Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

GAS CLICKER QUIZ. WHICH OF THE POSSIBLE SUGGESTIONS BELOW BEST DESCRIBES HOW A GAS PRODUCES PRESSURE IN A CONTAINER? A) A GAS PARTICLE MOVES IN STRAIGHT.

Similar presentations


Presentation on theme: "GAS CLICKER QUIZ. WHICH OF THE POSSIBLE SUGGESTIONS BELOW BEST DESCRIBES HOW A GAS PRODUCES PRESSURE IN A CONTAINER? A) A GAS PARTICLE MOVES IN STRAIGHT."— Presentation transcript:

1 GAS CLICKER QUIZ

2 WHICH OF THE POSSIBLE SUGGESTIONS BELOW BEST DESCRIBES HOW A GAS PRODUCES PRESSURE IN A CONTAINER? A) A GAS PARTICLE MOVES IN STRAIGHT LINES. B) THE GAS PARTICLES COLLIDE WITH THE WALLS OF THE CONTAINER. C) THE PARTICLES OF THE GAS VIBRATE. D) THE PARTICLES OF THE GAS ATTRACT EACH OTHER.

3 GAS PARTICLES COLLIDE WITH THE WALLS OF THE CONTAINER, CREATING PRESSURE. Answer: B

4 Standard Pressure = 1.0 atm 101.3 kPa 760 mm Hg

5 CONVERT A PRESSURE OF 100.0 KPA TO ATM A) 1.00 ATM B) 1.01 ATM C) 0.987 ATM D) 2.24 ATM

6 ANSWER: C 100.0 kPa = 0.987 ATM

7 BOYLES LAW A)PRESSURE IS DIRECTLY PROPORTIONAL TO VOLUME at a constant temperature. B)PRESSURE IS INVERSELY PROPORTIONAL TO VOLUME at a constant temperature C)PRESSURE DOES NOT CHANGE WHEN THE VOLUME CHANGES D)ALL OF THE ABOVE

8 WHAT IS THE SHAPE OF A PV CURVE AND ARE PRESSURE AND VOLUME INVERSELY OR DIRECTLY PROPORTIONAL TO EACH OTHER? A) STRAIGHT LINE, DIRECT PROPORTION B) A HYPERBOLA, INVERSE PROPORTION C) STRAIGHT LINE, INVERSE D) A HYPERBOLA, DIRECT

9 BOYLES LAW – THE GRAPH IS A HYPERBOLA ANSWER B

10 TO INCREASE THE VOLUME OF A GAS AT CONSTANT TEMPERATURE FROM 2.00 LITERS TO 6.00 LITERS, IT IS NECESSARY TO CHANGE THE PRESSURE FROM 101.3 KPA TO: A) 16.2 KPAB) 608 KPA C) 33.8 KPAD) 304 KPA Answer: C

11 IF YOUR LUNGS HOLD 6 LITERS OF GAS AT 3.00 ATM OF PRESSURE AND 25 C, CALCULATE THE VOLUME OF THE LUNGS AT 1.00 ATM AND 25 C. A) 2 LITERS B) 6 LITERS C) 18 LITERS D) 22.4 LITERS Answer: C

12 THE TEMPERATURE OF A GAS IS AN INDICATION OF: A) THE AVERAGE KINETIC ENERGY OF THE GAS MOLECULES B) THE CHEMICAL ENERGY OF THE GAS MOLECULES C) THE TOTAL ENERGY OF THE GAS MOLECULES D) THE AMOUNT OF SPACE BETWEEN THE GAS MOLECULES Answer: A

13 THE LOWEST "POSSIBLE" TEMPERATURE IS A) 0 C B) -373 C C) -273 C D) -100 C Answer: C ABSOLUTE ZERO!

14 CONVERT 25 C TO ABSOLUTE TEMPERATURE A) 273 K B) 298 K C) 25 K D) -273 K ANSWER: B

15 A) directly proportional B) inversely proportional C) not related D) equal ACCORDING TO JACQUES CHARLES, THE GUY WHO DETERMINED "CHARLES LAW", THE VOLUME AND THE TEMPERATURE OF A GAS ARE: Answer: A in Kelvin temperature

16 The volume of a gas is directly proportional to its absolute temperature.

17 DIRECT PROPORTION BETWEEN ABSOLUTE TEMPERATURE AND VOLUME

18 TO CHANGE THE VOLUME OF A GAS AT CONSTANT PRESSURE FROM 2.0 LITERS TO 4.0 LITERS, IT IS NECESSARY TO CHANGE THE KELVIN TEMPERATURE FROM 200 K TO A) 400 KB) 300 K C) 100 KD) 0 K Answer: A

19 WHEN A GAS IS HEATED AT A CONSTANT VOLUME, THE PRESSURE OF THE GAS INCREASES BECAUSE THE MOLECULES OF THE GAS: A) EXPAND AND MOVE FASTER B) MOVE FASTER, HITTING THE CONTAINER WITH A GREATER FORCE C) REPEL EACH OTHER WITH A GREATER FORCE D) BECOME MORE ACTIVE Answer: B Pressure is directly proportional to tts absolute temperature.

