters, and autobiographies

2 Which is a Primary source for evidence that Columbus sailed to find a new route to the Indies in 1492? A.A painting showing Columbus landing in the New World B.A letter from the current ambassador from Spain describing the voyage C.A television show about the explorations of Columbus D.A diary entry written by a crew member aboard Columbus’ ship Answer: D. A diary entry written by a crew member aboard Columbus’ ship

3 Which source would provide an archaeologist with a primary source of information about Pre-Columbian Indians who settled in North America? A.A social studies textbook B.Artifacts left by Indians C.An interview with a historian who specializes in early American cultures D.An article about the Indians in an encyclopedia Answer: B. Artifacts left by Indians

4 culture A way of life of a group of people who share similar beliefs and customs

5 What term best describes the study of a nation’s ideas, customs, and values? A.Politics B.Economics C.Culture D.Science Answer: C. Culture

6 Culture may best be defined as A.The care and protection of natural resources B.The complete natural surroundings of a civilization C.The interaction and relationship between different civilizations D.The customs, traditions, and whole way of life of a people Answer: D. The customs, traditions, and whole way of life of a people

7 What is the main reason why we study other cultures? A.To better understand people and how they live B.To learn about other nations so we can better defend our own C.To learn how to make other nations more like our own D.To develop markets for American products Answer: A. To better understand people and how they live

8 Iroquois Eastern Woodlands region- (New York State) People of the long house formed political system that made them unique- for unity and peace (SCOOM)

9 Which of the following did the Iroquois lack? A.Written alphabets B.A system of trade C.A system of traditions D.Formal educational systems Answer: A. Written alphabets

10 In an Iroquois culture, which of the following is an accurate statement about family life? A.Men are assigned the most unpleasant household tasks B.A bride moves in with her husband’s family C.A child is given his mother’s family name D.Family leadership falls to the oldest male Answer: C. A child is given his mother’s family name

11 longitude Distance east or west of the Prime Meridian

12 What do lines of longitude measure? A.Relative location of places B.Elevation C.Distances east and west from the Prime Meridian D.Distances north and south from the Equator Answer: C. Distances east and west from the Prime Meridian

13 The time at any location is dependent upon the A.Latitude of the location B.Climate of the location C.Longitude of the location D.Earth’s revolution on its axis Answer: C. Longitude of the location

14 What would a person use to determine if they were east or west of the Prime Meridian? A.Longitude B.Latitude C.A compass D.A sundial Answer: A. Longitude

15 latitude Distance north or south of the Equator

16 What do lines of latitude measure? A.Relative location of places B.Elevation C.Distances east and west from the Prime Meridian D.Distances north and south from the Equator Answer: D. Distances north and south from the Equator

17 What are the imaginary lines that measure distance north and south of the Equator called? A.Lines of longitude B.Lines of latitude C.Meridians D.Degrees Answer: B. Lines of latitude

18 What geographic units of measurement should be used to find the exact location of any place on the Earth? A.Longitude and the time B.Longitude and latitude C.Distance from the Equator and the season D.Distances from the Prime Meridian and the Equator. Answer: B. Latitude and longitude

19 What is the purpose of longitude and latitude? A.To show relative distance B.To compare vegetation zones C.To divide the world into regions D.To determine exact locations Answer: D. To determine exact locations

20 Which of the following would you use to find the exact location of a place? A.Latitude and longitude B.A map C.The Prime Meridian D.The Equator Answer: A. Latitude and longitude

21 map scale A measuring line that helps you determine distance on a map

22 What is the purpose of the map scale? A.To show different land areas B.To show latitude and longitude C.To show distances in miles or kilometers D.To show the Tropic of Capricorn and the Prime Meridian Answer: C. To show distances in miles or kilometers

23 Which part of the map helps you to read distances? A.Relief B.Scale C.Elevation D.Directional arrow Answer: B. Scale

24 Inca Largest of the early American civilizations which was located in South America Religious ceremonies Built Machu Picchu

25 The Incas believed that their emperor was a descendent of what god? A.Sun god B.Moon god C.Star good D.Pyramid god Answer: A. Sun god

26 Where was Incan civilization located? A.Central Mexico B.South America C.Southern Mexico D.Guatemala Answer: B. South America

27 What was the capital city of the Incan empire, nicked named the “golden city”? A.Cuzco B.Lima C.Machu Picchu D.Tenochtitlan Answer: A. Cuzco

28 For what purpose did the Incas carve terraces into the steep mountainsides? A.To create plateaus on which to farm B.To provide protection from invasion C.To make the mountain easier to climb D.To create locations closer to the Sun on which to worship their god Answer: A. To create plateaus on which to farm

