Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

WELCOME TO. Seeds and Germination Describing Plants Parts of a Plant Photosynthesis and Tropism Reproduction and Flowers 100 200 300 400 500 400 300 200.

Similar presentations


Presentation on theme: "WELCOME TO. Seeds and Germination Describing Plants Parts of a Plant Photosynthesis and Tropism Reproduction and Flowers 100 200 300 400 500 400 300 200."— Presentation transcript:

1 WELCOME TO

2 Seeds and Germination Describing Plants Parts of a Plant Photosynthesis and Tropism Reproduction and Flowers

3 Describing Plants – 100 Points QUESTION: Name At Least 3 Characteristics of a Plant ANSWER: Photosynthesis Do not move from place to place Multicellular Must have light, Carbon Dioxide, Water and Oxygen

4 Describing Plants – 200 Points QUESTION: What is Vascular Tissue? ANSWER: Tube-like cells that transport food and water throughout the Plant

5 Describing Plants – 300 Points QUESTION: What are the two types of Vascular Tissue? ANSWER: Xylum Phloem Extra 10 points Explain them Xylum: Carries H20 from roots to leaves Phloem: Food from Leaves to Roots and Vice Versa

6 Describing Plants – 400 Points QUESTION: What are the two types of plants? ANSWER: Vascular = Tracheophytes Non-Vascular = Bryophytes Extra 20 points Explain them Vascular- Plants with roots Non Vascular- Plants without stems or roots

7 Describing Plants – 500 Points QUESTION: Name the Type of Plant, Plant Type with name ANSWER: Moss, Non-Vascular Bryophytes

8 Parts of a Plant – 100 Points QUESTION: Describe the Root, Stem and Leaf ANSWER: Roots: Organs of Vascular plant (usually below ground) Stem: Organ which connects Roots to Leaves Leaf: Plant organ that produces food

9 Parts of a Plant – 200 Points QUESTION: What does the Root Hair, Cortex and Root Cap do? ANSWER: Root Hair: Absorbs H20 Cortex: Stores Food Root Cap: Protects the root Extra 10 points name the other 4 root parts Epidermis, Phloem, Xylum, Growth Region

10 Parts of a Plant – 300 Points QUESTION: Name the Type of Stem ANSWER: Woody

11 Parts of a Plant – 400 Points QUESTION: What are the Rings in a tree trunk? ANSWER: Layers of old Xylum cells Extra 40 Points Explain what are new Xylum cells made by? Cambuim

12 Parts of a Plant – 500 Points QUESTION: Name at least 3 parts of a leaf ANSWER: Cuticle Epidermis Vein Pallisade Layer Stomate Guard cell Spongy Layer

13 Photosynthesis and Tropism 100 Points QUESTION: What is the Process called, when plants make their own food? ANSWER: Photosynthesis

14 QUESTION: What is Chlorophyll used for? ANSWER: Traps light energy and store in glucose Photosynthesis and Tropism 200 Points

15 QUESTION: What do Plants do with products of Photosynthesis? ANSWER: Photosynthesis and Tropism 300 Points GLUCOSE – broken down for energy by mitochondria during respiration OXYGEN + WATER are excreted through the stomates.

16 QUESTION: What is Tropism? ANSWER: Growth of a plant in response to stimulus Extra 30 points name the different types of tropism Phototropism Geotropism Thigmotropism Hydrotropism Photosynthesis and Tropism 400 Points

17 QUESTION: What is Positive Tropism and Negative Tropism? ANSWER: Positive: Growth toward stimulus Negative: Growth away from stimulus Photosynthesis and Tropism 500 Points

18 Reproduction and Flowers 100 Points QUESTION: How do Plants reproduce asexually? ANSWER: plants use spores OR roots, stems, or leaves to reproduce ASEXUALLY

19 QUESTION: What are Spores and what plants use them? ANSWER: reproductive cells produced by MITOSIS Moss and Ferns Reproduction and Flowers 200 Points

20 QUESTION: What type of Vegetative propagation is this? ANSWER: Tuber Reproduction and Flowers 300 Points

21 QUESTION: What is a Flower and name at least three parts? ANSWER: Reproductive structure of most plants Parts and functions 1. STIGMA- sticky catches pollen 2. STYLE- Supports the stigma 3. OVARY - becomes the fruit 4. OVULE- produces the egg 5. EGG- becomes the seed 6. POLLEN - holds sperm 7. ANTHER - produces pollen 8. FILAMENT - supports the anther 9. PETAL - attracts insects with color and odor 10. SEPAL - protects the bud 11. STEM - supports the flower Reproduction and Flowers 400 Points

22 QUESTION: What is the Pistal and Stamen? ANSWER: Pistal is the female Stamen is the male Extra 10 points what is pollination? The transfer of pollen from the anther to the stigma Reproduction and Flowers 500 Points

23 Seeds and Germination– 100 Points QUESTION: What is Seed Dispersal and why would you want it? ANSWER: Moving Seeds away from the parent plant (To continue species survival and expand)

24 QUESTION: Name two ways of Seed Dispersal ANSWER: Winds and Animals swallowing and passing through in a different area Seeds and Germination– 200 Points

25 QUESTION: What is Germination? ANSWER: The Growth of a seed into a plant Seeds and Germination– 300 Points

26 QUESTION: What are Annuals, Biennials, and Perrennials? ANSWER: ANNUALS? Live for one year - dandelion BIENNIALS? Live for two years - celery PERENNIALS? Live for many years - trees Seeds and Germination– 400 Points

27 QUESTION: What is a Monocot and a Dicot? ANSWER: MONOCOT? Seed with one cotyledon - grass, corn DICOT? Seed with 2 cotyledons Seeds and Germination– 500 Points


Download ppt "WELCOME TO. Seeds and Germination Describing Plants Parts of a Plant Photosynthesis and Tropism Reproduction and Flowers 100 200 300 400 500 400 300 200."

Similar presentations


Ads by Google