20 REAL GASES TEND TO BEHAVE LIKE IDEAL GASES AT: A) LOW TEMPERATURE AND LOW PRESSURES B) HIGH TEMPERATURE AND LOW PRESSURES C) LOW TEMPERATURES AND HIGH PRESSURES D) HIGH TEMPERATURE AND HIGH PRESSURES Answer: B. When a gas is at a low temperature and pressure, it condenses into a liquid.

21 FOR AN IDEAL GAS, WHICH VARIABLES ARE INVERSELY PROPORTIONAL TO EACH OTHER (IF ALL OTHER FACTORS REMAIN CONSTANT?) A)P, VB) P, T C) V, TD) n, P Answer: A

22 AT STP CONDITIONS, 2.0 LITERS OF HYDROGEN GAS HAS THE SAME NUMBER OF PARTICLES AS __________ LITER(S) OF HELIUM GAS. A) 2.5B) 2.0C) 4.0D) 1.0 AVOGADROS PRINCIPLE: IF TWO GASES HAVE THE SAME VOLUME, TEMPERATURE, AND PRESSURE, THEN THEY WILL HAVE THE SAME NUMBER OF PARTICLES. Answer: B

23 EQUAL VOLUMES OF AMMONIA AND NITROGEN GAS AT THE SAME TEMPERATURE AND PRESSURE WILL HAVE THE SAME A. DENSITY B. NUMBER OF ATOMS C. NUMBER OF MOLECULES D. PERCENTAGE OF NITROGEN Answer: C

24 CALCULATE THE DENSITY OF CARBON DIOXIDE, CO 2, GAS AT STP CONDITIONS. NOTE: DENSITY = MASS/VOLUME A) 1.96 GRAMS/LITER B) 0.51 GRAMS/LITER C) 22.4 GRAMS/LITER D) 44.0 GRAMS/LITER Answer: A

25 NITROGEN, N 2, AND HYDROGEN, H 2, GASES REACT TO PRODUCE AMMONIA GAS, NH 3. IF 2.00 LITERS OF NITROGEN ARE MIXED WITH 4.00 LITERS OF HYDROGEN GAS AT STP, DETERMINE THE NUMBER OF LITERS OF AMMONIA GAS THAT COULD BE PRODUCED. N 2(G) + 3 H 2(G) 2 NH 3(G) A) 1.33 LITERSB) 2.00 LITERS C) 4.00 LITERSD) 2.67 LITERS Answer: D

26 AVOGADROS LAW OF COMBINING GAS VOLUMES: GASES AT THE SAME TEMPERATURE AND PRESSURE COMBINE IN WHOLE NUMBER RATIOS.

27 SOLID POTASSIUM CHLORATE, KCLO 3, CAN BE HEATED AND DECOMPOSED INTO POTASSIUM CHLORIDE AND OXYGEN GAS. WRITE THE BALANCED CHEMICAL EQUATION A) KCLO 3 KCL + 3 O 2 B)2 KCLO 3 2 KCL + 3 O 2 C) KCLO 3 KCL + O 2 A) KCLO 3 KCL + 3 O Answer: B

28 CALCULATE THE VOLUME OF OXYGEN GAS PRODUCED FROM THE DECOMPOSITION OF 1.22 GRAMS OF KCLO 3 AT STP CONDITIONS (FIND MOLES OF KCLO 3 FIRST, THEN FIND MOLES OF OXYGEN, THEN FIND VOLUME AT STP CONDITIONS) A) 0.336 LITERSB) 22.4 LITERS C) 2.24 LITERSD) 3.20 LITERS Answer: A

29 CALCULATE THE VOLUME OF 3.20 GRAMS OF OXYGEN GAS, O 2 AT 1.00 ATM AND 25.0 C. USE THE IDEAL GAS LAW A) 3.20 LITERS B) 2.24 LITERS C) 2.44 LITERS D) 4.88 LITERS Answer: C


Download ppt "GAS CLICKER QUIZ. WHICH OF THE POSSIBLE SUGGESTIONS BELOW BEST DESCRIBES HOW A GAS PRODUCES PRESSURE IN A CONTAINER? A) A GAS PARTICLE MOVES IN STRAIGHT."

Similar presentations


Ads by Google