Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with 3.78 L of He gas at STP. How many moles of helium atoms are inside? He Solution: 3.78.

Similar presentations


Presentation on theme: "STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with 3.78 L of He gas at STP. How many moles of helium atoms are inside? He Solution: 3.78."— Presentation transcript:

1 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with 3.78 L of He gas at STP. How many moles of helium atoms are inside? He Solution: 3.78 L He 22.4 L 1 mol = mol He

2 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with 5.99 moles of CH 4 gas at STP. What is the volume of the balloon in liters? CH 4 Solution: 5.99 mol CH L 1 mol = 134 L CH 4

3 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with 36.2 liters of Cl 2 gas at STP. How many moles of chlorine gas are inside? Solution: 36.2 L Cl L 1 mol = 1.62 mol Cl 2 Cl 2

4 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with mol of Xe gas at STP. What is the liter volume of xenon in the balloon? Solution: mol Xe 22.4 L 1 mol = 7.46 L Xe Xe

5 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with argon gas at STP. What is the density of the gas in the balloon? Solution: g Ar 22.4 L 1 mol = 1.78 g/L Ar Ar 1 mol

6 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with an unidentified gas at STP. If its density is 2.35 g/L, what is the molar mass of this gas? Solution: 2.35 g gas 22.4 L 1 mol = 52.6 g/mol ? 1 L 1 L

7 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with acetylene gas at STP. What is the density of the gas in the balloon? Solution: g C 2 H L 1 mol = 1.16 g/L C 2 H 2 C2H2C2H2C2H2C2H2 1 mol

8 STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with a diatomic gas at STP. If its density is g/L, what is the molar mass of this gas? Solution: g gas 22.4 L 1 mol = 2.02 g/mol ? 1 L 1 L What is the identity of this diatomic gas? Hydrogen H 2

9 STP Gas Calculations Two-step problems: A balloon is filled with 300. liters of helium gas at STP. What is the mass in grams of this gas? Solution: 300. L He 22.4 L 1 mol = 53.6 g He He Mass(g) mole GasVol 1 mol g He

10 STP Gas Calculations Two-step problems: A balloon is filled with 122 grams of nitrogen gas at STP. What is the volume in liters of this balloon? Solution: 122 g N g N 2 1 mol = 97.6 L N 2 N2N2N2N2 Mass(g) mole GasVol 1 mol 22.4 L

11 STP Gas Calculations Two-step problems: A balloon is filled with 487 liters of hydrogen gas at STP. What is the mass in grams of this gas? Solution: 487 L H L 1 mol = 43.8 g H 2 Mass(g) mole GasVol 1 mol g H 2 H2H2H2H2

12 STP Gas Calculations Two-step problems: A balloon is filled with 349 grams of neon gas at STP. What is the volume in liters of this balloon? Solution: 349 g Ne g Ne 1 mol = 387 L Ne Ne Mass(g) mole GasVol 1 mol 22.4 L

13 STP Gas Calculations Two-step problems: Several balloons are filled with 8250 total liters of helium gas at STP. How many total atoms of helium are contained in all of the balloons? Solution: 8250 L He 22.4 L 1 mol = 2.22x10 26 atoms atoms Atomsmole GasVol 1 mol 6.02x10 23 atoms

14 STP Gas Calculations Two-step problems: A balloon in the shape of Darth Vaders head is filled with 8.0x10 28 molecules of nitrogen gas at STP. What is the volume in liters of this balloon? Solution: 8.0x10 28 molec. 6.02x10 23 molec. 1 mol = 3.0x10 6 L N 2 Molecules mole GasVol 1 mol 22.4 L

15 STP Gas Calculations Two-step problems: A sleeping balloon is filled with 2.75 liters of carbon dioxide gas at STP. How many molecules are contained the balloon? Solution: 2.75 L CO L 1 mol = 7.39x10 22 molecules molecules Moleculesmole GasVol 1 mol 6.02x10 23 molecules

16 STP Gas Calculations Two-step problems: A large yellow ducky balloon is filled with 2.5x10 6 liters of air at STP. What is the mass in grams of the air if the average molar mass is 29 g/mol? Solution: 2.5x10 6 L air 22.4 L 1 mol = 3.24x10 6 g air Mass(g) mole GasVol 1 mol 29 g air

17 STP Gas Calculations Two-step problems: The Goodyear Blimp is filled with 5.74x10 6 liters of He at STP. What is the mass in grams of this much He? Solution: 5.74x10 6 L He 22.4 L 1 mol = 1.03x10 6 g He Mass(g) mole GasVol 1 mol g He

18 STP Gas Calculations Two-step problems: If the balloon at the left were filled with 4.5x10 28 molecules of methane gas at STP instead of air, what would be the volume in liters? Solution: 4.5x10 28 molec. 6.02x10 23 molec. 1 mol = 1.7x10 6 L CH 4 Molecules mole GasVol 1 mol 22.4 L This sort of gives new meaning to the term air head doesnt it?

19 STP Gas Calculations One-step problems: If this flying cow balloon was filled with sulfur dioxide gas at STP instead of hot air, what would its density be? Solution: g SO L 1 mol = 2.86 g/L SO 2 1 mol

20 STP Gas Calculations One-step problems: If these balloons are filled with gas at STP and their density is 1.85 g/L, what is the molar mass of this gas? Solution: 1.85 g gas 22.4 L 1 mol = 41.4 g/mol 1 L 1 L

21 STP Gas Calculations Two-step problems: If this girl inhales all of the helium from this balloon that has a volume of 1.25 liters at STP, how many atoms does she inhale? Solution: 1.25 L CO L 1 mol = 3.36x10 22 atoms of He atoms of He Moleculesmole GasVol 1 mol 6.02x10 23 molecules

22 STP Gas Calculations Two-step problems: Solution: 4.0 L CO L 1 mol = 7.86 g CO 2 Mass(g) mole GasVol 1 mol g CO 2 If this girls balloon is filled with 4.0 liters of CO 2 gas at STP and someone popped it with a pin, what mass in grams would be released?


Download ppt "STP Gas Calculations One-step problems: A balloon is filled with 3.78 L of He gas at STP. How many moles of helium atoms are inside? He Solution: 3.78."

Similar presentations


Ads by Google