Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Welcome To Bulgaria. Republic of Bulgaria Capital (and largest city) Sofia Area 110,910 km² Population 7,640,238 President Georgi Purvanov Official.

Similar presentations


Presentation on theme: "Welcome To Bulgaria. Republic of Bulgaria Capital (and largest city) Sofia Area 110,910 km² Population 7,640,238 President Georgi Purvanov Official."— Presentation transcript:

1 Welcome To Bulgaria

2

3 Republic of Bulgaria Capital (and largest city) Sofia Area 110,910 km² Population 7,640,238 President Georgi Purvanov Official language Bulgarian Currency Lev

4 Кирилицата През 865 г. солунските братя Кирил и Методий създават българската азбука.Те стандартизират богослужебния език, като се основават на солунското българско наречие. Предполага се, че за записването му са използвали другата славянска азбука - глаголицата, но с добавените характерни букви, отговарящи на фонетичните особености на езика ни, тя става наистина уникална. Най-голяма заслуга за разпространението на Кирилицата има ученикът на Кирил и Методий - Климент Охридски.

5 Българският фолклор Българско народно творчество е общото наименование за произведенията на изкуството и постиженията на културата, предаващи се традиционно от поколение на поколение българи толкова дълго време, че се е забравило името на техния автор. Българските народни песни са най-значителният, разнообразен и художествен дял в българския фолклор. Народните песни са създавани в стихотворна форма, при които текст и мелодия са неразривно свързани. Българското народно поетическо творчество води началото си от далечни времена. Първите сведения за народни песни и певци са от 9-10 век. Най-много народни песни са запазени от 18-ти век. творци са хора с поетичен и музикален талант - певци, гулсари, гайдари, кавалджии. Народната песен се е създавала и развивала, предавала се е от певец на певец и е стигнала до наши дни.

6 Балкана Балканът се свързва с България по органичен начин, а народният гений го е възпял в песните си. Стара планина или Балканът е планинска верига в Европа, намираща се на Балканския полуостров, на която е кръстен самият полуостров. Тя се простира от Източна Сърбия до Черно море, като по-голямата й част се намира на територията на България. Стара планина пресича България по цялата дължина и разделя страната на Северна и Южна България. Западна Стара планина се простира от Белоградчишкия проход до Арабаконашкия проход с дължина 190 км. Средна Стара планина се намира между Арабаконашки проход и прохода Вратник, дълъг е 207 км. В този дял се намира най-високият връх в планината — връх Ботев (2376 м). Източна Стара планина е с най-малка надморска височина. Простира се между прохода Вратник и нос Емине на Черно море и има дължина 155км. Балканът „потъва” в морето при най-красивия плаж по нашето крайбрежие Иракли.

7 Исторически хълм Царевец Царевец се нарича известният хълм във Велико Търново, който е бил главната крепост и столица на Втората българска държава. Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Той има повече от петхилядолетна история, като първите свидетелства за живот там са от третото хилядолетие преди Христа. Хълмът Царевец е заобиколен от три страни от река Янтра. По време на Втората българска държава е обитаван от царския двор, болярите и патриарха. Опасан е от крепостна стена, построена върху естествени отвесни скали. На най-високата част на Царевец се е намирала патриаршеската църква „Възнесение Христово“. Археологическите разкопки показват, че Царевец не е бил само затворена крепост, а истински средновековен град, гъсто застроен с жилищни и ритуални сгради.

8 Рилският манастир Рилският манастир се намира в Югозападна България, в горното течение на Рилска река. Основан е през 10-ти век. Рилският манастир е един от културните паметници в България, включени в списъка за световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Манастирът "Св. Иван Рилски" е построен на мястото на стара постница през 927-941 г. от Иван Рилски (или от негови ученици). В двора на днешния манастир през 1335 г. е издигната отбранителна кула и малка еднокорабна черква от местния феодален владетел Хрельо. Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс и по стил принадлежи към архитектурата на Търновската художествена школа.

9 Мадарски конник Мадарският конник е археологически паметник, представляващ изсечен в скалите релеф на 23 м. височина от основата на отвесна скала. Намира се в североизточна България, близо до село Мадара и на 20 км. от град Шумен. Обявен е за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО през 1972 г. Релефът представлява триумфиращ владетел - символ на мощта на българската държава от ханския й период. В естествена големина са изобразени конник в ход надясно, орел в хералдична поза, летящ пред него, подскочило куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Детайлите определят датировката към началото на 8-и век и времето на хан Тервел (701-721).

