Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

3 rd Quarter Warm-ups Chemistry. Monday 1-06-2014 TOPIC: Collaborating Learning DO: Seating Chart Warm-ups Marshmallow challenge LEVEL: Application QUESTION:

Similar presentations


Presentation on theme: "3 rd Quarter Warm-ups Chemistry. Monday 1-06-2014 TOPIC: Collaborating Learning DO: Seating Chart Warm-ups Marshmallow challenge LEVEL: Application QUESTION:"— Presentation transcript:

1 3 rd Quarter Warm-ups Chemistry

2 Monday TOPIC: Collaborating Learning DO: Seating Chart Warm-ups Marshmallow challenge LEVEL: Application QUESTION: What is Collaborate team work? ANSWER: Working together to come up with a solution/product. Collecting:

3 Tuesday TOPIC: Scientific Method DO: Scientific Method Notes Bubble Lab LEVEL: Application QUESTION: Scientific Method always starts with a ____________ ANSWER: Problem or Question Collecting:

4 Wednesday TOPIC: Scientific Method DO: Practice blowing the bubbles three times. You need to have the same technique Collect data on the Control group Bubble lab LEVEL: Application QUESTION: What is the control group in the Bubble lab? ANSWER: Store bought bubbles = Miracle Bubbles Collecting:

5 Thursday TOPIC: Scientific Method DO: Cont.. The Bubble lab w/ the EXPERIMENTAL GROUPS – Dawn & Ultra LEVEL: Application QUESTION: What are the three experimental groups? ANSWER: Dawn (B) Ultra (C) Joy (D) Collecting:

6 Friday TOPIC: Scientific Method DO: Cont.. Bubble lab – Ultra & Joy LEVEL: Application QUESTION: What is the Independent Variable in the Bubble lab and is labeled on the X-axis of your graph? ANSWER: Bubble Solution Collecting:

7 Monday TOPIC: Scientific Method DO: Bubble lab – Joy – Answer the question on the back of page one – Begin graph LEVEL: Application QUESTION: What is the Dependent Variable D.V. in the bubble lab? ANSWER: The size of the bubble Collecting:

8 Tuesday TOPIC: Scientific Method Physical and Chemical Properties DO: Finish Bubble Lab: LEVEL: Application QUESTION: A problem is usually posed in the form of a _______? ANSWER: Question Collecting: Bubble Lab Any unanswered question will be -5 to -10

9 Wednesday TOPIC: Scientific Method DO: 5 mins to hand in Bubble lab or it will be 50% deducted before I grade it. Quiz on Scientific Method Pre-test Chemistry LEVEL: Application QUESTION: A hypothesis is an ____________. ANSWER: Possible solution also known as a Educational guess Collecting: Hand in Bubble Lab if you did not hand it in yesterday.

10 Thursday TOPIC: Physical & Chemical Properties DO: Safety Video Notes on Physical and Chemical characteristics Begin Shell lab LEVEL: Application QUESTION: Ice melting Physical or chemical ANSWER: Physical characteristics of water Collecting:

11 Friday TOPIC: Physical & Chemical Properties DO: Notes on operational definition Finish of the Shell lab Part I Begin Shell Lab Part II LEVEL: Application QUESTION: How did the shell react when you placed HCL onto it? ANSWER: The shell bubbled Collecting:

12 Tuesday TOPIC: Physical & Chemical Properties DO: Grades Pass out graded papers Complete Sherlock Shells (or Rocks) LEVEL: application QUESTION: What does an operational definition tell you? ANSWER: How to identify a substance Collecting: Warm-ups & Sherlock Shells (or Rocks)

13 Wednesday TOPIC: Physical & Chemical Properties DO: 1 st hr: finish lab Review both shell labs Quiz on Physical & Chemical properties. Notes on Matter 3 slides Begin Chromatography lab LEVEL: Application QUESTION: What chemical reaction happens when you place HCL onto a rock? ANSWER: No Reaction Collecting: Sherlock Shells (or Rocks)