29 Aztec A great civilization that was a military empire that was located in Central and Southern Mexico Built one of the greatest cities in the world Tenochtitlan

30 Where was the Aztec civilization located? A.Central Mexico B.Southern Mexico C.Western Coast of South America D.Guatemala Answer: A. Central Mexico

31 What was the capital city of the Aztec empire? A.Cuzco B.Tenochtitlan C.Tikal D.Machu Picchu Answer: B. Tenochtitlan

32 Which of the following was not an achievement of the Aztec civilization? A.Astronomy B.man-made waterways C.The calendar D.The compass Answer: D. The compass

33 Which of the following was an agricultural technique used by the Aztec? A.Floating gardens B.Cold storage C.Mountain terraces D.Crop rotation Answer: A. Floating gardens

34 According to their religion, the Aztecs believed that the successful journey of the sun across the sky required A.Bartering B.Strong winds C.Human sacrifice D.Taxation of people Answer: C. Human sacrifice

35 Which native peoples were conquered by Cortes and his conquistadors? A.Incas B.Mayan C.Aztecs D.Iroquois Answer: C. Aztecs

36 Maya An ancient civilization that once lived in Mexico, Belize, Guatemala, and Honduras Ruled by religious leaders Created the 365 day calendar System of trade Form of writing

37 Where was the Mayan civilization located? A.Southern Mexico and Guatemala B.Central Mexico C.Peru D.Western Coast of South America Answer: A. Southern Mexico and Guatemala

38 In which of the following types of environments did the Mayan civilization flourish? A.Desert B.Mountains C.Rainforest D.Plains Answer: C. Rainforest

39 Which of the following was the main crop of the Mayan civilization? A.Coconuts B.Corn C.Wheat D.Sugar Answer: B. Corn

40 Which of the following was an achievement of the Mayan civilization? A.The ruler B.The compass C.The calendar D.The pistol Answer: C. The calendar

41 Which of the following was not an achievement of the Mayan civilization? A.The ruler B.The calendar C.A system of hieroglyphics D.An advanced number system Answer: A. The ruler

42 Iroquois Confederacy A powerful group of Native Americans in the eastern part of the United States made up of five nations: Mohawk, Seneca, Cayuga, Onondaga, and Oneida. Promoted peace

43 Why was the Iroquois Confederacy formed? A.To establish peace between the five tribes B.to create a system of free trade C.To establish common rules and regulations for all tribes D.To establish treaties with white colonial government Answer: A. To establish peace between the five tribes

44 What was the sixth nation to join the Iroquois Confederacy? A.Tuscaroras B.Onondagas C.Hurons D.Algonkians Answer: A. Tuscaroras

45 An important accomplishment of the Iroquois Confederacy was the A.Adoption of a two-house legislation B.Establishment of a political union of member nations C.Selection of a women to be chief D.Development of a trading partnership with the Algonuins Answer: B. Establishment of a political union of member nations

46 matrilineal A society that traces its ancestors through the mothers side of the family Child is given the mothers family name the women held power and made decisions for the people. Chose and elected and removed chiefs Owned houses

47 What term refers to a society which traces its ancestors through the female line? A.Extended B.Matrilineal C.Traditional D.Patrilineal Answer: B. Matrilineal

48 Columbian Exchange Exchange of goods, ideas, and people between Europe and the Americas

49 How did the Columbian Exchange negatively affect Native Americans? A.Many south American natives were sent to Europe as slaves B.It decreased trade between Europe and the Americas C.Many South American Native tribes moved to Canada D.It introduces many new deadly diseases. Answer: D. It introduces many new deadly diseases.

50 What is the Columbian Exchange? A.The sharing of goods between the European and South American cultures B.The switching of gold coins for paper currency C.The huge migration of Europeans to the Americas D.The purchasing of land from Native Americans by Europeans Answer: A. The sharing of goods between the European and South American cultures

51 result of Columbus discoveries European nations were encouraged to explore the Americas The development of colonial empires

52 Which of the following was a result of Christopher Columbus’s voyage to the Americas? A.People began moving from South America to Europe B.European nations were encouraged to explore the Americas C.European powers lost interest in trade with the Orient D.Asians began to trade with Native Americans Answer: B. European nations were encouraged to explore the Americas

53 What was a result of the European discoveries of new lands in America and the far East? A.France became a world power B.The development of colonial empires C.An all-water trade route from the West D.The explorations of Lewis and Clark Answer: B. The development of colonial empires


Download ppt "Primary source First person account by someone who actually saw or lived through the event. Examples: diaries, journals, photographs, eyewitness reports,"

Similar presentations


Ads by Google