Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 AirToxicOil andDE Final Jeopardy.

Similar presentations


Presentation on theme: "Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 AirToxicOil andDE Final Jeopardy."— Presentation transcript:

1

2 Science Jeopardy AirToxicOil andDE Final Jeopardy

3 ©Norman Herr, 2003 QUESTION : The ? enacted in 1976, is a Federal law of the United States. The Environmental Protection Agency (EPA) states that goals are (3) : to protect the public from harm caused by waste disposal to encourage reuse, reduction, and recycling1976 Federal lawUnited StatesEnvironmental Protection Agencywaste disposalrecycling to clean up spilled or improperly stored wastes ANSWER : Resource Conservation and Recovery Act (RCRA),

4 Question Answer A-100 QUESTION : -----? describes one of a number of pieces of legislation relating to the reduction of smog and air pollution in general.smogair pollution ANSWER : Clean Air Act

5 Question Answer A-200 QUESTION : the Congress passed the Clean Air Act in ?Congress ANSWER : 1963

6 Question Answer A-300 QUESTION :The Convention of Ozone Depletion was also know as?????? ANSWER : the Montreal Protocol of 1986

7 Question Answer A-400 QUESTION : The Montreal Protocol is an international treaty designed to protect the _ by phasing out the production of a number of substancestreaty ANSWER : ozone layer

8 Question Answer A-500 QUESTION : The treaty is structured around several groups of halogenated hydrocarbons that have been shown to play a role in ozone depletion. All of these ozone depleting substances contain either _--- or ----halogenatedhydrocarbons ANSWER : chlorine or bromine

9 Question Answer QUESTION : ----? passed by the United States Congress in 1976, that regulates the introduction of new or already existing chemicals.United States Congress1976chemicals ANSWER : Toxic Substances Control Act (TSCA, B-100

10 Question Answer B-200 QUESTION : is a set of laws passed by Congress in 1938 giving authority to the Food and Drug Administration (FDA) to oversee the safety of food, drugs, and cosmetics. Congress Food and Drug Administrationsafety of food ANSWER : Federal Food, Drug, and Cosmetic Act

11 Question Answer B-300 QUESTION : ????? is the primary federal law that regulates the environmental effects of coal mining in the United States.coal miningUnited States ANSWER : The Surface Mining Control and Reclamation Act of 1977 (SMCRA)

12 Question Answer B-400 QUESTION : The focus of the National Environmental Policy Act was the establishment of a U.S. national policy promoting the enhancement of the environment, but its most significant effect was to establish the requirement for ???? ANSWER : environmental impact statements (EISs)environmental impact statements

13 Question Answer B-500 QUESTION : This law came into existence following widespread protests against the federal government's destruction of neighborhoods and the natural environment while building Interstate highways during the 1950s and 1960sInterstate highways ANSWER : National Environmental Policy Act (NEPA

14 Question Answer C-100 QUESTION : It was made after the Exxon Valdez oil spill.Exxon Valdez oil spill ANSWER : Oil Pollution Act of 1990

15 Question Answer C-200 QUESTION : Oil Pollution Act says that "A company cannot ship oil into the United States until it presents a plan to prevent spills that may occur. It must also have a ?companyoil ANSWER : detailed containment and cleanup plan in case of an oil spill emergency."

16 Question Answer C-300 QUESTION : This an agency of the federal government of the United States charged with protecting human health and with safeguarding the natural environment: air, water, and land.agency federal government of the United Stateshealthnatural environment ANSWER : EPA

17 Question Answer C-400 QUESTION : The defines the rights and responsibilities of nations in their use of the world's oceans, establishing guidelines for businesses, the environment, and the management of marine natural resources.natural resources ANSWER : Convention on the Law of the Sea

18 Question Answer C-500 QUESTION : The OPA also created the national ?, which is available to provide up to one billion dollars per spill incident ANSWER : Oil Spill Liability Trust FundOil Spill Liability Trust Fund

19 Question Answer D-100 QUESTION : This laws purpose is to encourage and support emergency planning efforts at the state and local levels and to provide the public and local governments with information concerning potential chemical hazards present in their communities ANSWER : Emergency Planning and Community Right-to-Know Act of 1986 (EPCRA)

20 Question Answer D-200 QUESTION : It was the UN's first major conference on international environmental issues, and marked a turning point in the development of international environmental politics. [ [ ANSWER : The United Nations Conference on the Human Environment (also known as the Stockholm Conference)

21 Question Answer D-300 QUESTION : The ? defines the rights and responsibilities of nations in their use of the world's oceans, establishing guidelines for businesses, the environment, and the management of marine natural resources.natural resources ANSWER : Law of the Sea Convention

22 Question Answer D-400 QUESTION : President Truman in 1945 extended United States control to all the natural resources of its continental shelf. Other nations were quick to follow suit. Between 1946 and 1950, Argentina, Chile, Peru, and Ecuador extended their rights to a distance of ? to cover their Humboldt Current fishing grounds.Truman continental shelf1950ArgentinaChilePeru EcuadorHumboldt Current ANSWER : 200 nautical milesnautical miles

23 Question Answer D-500 QUESTION : (SARA) or ??? amended the Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act of 1980 (CERCLA)Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act ANSWER : Superfund Amendments and Reauthorization Act of 1986 Superfund Amendments and Reauthorization Act

24 Question Answer E-100 QUESTION : United Nations Conference on the Human Environment (also known as the ??????? ) ANSWER : the Stockholm Conference

25 Question Answer E-200 QUESTION :The xxxxx??? is the primary federal law that regulates the environmental effects of coal mining in the United Statescoal miningUnited States ANSWER : Surface Mining Control and Reclamation Act of 1977

26 Question Answer E-300 QUESTION : SMCRA grew out of a concern about the environmental effects of ? Coal had been mined in the United States since the 1740s, but surface mining did not become widespread until the 1930s ANSWER : strip mining. strip mining

27 Question Answer E-400 QUESTION : The United States Federal ? is a set of laws passed by Congress in 1938 giving authority to the Food and Drug Administration (FDA) to oversee the safety of food, drugs, and cosmeticsUnited StatesCongressFood and Drug Administrationsafety of food ANSWER : Food, Drug, and Cosmetic Act (abbreviated as FFDCA, FDCA, or FD&C),

28 Question Answer E-500 QUESTION : RCRA- Resource Conservation and Recovery Act- was enacted to create a management system to regulate waste from ?? ANSWER : "cradle-to-grave

29 Question Answer FINAL JEOPARDY QUESTION : The ? enacted in 1976, is a Federal law of the United States. The Environmental Protection Agency (EPA) states that goals are (3) : a-to protect the public from harm caused by waste disposal b-to encourage reuse, reduction, c- recycling to clean up spilled or improperly stored wastes1976 Federal lawUnited StatesEnvironmental Protection Agencywaste disposalrecycling ANSWER : Resource Conservation and Recovery Act (RCRA),


Download ppt "Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 AirToxicOil andDE Final Jeopardy."

Similar presentations


Ads by Google