Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Chapter 5 Review Game. 1.Why is color a physical property? Color can be observed without changing the object.

Similar presentations


Presentation on theme: "Chapter 5 Review Game. 1.Why is color a physical property? Color can be observed without changing the object."— Presentation transcript:

1 Chapter 5 Review Game

2 1.Why is color a physical property? Color can be observed without changing the object.

3 2. What is a physical property that does not change with the amount of matter? Melting point, boiling point and density do not change with the amount of matter.

4 3. What happens during a physical change? The appearance of matter change, but the composition does not change.

5 4. What type of change is a change of state? A physical change

6 5. What happens during a chemical change? During a chemical change, substances are change into different substances.

7 6. What are three clues that a chemical change has occurred? Change in color, loss or gain of energy, change of smell and production of a gas or a solid

8 7. What is an examples of a chemical change? Possible answers could include anything burning, rusting or tarnishing. Other answers are also possible given teacher approval.

9 8. What is the law of conservation of mass? The law of conservation of mass states that the total mass of matter is the same before and after a physical or chemical change.

10 9. What changes when the mass of an object increases while the volume stays the same? A. Color B. Length C. Density D. Height Answer = C, density

11 10. What word best describes the type of materials that attract iron? A. Magnetic B. Chemical C. Mass D. Physical Answer = A, magnetic

12 11. Which is an example of a chemical property? A. Color B. Mass C. Density D. Ability to burn Answer = D, ability to burn

13 12. Which is an example of a physical change? A. Metal rusting B. Silver tarnishing C. Water boiling D. Paper burning Answer = C, water boiling

14 13. What characteristic best describes what happens during a physical change? A. Composition changes B. Composition stays the same C. Form stays the same D. Mass is lost Answer = B, composition stays the same

15 14. Which is an example of a chemical change? A. Water freezes B. Wood is carved C. Bread is baked D. Wire is bent Answer = C, bread is baked

16 15. Which is NOT a clue that could indicate a chemical change? A. Change in color B. Change in shape C. Change in energy D. Change in odor Answer = B, change in shape

17 16. What property stay the same during physical and chemical changes? A. Density B. Shape C. Mass D. Arrangement of particles Answer = C, mass

18 17. What kind of change is taking place when you cut a piece of cake from the whole? Answer: physical change

19 18. What kind of change is taking place when a candle is being burnt? Answer = a chemical change

20 What could you do to an object to cause a chemical change? A. Cut it B. Paint it C. Throw it D. Burn it Answer = d, burn it

21 Which of the following physical properties is size dependent? A. Density B. Mass C. Volume D. Weight Answer = A, density

22 Which of the following choices describes a physical change? A. Pouring an acid onto calcium carbonate B. Dropping an antacid tablet into water C. Heating water to its boiling point D. Pouring vinegar onto baking soda Answer = c, heating water to its boiling point

23 Which of the following occurs as you heat a liquid to its boiling point? A. Condensation B. Melting C. Vaporization D. Freezing Answer = c, vaporization

24 Which of the following is a chemical reaction? A. Making ice cubes B. Toasting bread C. Slicing a carrot D. Boiling water Answer = b, toasting bread

25 When you making and eat scrambled eggs, many changes occur to the eggs. Which of the following best describes a chemical change? A. Crack the eggs B. Scramble the eggs C. Cook the eggs D. Chew the eggs Answer = C, Cook the eggs

26 What is the formula that should be used to find density? Answer = D = m ÷ v (Density = mass divided by volume)

27 Tell me at least 3 physical properties. Answer = Physical properties include: state, color, shape, smell, taste and texture, mass, volume, density, melting point and boiling point.

28 What happens if vaporization or condensation occurs? Answer = substance changes from a liquid to a gas

29 What is sublimation? Answer = when a solid changes directly to a gas

30 What is deposition? Answer = when a gas changes to a solid without ever becoming a liquid

31 Fill in the blanks: If I observe the color of a leaf, I am looking at its _____________. When leaves change color in the fall, it is a ________________. Answer = physical property; chemical change

32 What does the law of conservation of mass say? Answer = the law of conservation of mass says that mass cannot be created or destroyed during physical and chemical changes that take place.


Download ppt "Chapter 5 Review Game. 1.Why is color a physical property? Color can be observed without changing the object."

Similar presentations


Ads by Google