Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

APES 1 st Semester Jeopardy Review: Populations and Air 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 500 100 200 300 400 500 100 300 400 500 A: Community.

Similar presentations

Presentation on theme: "APES 1 st Semester Jeopardy Review: Populations and Air 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 500 100 200 300 400 500 100 300 400 500 A: Community."— Presentation transcript:


2 APES 1 st Semester Jeopardy Review: Populations and Air A: Community Ecology B: Human Population C: Population Graphs & Formulas D: Climate & Biomes E: Air & Pollution Final Jeopardy F: Grab Bag

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer A-100 ANSWER: The maximum number of individuals of a species that can be sustained indefinitely in an ecosystem QUESTION: What is carrying capacity?

5 Question Answer A-200 ANSWER: pioneer species QUESTION: What type of species initially become established where there is primary succession?

6 Question Answer A-300 DAILY DOUBLE! ANSWER: forest fires, deforestation, mudslides QUESTION: What are some conditions that would lead to secondary succession?

7 Question Answer A-400 ANSWER: 3 causes of tropical deforestation QUESTION: What are 3 of: –Poverty, population growth near tropical forests, environmentally harmful govt. subsidies, agriculture (crops, animals), not valuing ecological services of forests, logging, mining, roads, fires, flooding from damming

8 Question Answer ANSWER: freely available contraceptives, preferential employment, economic incentives QUESTION: What are some of the components of Chinas population control program? B-100

9 Question Answer A-500 ANSWER: Commensalism, Mutualism, Keystone and Indicator QUESTION: What are species interaction in which 1.One specie benefits and the other is neither harmed nor benefitted; 2.Both species benefit; 3.A species that is necessary for the well-being of an ecosystem and other species; and 4.A species that can serve as an early warning sign of damage to the ecosystem

10 Question Answer B-200 ANSWER: The most significant factor in contributing to rapid world human population growth in the last century QUESTION: What are declining death rates?

11 Question Answer B-300 ANSWER: the names/descriptions of the 3 bands in age structure diagrams, and which bands width that indicates the population growth for the near future QUESTION: What are pre-reproductive, reproductive and post-reproductive stages; and the bottom (pre-reproductive) stage?

12 Question Answer B-400 ANSWER: the 2 most reliable/used indicators of overall health in a country QUESTION: What are life expectancy and infant mortality rate?

13 Question Answer B-500 ANSWER: the 3 factors that best empower women to have fewer children QUESTION: What are education/literacy, a paying job outside the home, and not having their rights suppressed?

14 Question Answer C-100 ANSWER: the population growth/change equation QUESTION: What does this equation represent? (birth rate + immigration rate) – (death rate + emigration rate)

15 Question Answer C-200 DAILY DOUBLE! ANSWER: The name for the equation and the equation that calculates how long it takes to double a percentage rate. QUESTION: What is the Rule of 70 and 70/% = doubling time?

16 Question Answer C-300 ANSWER: the first produces a J curve and the second an S curve QUESTION: What do exponential and logistic growth curves/graphs look like?

17 Question Answer C-400 ANSWER: a graphical representation population size and growth in a country QUESTION: What are age population structure diagrams (or population pyramids)?

18 Question Answer C-500 ANSWER: The hypothesis/model that states as countries become industrialized, first their death rates and then their birth rates decline in four stages as their total populations increase QUESTION: What is the Demographic Transition model?

19 Question Answer D-100 ANSWER: Primarily responsible for seasons on Earth QUESTION: What is the tilt of the Earths axis?

20 Question Answer D-200 ANSWER: upwellings QUESTION: What are cold, nutrient- rich ocean waters brought to the surface?

21 Question Answer D-300 ANSWER: The 2 most important factors in determining climate of an area QUESTION: What are temperature and precipitation?

22 Question Answer D-400 ANSWER: Large convection currents of air created by the uneven heating of the Earths surface and its rotation on its axis QUESTION: What are Hadley Cells?

23 Question Answer D-500 ANSWER: El Niño QUESTION: What is the situation in which Pacific trade winds are reversed so they travel from west to east, causing a drop in the thermocline and upwelling, and a disruption of normal weather patterns worldwide?

24 Question Answer E-100 ANSWER: It forms when NOx and VOCs react with sunlight QUESTION: What is smog?

25 Question Answer E-200 ANSWER: Cause of a thermal inversion QUESTION: What is a layer (lid) of warm air on top of (trapping) a layer of cooler air below?

26 Question Answer E-300 ANSWER: PM 2.5s QUESTION: What are suspended particulates small enough to be trapped in respiratory passages that they may contribute to respiratory diseases?

27 Question Answer E-400 ANSWER: The main provision of the Clean Air Act QUESTION: What Act requires the EPA to set national ambient air quality standards for air pollutants?

28 Question Answer E-500 ANSWER: 2 devices used to remove particulate emissions QUESTION: What are electrostatic precip itators and wet scrubbers?

29 Question Answer F-100 ANSWER: The property that causes the atmosphere to be divided into layers QUESTION: What is temperature change?

30 Question Answer F-200 DAILY DOUBLE! ANSWER: Mimicry, camouflage, flight/running away, hiding, chemicals/toxins QUESTION: What are examples of defense mechanisms some organisms use to avoid becoming prey?

31 Question Answer F-300 ANSWER: Condition that creates flu-like symptoms after spending time in non- ventilated buildings QUESTION: What is sick building syndrome?

32 Question Answer F-400 ANSWER: The term for buying and selling of air pollution rights (within specific limits) QUESTION: What is cap and trade (or emissions trading)?

33 Question Answer F-500 ANSWER: debt-for-nature swap QUESTION: What is payoff of a (countrys, usually) debt, not with money, but with ownership of land in that country by the entity (other country or organization) to which money is owed?

34 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: 3 criticisms of the Clean Air Act QUESTION: What are 3 of: –Inadequate increases in vehicle fuel efficiency standards –Inadequate measures to reduce GHG –Relying on pollution cleanup rather than prevention –Failure to regulate emissions from ships, airplanes, small engines, & indoor air pollutants –Poor enforcement of existing regulations

Download ppt "APES 1 st Semester Jeopardy Review: Populations and Air 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 500 100 200 300 400 500 100 300 400 500 A: Community."

Similar presentations

Ads by Google