Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

APES 1 st Semester Review Jeopardy: Intro to APES and Ecology 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200.

Similar presentations

Presentation on theme: "APES 1 st Semester Review Jeopardy: Intro to APES and Ecology 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200."— Presentation transcript:


2 APES 1 st Semester Review Jeopardy: Intro to APES and Ecology A: Intro B: Energy & Biogeochem C: Risk & Toxicity D: Ecosystems E: Evolution & Extinction Final Jeopardy F: Species & Land

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer A-100 DAILY DOUBLE! ANSWER: A condition in which people overuse a resource available to everyone until the resource is depleted QUESTION: What is the Tragedy of the Commons?

5 Question Answer A-200 ANSWER: Ecological footprint QUESTION: Amount of productive land and water needed to sustain each person with the resources they use and to absorb or dispose of their wastes

6 Question Answer A-300 ANSWER: The major cause of reduced human lifespan globally QUESTION: What is poverty?

7 Question Answer A-400 ANSWER: point and non-point sources of pollution QUESTION: What types of pollutants come from a single, identifiable source, and what type of pollutants come from multiple sources that are difficult to pinpoint or ID?

8 Question Answer A-500 ANSWER: The concept that when there is uncertainty about the harm/danger from an activity, action should be taken to prevent that harm/danger before it might occur QUESTION: What is the Precautionary Principle?

9 Question Answer ANSWER: The 2 forces that drive the hydrologic cycle QUESTION: What are gravity and solar energy? B-100

10 Question Answer B-200 ANSWER: Low-quality energy, a form that usually results from energy transformations QUESTION: What is heat?

11 Question Answer B-300 ANSWER: The 2 primary processes in the carbon cycle QUESTION: What are photosynthesis and respiration?

12 Question Answer B-400 ANSWER: 2 terms for the movement of water through soil and rock QUESTION: What are infiltration and percolation?

13 Question Answer B-500 ANSWER: The first and second laws of thermodynamics (in order) QUESTION: What are the laws that state is neither created nor destroyed, and conversions create an increase in disorder and disperse heat

14 Question Answer C-100 ANSWER: Vectors QUESTION: What are agents of disease transmission?

15 Question Answer C-200 DAILY DOUBLE! ANSWER: a measure of how harmful a substance is, and the amount that a person (or other organism) ingests, inhales or absorbs QUESTION: What are toxicity and dose?

16 Question Answer C-300 ANSWER: Vectors for West Nile Virus and Lyme Disease, respectively QUESTION: What are mosquitoes and ticks?

17 Question Answer C-400 ANSWER: Biomagnification QUESTION: What is the accumulation of toxins in body tissues due the ingestion of compounds that build up to toxic levels over time

18 Question Answer C-500 ANSWER: LD50 and threshold level QUESTION: What is the amount of toxic material (per unit of body weight) that kills 50% of a test population, and what is the level below which no effects from a toxin are apparent?

19 Question Answer D-100 ANSWER: a diagram showing complex feeding patterns in an ecosystem QUESTION: What is a food web?

20 Question Answer D-200 ANSWER: 3 types of organisms that feed off the remains or wastes of other organisms QUESTION: What are scavengers, decomposers, detrivores/detritus feeders?

21 Question Answer D-300 ANSWER: the 5 trophic levels in a food chain/web from bottom to top QUESTION: what are –Producers –Herbivores –Carnivores/omnivores –Scavengers/detrivores –Decomposers

22 Question Answer D-400 ANSWER: the 10% rule QUESTION: What rule/principle states that for every successively higher trophic level in a food chain/web, only 10% of the energy from the level below is available

23 Question Answer D-500 ANSWER: 2 each density-dependent and density-independent population control factors (in order) QUESTION: What are 2 each of: –Food, disease, shelter, competition for resources (others possible); and –Habitat destruction, natural disasters, adverse weather (others possible)

24 Question Answer E-100 ANSWER: areas rich in biodiversity but also having many species vulnerable to endangerment/extinction QUESTION: What are hot spots (in ecology)?

25 Question Answer E-200 ANSWER: 2 characteristics that make a species prone (more likely) to extinction QUESTION: What are 2 of: –Low population density or size –Large body size –Specialized niche/inability to adapt –Low reproductive rate –Few offspring

26 Question Answer E-300 ANSWER: Coevolution and convergent evolution (in that order) QUESTION: What is the situation in which different interacting species evolve together, and the situation in which unrelated species evolve similarly but in different areas?

27 Question Answer E-400 ANSWER: 2 major provisions of the Endangered Species Act QUESTION: It designates plants and animals that are threatened and endangered, it protects the habitat of those designated plants and animals

28 Question Answer E-500 ANSWER: the 2 factors thought to be the most harmful to biodiversity today QUESTION: What are habitat destruction and invasion by non-native species?

29 Question Answer F-100 ANSWER: The biggest problem for most U.S. national parks today QUESTION: What is increased/too many visitors?

30 Question Answer F-200 DAILY DOUBLE! ANSWER: The most and the least restricted use designations for public lands QUESTION: What are Wilderness Areas and National Resource Lands/BLM land?

31 Question Answer F-300 ANSWER: 4 characteristics of K-strategist species QUESTION: What are any 4 of: –Large size –Few in number –Offspring receive parental care –Specialized niche –Low reproductive rate –Adapted to stable environmental conditions –Vulnerable to extinction (more so than r-strategists) –Long lifespan

32 Question Answer F-400 ANSWER: High population density, wide ranging niche, high reproductive rate QUESTION: What are some factors that would make a species an r-strategist (or resistant to extinction)?

33 Question Answer F-500 ANSWER: CITES QUESTION: The international treaty that controls trade in endangered species

34 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: Descriptions of what happens to nitrogen in the nitrogen cycle during fixation, nitrification, assimilation, ammonification and denitrification QUESTION: What is conversion from an atmospheric gas to soil ammonia/ammonium, then to nitrate/nitrite, then uptake by plants & animals, next organic waste is decomposed to ammonia, and finally returned as a gas to the atmosphere

Download ppt "APES 1 st Semester Review Jeopardy: Intro to APES and Ecology 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200."

Similar presentations

Ads by Google