10 Седемте рилски езера Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планина Рила. Името на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото, което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - дълбоко е 37,5 м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

11 Чудните мостове в Родопите Чудните мостове са изключителен природен скален феномен. Разположен е в долината на река Еркюприя в Западните Родопи, в подножието на връх Голям Персенк. Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мрамора в дълбока водна пещера. Предполага се, че тя се е срутила и отломките са били отнесени от водите на реката. В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 м. и е дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м., с обща височина 50 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността чак след 3км.

12 Минералните извори В България се срещат всички известни на нашата планета минерални води. Лечебните качества на българските минерални извори са били познати още в дълбока древност. Край минералните извори у нас са съграждани балнеолечебници още преди векове: Хисар – древна Аугуста, Кюстендил - Пауталия, Бургаски минерални бани – Акве калите, Сапарева баня - Германея, Сливенски бани – Танзос и София - Улпия Сердика. Над 600-те хидроминерални източници на територията на България са с дебит 270 милиона литра в денонощие. По-голямата част от тях са топли или горещи, извиращи от голяма дълбочина, което гарантира чистотата и лечебните им свойства.

13 Еделвайс Еделвайсът е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Той е защитено високопланинско растение, което има около 30 разновидности. Среща се в Европа и Югозападна Азия. В България расте само един вид еделвайс и може да се види само в Пирин и Стара планина. Изображението на растението е емблема на Българският туристически съюз (БТС). Стъблото на цветето е високо до 20 см., туфесто и покрито с власинки. Листата са прикрепени към стъблото без дръжки и са покрити с бели копринени власинки. Еделвайсът у нас е защитен вид.

14 Баница Ухаеща и пухкава, баницата може да бъде сладка, солена, сочна, вита, наложена, мързелива. Баницата има дългогодишна традиция на софрата на българина. Смята се, че майсторлъкът на домакинята се вижда най-добре в баницата, която тя прави. В различните краища на България баницата се прави по различен начин, но най-често тя е вита, с плънка от яйца и сирене. Общото между различните видове баници са любовта и желанието, с които домакинята ги приготвя.

15 Вино Мавруд Характерно българско вино с тъмночервен рубинен цвят. Притежава широк букет от аромати, сред които преобладава ароматът на ягоди и череши, съчетан с ванилов тон и сухи листа, с развитие към горски плодове. Вкусът е с изискан екстракт на диви плодове, комплексна плътност и свежа тръпчивост.

16 Кисело мляко Киселото мляко е млечен продукт, който се получава чрез ферментация. Основният микроорганизъм, който участва в процеса на ферментацията, се нарича Lactobacillus bulgaricus и се среща в свободно състояние единствено на територията на България. Само тук киселото мляко може да се закваси с малко от предишното. В други страни периодично внасят закваска. Лактобацилус булгарикус е първият доказан от науката микроорганизъм с пробиотични, профилактични и лечебни свойства и затова една кофичка кисело мляко на ден осигурява здраве и дълголетие.

17 Шопска салата Шопската салата е българско национално ястие от категорията на предястията. Представлява салата от нарязани домати, краставици, сурови или за предпочитане печени чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано или натрошено бяло саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално - с винен или ябълков оцет. Понякога се слага и малко чесън, особено ако чушките са печени. Шопите я приготвят от местен сорт чушки, които имат приятно лютив вкус.

18 Питка с шарена сол По стар български обичай всеки скъп и очакван гост в дома на стопаните се посреща с топла питка или погача, поднесена с шарена сол. Това е специален израз на гостоприемство, който трябва да подскаже на госта, че дори нищо друго да няма за ядене в къщата на стопаните, те пак ще го посрещнат и нахранят със своето сърдечно гостоприемство и „каквото Господ дал”. Друга асоциация е фактът, че хлябът и солта са в основата на живота.


Download ppt "Welcome To Bulgaria. Republic of Bulgaria Capital (and largest city) Sofia Area 110,910 km² Population 7,640,238 President Georgi Purvanov Official."

Similar presentations


Ads by Google