Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 68 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 68/

Similar presentations

Presentation on theme: "General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 68 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 68/"— Presentation transcript:

1 General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 68 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 68/ quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 68/

2 1.) As per 2011 census, in Indian the number of females per thousands males is- a) a)972 b) b)940 c) c)934 d) d)933 Answer: b) 940

3 2.) Chemical name of Plaster of Paris is- a) a)Calcium sulphate b) b)Hydrated calcium carbonate c) c)Calcium hydrate d) d)Calcium sulphate hemihydrate Answer: a) Calcium sulphate

4 3.) Who was the first envoy of the East India Company to meet Jahangir in 1608 A.D.? a) a)William Hawkins b) b)William Edwards c) c)Sir Thomas Roe d) d)Edward Terry Answer: a) William Hawkins

5 4.) Carbohydrates are compounds of- a) a)Carbon and hydrogen b) b)Carbon, oxygen and hydrogen c) c)Carbon, nitrogen and hydrogen d) d)Carbon and nitrogen Answer: b) Carbon, oxygen and hydrogen

6 5.) The growth of bacteria is measured by- a) a)Auxanometer b) b)Hemacymeter c) c)Spectrophotometer d) d)Calorimeter Answer: b) Hemacymeter

7 6.) A government is classified as federal or unitary on the basis of- a) Saiyuud Diwong b) Hasan Isha c) Norman Black d) Vir Sanghavi Answer: a) Relations between the centre and states

8 7.) EVM stands- a) a)Electric Vending Machine b) b)Electronic Vending machine c) c)Electronic Voting Machine d) d)None of the above Answer: c) Electronic Voting Machine

9 8.) When ice is heated from 0 to 100C, the volume of water- a) a)Increase steadily b) b)Decreases steadily c) c)First increases then decrease d) d)First decreases then increases Answer: d) First decreases then increases

10 9.) Mammals form urea in the- a) a)Liver b) b)Kidney c) c)Spleen d) d)Bladder Answer: b) Kidney

11 10.) Wanchoo Committee dealt with- a) a)Agriculture Prices b) b)Agriculture Taxation c) c)Direct Taxes d) d)Monopolies and Trade Practices Answer: c) Direct Taxes

12 11.) The tributary of River Indus which flows through Himachal Pradesh is- a) a)Hunza b) b)Sutlej c) c)Beas d) d)Ravi Answer: d) Ravi

13 12.) Which one of the following is an essential ingredient of parliamentary government? a) a)A written constitution b) b)A rigid constitution c) c)Political parties d) d)An Independent Judiciary Answer: c) Political parties

14 13.) Through which states does the river Chambai flows? a) a)U.P., M.P., Rajasthan b) b)M.P.., Gujurat, U.P c) c)Rajasthan, M.P., Bihar d) d)Gujurat, M.P., Chhattishgarh Answer: a) U.P., M.P., Rajasthan

15 14.) The content of memory will not be lost, when the power goes off in- a) a)ROM b) b)EPROM c) c)EEPROM d) d)All the above Answer: a) ROM

16 15.) Simple Goitre is a disease affecting- a) Gums b) Tear glands c) Liver d) Thyroid e) Glands a)Gums b)Tear glands c)Liver d)Thyroid e)Glands Answer: c) Liver

17 16.) The Word Secular is a part of the Preamble of the Constitution of India- a) a)After the 42nd amendment b) b)After the 44th amendment c) c)After the 73rd amendment d) d)From the date of implementation Answer: a) After the 42nd amendment

18 17.) The Programme which is being implemented in all the districts of the country is- a)Navoday Vidyalaya b)Rajiv Gandhi Gramin Vidyutikaram Yojna c)Sarva Shiksha Abhiyan d)M.G.N.R.G. Programme Answer: d) M.G.N.R.G. Programme

19 18.) Which one of the following Cricketer has been declared by the ICC as Cricketer of the Twentieth Century? a)Anil Kumble b)Sachin Tendulkar c)Kapil Dev d)Rahul Dravid Answer: c) Kapil Dev

20 19.) As per the 2011 population census, the most populous state in the country is- a)Rajasthan b)Madhya Pradesh c)Uttar Pradesh d)West Bengal Answer: c) Uttar Pradesh

21 20.) Which one of the following is not an internal factor for industrial sickness? a)Mismanagement b)Diversion of funds c)Technology Obsolescence d)Wrong dividend policy Answer: b) Diversion of funds

22 21.) Vikramshila University was founded by- a)Chandra Gupta Maurya b)Kanishka c)Dharmapala d)Pulakesin II Answer: c) Dharmapala

23 22.) Acidity of rain is measured by- a)Barometer b)Hygrometer c)Ammeter d)Ph-meter Answer: d) Ph-meter

24 23.) For which one of the following, are honey bees used? a)Sericulture b)Apiculture c)Horticulture d)Pisciculture Answer: b) Apiculture

25 24.) Chlorination is- a)A process of converting chlorides into chlorine b)Adding small amounts of chloride to contaminate water c)A Chemical reaction in which chlorine is formed d)The formation of a salt containing chlorine Answer: b) Adding small amounts of chloride to contaminate water

26 Hope it was helpful for you. Thank You!

Download ppt "General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 68 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 68/"

Similar presentations

Ads by Google