14 Thursday TOPIC: Chromatography DO: 1 st hr: quiz, notes, pre- lab Test three different color markers to discover if they are homogeneous or heterogeneous mixtures LEVEL: Application QUESTION: What is a homogeneous mixture? ANSWER: It is a mixture that contains more than one type of matter and is the same throughout. Collecting:

15 Friday TOPIC: Chromatography DO: Show Grades: look for any missing work 1 st & 3 rd : Cont with Separating Mixture 2,5 & 6 th Complete Chromatography (Separating Mixture) Lab LEVEL: Application QUESTION: What is a Heterogeneous mixture? ANSWER: A mixture that contains more than one type of matter ad is not the same throughout. Collecting: Completion of the Separating Mixture Lab

16 Monday TOPIC: 1 st & 3 rd Hour Chromatography Matter DO: Finish Separating Mixture lab 30 mins Notes on the movement of molecules 10 long slide LEVEL: Application QUESTION: Black, blue & green markers are they Homogenous or Heterogeneous Mixtures? ANSWER: Homogenous Mixture, when you write it is the same throughout Collecting: Completion of the Separating Mixture Lab

17 Tuesday TOPIC: States of Matter DO: Notes on the movement of molecules 10 long slide Practice the CPO timers 2 nd, 5 th & 6 Hr: States of Matter Lab LEVEL: Application QUESTION: Why did the inks travel at different rates? ANSWER: Different color dyes particles (molecules) travel at different rates depending on its mass. Collecting:

18 Wednesday TOPIC: Phases of Matter DO: Discover how the molecules move from one state of Matter to the next States of Matter lab LEVEL: application QUESTION: How does the molecules within a solid move? ANSWER: Vibrate & does not change position Collecting:

19 Thursday TOPIC: Phases of Matter DO: 3 rd quarter project Diagram of your graph Finish States of Matter lab Copy the board into your notes LEVEL: application QUESTION: What must happen for the ice to become a liquid? ANSWER: Bonds must be broken Collecting: States of Matter

20 Friday TOPIC: Matter DO: Look at your grades for all classes, missing work, Create a pamphlet of Matter on the computer LEVEL: Knowledge, application QUESTION: ANSWER: Collecting:

21 Monday TOPIC: Matter: Phases of Matter DO: White Board: States of Matter Safety Phases of Matter Lab LEVEL: Application QUESTION: Name the two types of Substance matter has. ANSWER: 1. Elements 2. Compounds Collecting: States of Matter Lab Warm-ups

22 Tuesday TOPIC: Matter: Phase Changes DO: Grades Safety Phases of Matter Lab LEVEL: application QUESTION: How do the gas particles move? ANSWER: Rapidly & Randomly Collecting:

23 Wednesday TOPIC: Matter: Phase Changes DO: Cont. with Phases of Matter Lab LEVEL: Application QUESTION: Do particles expand or shrink? ANSWER: No, they either moving further away from each other OR they move closer to each other Collecting:

24 Monday TOPIC: Phases of Matter DO: Review Particle movement Complete Phase of Matter Lab LEVEL: Application QUESTION: Describe the particle spacing of a solid, liquid & gas ANSWER: Solid: close together Liquid: further apart( still connected) Gas: far apart Collecting: Phases of Matter Lab

25 Tuesday TOPIC: Measuring Matter DO: Measure Mass and Volume of certain objects LEVEL: Knowledge to Application QUESTION: Which has less density: ice or water? ANSWER: Ice Collecting: Phase of Matter

26 Wednesday TOPIC: Measuring Matter DO: Measure Mass and Volume of certain objects LEVEL: Knowledge to Application QUESTION: Why does the Post have a lighter mass than the Pre 1982 pennies? ANSWER: They used less copper. Collecting:

27 Thursday TOPIC: Measuring Matter DO: Measure Mass and Volume of certain objects LEVEL: Knowledge to Application QUESTION: What is the relationship between 1 gram and 1 ml? ANSWER: 1 ml of water is = to 1 gram of water Collecting:

