Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Jeopardy: APES 2 nd Semester Review 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 A: Env Laws B:

Similar presentations

Presentation on theme: "Jeopardy: APES 2 nd Semester Review 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 A: Env Laws B:"— Presentation transcript:


2 Jeopardy: APES 2 nd Semester Review A: Env Laws B: Ag & Pest Control C: Water Resources & Pollution D: Geology & Mineral Resources E: Solid & Hazardous Waste Final Jeopardy F: Energy – Non- renewable, Renewable G: Misc

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer A-100 ANSWER: Requires EPA approval for use of all commercial pesticides QUESTION: What is the Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide Act (FIFRA)?

5 Question Answer A-200 ANSWER: The governing law and program that pay to clean up inactive/abandoned hazardous waste sites QUESTION: What are CERCLA 1 and the Superfund? 1 Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act

6 Question Answer A-300 ANSWER: Requires restoration of land to its original condition QUESTION: What is the major requirement of the Surface Mining Control and Reclamation Act of 1977?

7 Question Answer A-400 ANSWER: Requires polluters to obtain permits for discharging pollutants into aquatic systems and sets standards for allowed levels of key water pollutants QUESTION: What is the Clean Water Act?

8 Question Answer A-500 ANSWER: gives EPA the authority to control hazardous waste from the "cradle-to-grave." QUESTION: What is RCRA (Resource Conservation and Recovery Act)?

9 Question Answer ANSWER: The 3 crops that provide over ½ the calories humans consume worldwide QUESTION: What are wheat, rice and corn? B-100

10 Question Answer B-200 ANSWER: At least 3 environmental impacts of agriculture QUESTION: What are 3 of the following? –Soil erosion –Desertification –Salt buildup –Waterlogging –Water deficits and droughts –Loss of biodiversity –Chemical pollution

11 Question Answer B-300 ANSWER: Integrated Pest Management (IPM) QUESTION: What is a pest management program that combines chemical, biological and physical pest control strategies?

12 Question Answer B-400 ANSWER: At least 3 land use practices that lead to desertification QUESTION: What are 3 of the following: –Overgrazing, deforestation, soil compaction, deforestation and other removal of plants that anchor soil

13 Question Answer B-500 ANSWER: 2 factors that contribute to the rise in world hunger QUESTION: What are 2 of the following? –Unequal distribution of food supplies –Increasing human population growth –Increasing poverty, esp. in developing countries

14 Question Answer C-100 ANSWER: The greatest use of water in the western U.S. and the greatest water problem in the western U.S. QUESTION: What are irrigation and not enough water?

15 Question Answer C-200 ANSWER: These chemicals often cause eutrophication, and the reason fish die from it. QUESTION: What are nitrogen and phosphorus (inorganic fertilizers), and suffocation due to lack of oxygen?

16 Question Answer C-300 ANSWER: The purpose of the California Water Project and the name of the device used QUESTION: What is the transfer of water from northern to southern California, and the California aqueduct?

17 Question Answer C-400 ANSWER: The 3 major sewage treatment types. QUESTION: What are primary (physical) and secondary (biological) treatment, and bleaching/disinfection (usually with chlorine)?

18 Question Answer C-500 ANSWER: 4 factors the effects of an oil spill would depend upon QUESTION: What are 4 of the following? –Amount of oil spilled –Time of year –Type of oil (crude vs. refined) –Distance from shore –(others are possible)

19 Question Answer D-100 ANSWER: Erosion vs. weathering QUESTION: What is the process in which sediments are loosened and worn away, as opposed to the (physical, chemical, biological) processes in which they are broken down into smaller particles?

20 Question Answer D-200 ANSWER: At least 3 characteristics of all minerals QUESTION: What do any 3 of the following represent? –Naturally occurring –Inorganic –Solid –Having a specific chemical composition –Having a particular crystal structure

21 Question Answer D-300 ANSWER: An environmental problem that occurs uniquely with surface-mined gold. QUESTION: What is cyanide contamination?

22 Question Answer D-400 ANSWER: 3 tectonic plate boundaries and their types of movements QUESTION: What do the following represent? –Convergent: 2 edges of land move toward each other, often 1 is subducted below the other –Divergent: 2 edges of land move away from each other, may create a ridge –Transform: 2 edges of land slide past each other

23 Question Answer D-500 ANSWER: A description of the 3 major rock types and how each is formed QUESTION: What does the following indicate? –Igneous: cooled magma –Sedimentary: compacted and layered sediments, may contain fossils –Metamorphic: rocks changed from a prior form by heat and pressure

24 Question Answer E-100 ANSWER: The type of waste that is the fastest growing and also contains hazardous components QUESTION: What is electronic waste (e- waste)?

25 Question Answer E-200 ANSWER: The most used solid waste disposal method in the U.S. and the type of waste that makes the largest portion of solid waste. QUESTION: What are landfills and paper?

26 Question Answer E-300 ANSWER: The most desirable strategy to minimize the total volume of hazardous waste QUESTION: What is substituting safer products that do not produce hazardous waste?

27 Question Answer E-400 ANSWER: 3 types of toxic/hazardous substances found in hazardous waste QUESTION: What are 3 of: –PVC –Cadmium –Lead –Mercury

28 Question Answer E-500 ANSWER: 4 problems with landfills QUESTION: What do any 4 of the following represent? –Air pollution from toxic gases and VOCs –Release of greenhouse gases –Groundwater contamination –Waste decomposition is relatively slow –Discourages recycling and waste reduction –Takes up land space –Produce odors, attract flies

29 Question Answer F-100 ANSWER: It supplies the most commercial energy globally today QUESTION: What is oil?

30 Question Answer F-200 ANSWER: Net energy QUESTION: What is the total useful energy from an energy resource, less the amount of energy used and wasted in producing it?

31 Question Answer F-300 ANSWER: 4 problems with mining and burning coal QUESTION: What are 4 of: –Subsidence –CO2 and SO2 emissions –Heavy metal (Hg) emissions –Particulates emissions –Environmental scarring –Noise pollution (from trains transporting)

32 Question Answer F-400 ANSWER: The 6 types of renewable energy resources QUESTION: What are –Solar –Flowing water –Wind –Biomass –Geothermal –Hydrogen

33 Question Answer F-500 ANSWER: What OPEC is and 6 of its member nations QUESTION: What is an oil cartel and 6 of: –Iran, Iraq, Saudi Arabia, Kuwait, Nigeria –Libya, United Arab Emirates, Venezuela –Algeria, Angola, Ecuador, Qatar,

34 Question Answer G-100 ANSWER: The largest water pollutant by total mass QUESTION: What is sediment?

35 Question Answer G-200 ANSWER: Brownfields QUESTION: What is building parks on abandoned industrial sites?

36 Question Answer G-300 ANSWER: Devices that convert solar energy into electricity QUESTION: What are photovoltaic cells?

37 Question Answer G-400 ANSWER: The contaminant type that sewage treatment does NOT treat QUESTION: What are pharmaceuticals?

38 Question Answer G-500 ANSWER: The 4 big energy-wasting devices QUESTION: What are –Incandescent light bulbs –Nuclear power plants –Internal combustion engines –Coal-burning power plants

39 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: Specific examples of the Tragedy of the Commons, the Precautionary Principle and one of the Laws of Thermodynamics applied to 2 nd semester concepts Be the first team to impress Mrs. Kellogg with a respectable question (since there are many possibilities)!

Download ppt "Jeopardy: APES 2 nd Semester Review 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 A: Env Laws B:"

Similar presentations

Ads by Google