Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Entry Task: April 27 th Friday Question: What is the molarity of 1.2 moles of calcium carbonate in 1.22 liters of water?

Similar presentations


Presentation on theme: "Entry Task: April 27 th Friday Question: What is the molarity of 1.2 moles of calcium carbonate in 1.22 liters of water?"— Presentation transcript:

1 Entry Task: April 27 th Friday Question: What is the molarity of 1.2 moles of calcium carbonate in 1.22 liters of water?

2 Agenda: Sign off Discuss Concentration ws Notes on Dilutions HW: Concentration and Dilution ws

3 1. What is the percent concentration of 75.0 g of ethanol dissolved in g of water? = % NaHCO g ethanol 500g water + 75 g ethanol 500g water + 75 g ethanol= 575 g solution X g NaHCO g solution = 13.0% ethanol solution

4 2. What is the percent concentration of benzene in a solution containing 14.2 grams of benzene in 28.0 grams of carbon tetrachloride? = % solution 14.2 g benzene 28.0 g CCl g benzene 28.0 g CCl g benzene = 42.2 g solution X g benzene 42.2 g solution = 33.6% solution

5 3. You have grams of bleach solution. The percent by mass of the solute sodium hypochlorite, NaOCl, is 3.62%. How many grams of NaOCl are in the solution? = 3.62% NaOCl Xg NaOCl 1500 g solution = Xg NaHCO g solution = 54.3g NaOCl 1500 X 3.2 = 5430 g 100

6 4. What is the percent by volume of ethanol in a solution that contains 35 ml of ethanol in 115 ml of water? = X% by volume ethanol solution 35 ml of ethanol 35 ml ethanol ml of water 35 ml ethanol 150 ml solution = 23.3 % X 100

7 5. What is the percent by volume of methanol in a solution that contains 25 ml of methanol in 75 ml of water? = X% solution 25 ml of methanol 25 ml ethanol + 75 ml of water 25 ml ethanol 100 ml solution = 25.0 % X 100

8 6. What is the molarity of an aqueous solution containing 40.0g of glucose (C 6 H 12 O 6 ) in 1.5L of solution? 40 g of C 6 H 12 O g C 6 H 12 O 6 1 mole of C 6 H 12 O moles of C 6 H 12 O L solution = M

9 7. What is the molarity of a bleach solution containing 9.5 g of NaOCl per liter of bleach? 9.5 g of NaOCl g NaOCl 1 mole of NaOCl moles of NaOCl 1.0 L solution = M

10 8. Calculate the molarity of 1.60 L of a solution containing 1.55 g of dissolved KBr g of KBr g KBr 1 mole of KBr moles of KBr 1.60 L solution = M

11 9. Calculate the number of moles of a 125 ml solution (convert to liters) M Ba(OH) 2. X moles of Ba(OH) L solution = M (0.125 L)(0.0500) = moles

12 10. Calculate the number of grams of a 350 ml solution (convert to liters) 1.50 M Ba(OH) mol of Ba(OH) g Ba(OH) 2 1 mole of Ba(OH) 2 X moles of Ba(OH) L solution = 1.50 M (0.350 L)(1.5) = moles Ba(OH) g Ba(OH) 2

13 Dilution is the procedure for preparing a less concentrated solution from a more concentrated solution. Dilution Add Solvent Moles of solute before dilution (i) Moles of solute after dilution (f) = MiViMiVi MfVfMfVf =

14 Dilutions: M 1 V 1 = M 2 V 2 Molarity and Volume of the original solution = Molarity and Volume of the diluted solution. Make sure the volumes match!!!

15 Dilutions: M 1 V 1 = M 2 V 2 P1. What volume, in milliliters of 2.00M calcium chloride (CaCl 2 ) stock solution would you use to make 0.50 L of M calcium chloride solution? Convert liters to milliliters. (2.00 M)( X)= (0.300 M )(500 ml) M = 75 ml

16 Dilutions: M 1 V 1 = M 2 V 2 P2. What volume of a 3.00M KI solution would you use to make L of a 1.25 M KI solution? (3.00 M)( X)= (1.25 M )(0.300L) M = L or 125 ml

17 Dilutions: M 1 V 1 = M 2 V 2 P3. If I add 25 ml of water to 125 ml of a 0.15 M NaOH solution, what will the molarity of the diluted solution be? (0.15 M)( 125 ml)= (X M )(150 ml) ml = M

18 Use the rest of the period to work on homework


Download ppt "Entry Task: April 27 th Friday Question: What is the molarity of 1.2 moles of calcium carbonate in 1.22 liters of water?"

Similar presentations


Ads by Google