28 Friday TOPIC: States of Matter DO: Design your pamphlet LEVEL: Application

29 Tuesday TOPIC: Measuring Matter & Solid or liquid DO: 20 mins. to finish Measuring Matter Begin Metamorphosis between Solid and Liquid Lab LEVEL: Application QUESTION: Define Matter. ANSWER: Anything that has mass and takes up space. Collecting: Warm-ups

30 Wednesday TOPIC: Matter: Solid or a Liquid DO: Review Applying your knowledge on Measuring Matter Lab Create a Metamorphosis between a solid and Liquid LEVEL: Application QUESTION: How do you know if you have a solid or a liquid? ANSWER: How the molecules are arranged: Solid: the molecules are lined up right next to each other Liquid: spread but still connected able to roll over one another Collecting:

31 Thursday TOPIC: Matter: Solid, Liquid DO: Grades Finish Metamorphosis between a solid and Liquid LEVEL: Application QUESTION: Name the science equipment that is used to measure volume? ANSWER: Graduated cylinder Collecting: Metamorphosis between a solid and liquid

32 Friday TOPIC: States of Matter DO: Design your pamphlet LEVEL: Application

33 Monday/Tuesday TOPIC: Matter Review DO: Go over all objectives in the Matter Unit LEVEL: Knowledge QUESTION: When was the O0ze a solid and when was it a liquid? ANSWER: Solid: when force was applied Liquid: Resting stage Collecting: Metamorphosis Lab

34 Wednesday TOPIC: Matter: Review & Sublimation DO: Grade Matter Review Pre-lab for Sublimation LEVEL: Knowledge QUESTION: Define Sublimation? ANSWER: solid (dry ice) changes directly from a solid to a gas Collecting:

35 Thursday TOPIC: Matter: Sublimation DO: Dry Ice Investigation LEVEL: application QUESTION: Which weighs more Dry Ice or Regular Ice? ANSWER: Dry Ice Collecting:

36 Friday TOPIC: States of Matter DO: Design your pamphlet LEVEL: Application

37 Monday TOPIC: Matter DO: Unit Test LEVEL: assessment QUESTION: If you run a test and you have a nothing happens you have what kind of reaction? ANSWER: Negative Reaction Collecting: Warm-ups

38 Tuesday TOPIC: Atoms & Elements Atomic Structure DO: Take notes on Atomic Structure Watch KRP Cincinnati W/S on Atomic Structure LEVEL: Knowledge QUESTION: Name the three sub- atomic particles that make up an atom. ANSWER: Proton + charge Neutron 0 charge Electron - charge Collecting:

39 Wednesday TOPIC: Atoms & Elements History of the Atom DO: Notes on History of the Atom Read and answer question regards to Rutherford & his Gold-foil experiment LEVEL: Knowledge QUESTION: Name the charges of the three sub-atomic particles in a atom. ANSWER: Proton + charge Neutron 0 charge Electron - charge Collecting:

40 Thursday TOPIC: Indirect Measurement DO: Notes on Indirect Measurement Indirect Measurement Mini-Lab LEVEL: application QUESTION: What techniques do scientist use to measure Matter that is either to large or small ? ANSWER: They use Indirect Measurements Collecting: Earnest Rutherford and His Gold-foil Experiment

41 Friday TOPIC: Ernest Rutherford and His Gold-foil Experiment DO: Review Indirect Measurement You are going to mimic how Ernest Rutherford discovered that the atom is mainly empty space. LEVEL: application QUESTION: Why do scientist use indirect measurements? ANSWER: To measure items to small or large Collecting:

42 TOPIC: DO: LEVEL: QUESTION: ANSWER: Collecting:

43 TOPIC: DO: LEVEL: QUESTION: ANSWER: Collecting:


Download ppt "3 rd Quarter Warm-ups Chemistry. Monday 1-06-2014 TOPIC: Collaborating Learning DO: Seating Chart Warm-ups Marshmallow challenge LEVEL: Application QUESTION:"

Similar presentations


Ads by Google