Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

APES Test Review Jeopardy I Stage 1 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 A: APES Intro,

Similar presentations


Presentation on theme: "APES Test Review Jeopardy I Stage 1 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 A: APES Intro,"— Presentation transcript:

1

2 APES Test Review Jeopardy I Stage A: APES Intro, Environmental Laws & Risk B: Biogeochemical Cycles C Energy Flow in Ecosystems D: Adaptations & Species Interactions E: Biomes Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer A-100 ANSWER: Depletion of potentially renewable resources to which people have free and unmanaged access. QUESTION: What is the Tragedy of the Commons?

5 Question Answer A-200 ANSWER: The increase in concentration of a chemical in organisms at successively higher tropic levels of a food chain or web QUESTION: What is biomagnification?

6 Question Answer A-300 ANSWER: The median lethal dose of a toxic material per unit of body weight of test animals that kills half the test population. QUESTION: What is LD 50 ?

7 Question Answer A-400 ANSWER: Energy can be converted from one form to another, but it cannot be created or destroyed QUESTION: What is the First Law of Thermodynamics?

8 Question Answer A-500 ANSWER: When there is uncertainty about the potential harm from chemicals, technology or decisions, people making decisions should act to prevent the harm from occurring. QUESTION: What is the Precautionary Principle?

9 Question Answer ANSWER: Process in which water vapor cools and condenses into liquid or solid form. QUESTION: What is condensation? B-100

10 Question Answer B-200 ANSWER: A biotic process that removes carbon from the atmosphere. QUESTION: What is photosynthesis?

11 Question Answer B-300 ANSWER: The process in which soil bacteria convert N 2 from the atmosphere into ammonia, from a form plants cannot use to a form plants can use. QUESTION: What is nitrogen fixation?

12 Question Answer B-400 ANSWER: This cycle shows how its element moves through plants, soil, water and rocks, but not through the atmosphere. QUESTION: What is the phosphorus cycle?

13 Question Answer B-500 ANSWER: This cycle shows how its element naturally enters the atmosphere through volcanic action, fires, dust storms and from algae activity. QUESTION: What is the sulfur cycle?

14 Question Answer C-100 ANSWER: Feeding levels of organisms within a food chain or web QUESTION: What are trophic levels?

15 Question Answer C-200 ANSWER: Herbivores, Carnivores, Omnivores, Scavengers, Detrivores QUESTION: What are the different types of consumers in food chains?

16 Question Answer C-300 ANSWER: The single factor that limits or restricts the growth, abundance or distribution of a species. QUESTION: What is a limiting factor?

17 Question Answer C-400 ANSWER: About 10% of the energy from one trophic level is available to the next (the rest is lost to the environment as heat). QUESTION: What is the 10% rule?

18 Question Answer C-500 ANSWER: Gross primary productivity (GPP) less energy used in respiration (R); a measure of how fast producers can provide the food needed by consumers in an ecosystem. QUESTION: What is Net Primary Productivity (NPP)?

19 Question Answer D-100 ANSWER: The role a species has in an ecosystem. QUESTION: What is a niche?

20 Question Answer D-200 ANSWER: A species considered essential to the well-being of an ecosystem, one that affects many other organisms in the ecosystem. QUESTION: What is a keystone species?

21 Question Answer D-300 ANSWER: Mutualism QUESTION: What is a species interaction in which both members benefit?

22 Question Answer D-400 ANSWER: 4 examples of species defense mechanisms QUESTION: What are Mimicry, Camouflage, Chemical Warfare and Warning Coloration (others possible)?

23 Question Answer D-500 ANSWER: The gradual establishment of biotic communities on nearly lifeless/soil- less ground. QUESTION: What is primary succession?

24 Question Answer E-100 ANSWER: It is found in both arctic latitudes as well as high elevations. QUESTION: Where is the Tundra biome located?

25 Question Answer E-200 ANSWER: Its 2 major subtypes include prairies and savannahs QUESTION: What are the subtypes of the Grasslands biome?

26 Question Answer E-300 ANSWER: It is characterized by conifers and is often cold. QUESTION: What are major features of the Coniferous Forest biome?

27 Question Answer E-400 ANSWER: It is a temperate shrubland of low precipitation, subject to fires. QUESTION: What is the Chaparral biome?

28 Question Answer E-500 ANSWER: It is coastal, cool, rainy, and has many evergreens that create a dense canopy. QUESTION: What is the Temperate Rainforest biome like?

29 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: Glucose is broken down to supply energy for cellular processes. QUESTION: What is cellular respiration?


Download ppt "APES Test Review Jeopardy I Stage 1 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 A: APES Intro,"

Similar presentations


Ads by Google