Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 60 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 60/ Copyright.

Similar presentations


Presentation on theme: "General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 60 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 60/ Copyright."— Presentation transcript:

1 General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 60 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 60/

2 1.) Ornithophily refers to – a)Dispersal of seeds by wind b)Pollination by insects c)Pollination through birds d)Pollination through wind Answer: c) Pollination through birds

3 2.) Which of the following is called a royal disease? a)Haemophilia b)Colour Blinding c)Leukemia d)Anemia Answer: a) Haemophilia

4 3.) In human 45 numbers of Chromosomes is resulted in – a)Turners syndrome b)Edwards syndrome c)Klinefelters syndrome d)Down syndrome Answer: a) Turners syndrome

5 4.) Which of the following is an inland river port? a)Kolkata b)Tuticorin c)Chennai d)Mumbai Answer: a) Kolkata

6 5.) Suez Canal was opened in the year – a)1869 b)1859 c)1839 d)1849 Answer: a) 1869

7 6.) In which state doest the maximum area of black soil occur? a)Maharastra b)Andhra Pradesh c)Karnataka d)Gujarat Answer: a) Maharastra

8 7.) The Carnatic wars were fought between – a)The Nawab of Carnatic and the French b)The Nawab of Carnatic and the British c)The British and the Fresh d)None of the above Answer: c) The British and the Fresh

9 8.) The Indus Valley people built their houses using- a)Wood b)Bricks c)Stone d)All of these Answer: b) Bricks

10 9.) Two greatest pioneers in the course of windows education were- a)Ishwar Chandra Vidyasagar and Keshav Chandra sen b)B.M. Malabari and K. Sridharalu Naidu c)M.G. Ranade and R.G. Bhandarkar d)D.K. Karve and Pandit Ramabai Answer: a) Ishwar Chandra Vidyasagar and Keshav Chandra sen

11 10.) For which purpose is the Finance Commission appointed? a)To make recommendation for devolution of non-plan revenue resources b)To recommend measures for profit making public sector enterprises c)To earn foreign exchange d)To impose taxes Answer: a) To make recommendation for devolution of non-plan revenue resources

12 11.) The Major emphasis in the First Five Year Plan was on – a)Agriculture b)Employment generation c)Industry d)Export promotion Answer: a) Agriculture

13 12.) On whose vision was the term democratic socialism described? a)Jawaharlal Nehru b)Sardar Vallabhbhai Patel c)Smt. Indira Gandhi d)Mahatma Gandhi Answer: a) Jawaharlal Nehru

14 13.) Quit India Movement began on a)August 16, 1942 b)August 10, 1942 c)August 15, 1942 d)August 9, 1942 Answer: d) August 9, 1942

15 14.) Forward Bloc was founded by – a)M.N. Roy b)Subhash Chandra Bose c)Satya Bhakta d)J.P. Narayan Answer: b) Subhash Chandra Bose

16 15.) Where was the first all India Kisan Mahasabha formed? a)Lucknow b)Patna c)Madras d)Calcutta Answer: a) Lucknow

17 16.) The Militant phase of the trade union movement in India was – a) b) c) d) Answer: a)

18 17.) When was the Rowlatt Act Passed? a)1917 b)1920 c)1922 d)1919 Answer: d) 1919

19 18.) Which non-member can participate in the business of either House of Parliament? a)The Chief Justice of India b)The Solicitor General of India c)The Vice President d)The Attorney General of India Answer: d) The Attorney General of India

20 19.) Who initiated regeneration of Indian Muslims in the 19th century? a)Abul Kalam Azad b)Badshah Khan c)Nawab Salim Ullah Khan d)Syed Ahmed Khan Answer: d) Syed Ahmed Khan

21 20.) Which day is observed as world Aids Day? a)December 1 b)December 12 c)December 14 d)December 16 Answer: a) December 1

22 Hope it was helpful for you. Thank You!


Download ppt "General Knowledge Quiz Questions with Answers Part 60 Visit: quizzes/general-awareness/gk-quiz-part- 60/ Copyright."

Similar presentations


Ads by Google