Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Identify one rhetorolect in the following text: (Click for slide progression and answers.) 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile.

Similar presentations


Presentation on theme: "Identify one rhetorolect in the following text: (Click for slide progression and answers.) 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile."— Presentation transcript:

1 Identify one rhetorolect in the following text: (Click for slide progression and answers.) 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Choose one of the following six rhetorolects: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY. Identifying Rhetorolects

2 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Answer: The rhetorolect is PRIESTLY. The rhetorolect is PRIESTLY. Identify the verb indicating the presence of PRIESTLY rhetorolect. Identify the verb indicating the presence of PRIESTLY rhetorolect. Identify one rhetorolect in the text. WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, MIRACLE, or PRIESTLY.

3 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Answer: The special verb is ransomed. The special verb is ransomed. Identify the part of Christs body in special focus in these verses. Identify the part of Christs body in special focus in these verses. Identify the verb indicating the presence of PRIESTLYrhetorolect. PRIESTLY rhetorolect.

4 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Answer: His precious blood His precious blood Identify a special comparison to Christ. Identify a special comparison to Christ. Identify the part of Christs body in special focus in these verses.

5 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Answer: Identify a special comparison to Christ. The verse contains a comparison between Christ and a lamb without blemish or spot. The verse contains a comparison between Christ and a lamb without blemish or spot. Choose another rhetorolect in addition to PRIESTLYin these verses: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, or MIRACLE. Choose another rhetorolect in addition to PRIESTLY in these verses: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, or MIRACLE.

6 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Answer: Choose another rhetorolect in addition to PRIESTLY in these verses. WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, or MIRACLE. WISDOM WISDOM Find a subject-verb and an adjective-noun phrase related to WISDOM rhetorolect. Find a subject-verb and an adjective-noun phrase related to WISDOM rhetorolect.

7 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. Answer: Find a subject-verb and an adjective-noun phrase related to WISDOM rhetorolect. The subject-verb is you know. The subject-verb is you know. The adjective-noun phrase is the futile ways. The adjective-noun phrase is the futile ways.

8 Identify two additional RHETOROLECTS blended into PRIESTLY rhetorolect in verse Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. 20: He was destined before the foundation of the world but was made manifest at the end of the times for your sake. Choose two of the following five RHETOROLECTS: WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, or MIRACLE.

9 Identify two additional RHETOROLECTS blended into PRIESTLY rhetorolect in verse 20. WISDOM, APOCALYPTIC, PRECREATION, PROPHETIC, or MIRACLE. 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. 20: He was destined before the foundation of the world but was made manifest at the end of the times for your sake. Answer: One rhetorolect blended into PRIESTLY is PRECREATION. One rhetorolect blended into PRIESTLY is PRECREATION. Another rhetorolect blended into PRIESTLY is APOCALYPTIC. Another rhetorolect blended into PRIESTLY is APOCALYPTIC. Identify the special clause indicating the presence of PRECREATION. Identify the special clause indicating the presence of PRECREATION.

10 Identify the special clause in verse 20 that indicates PRECREATION. 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. 20: He was destined before the foundation of the world but was made manifest at the end of the times for your sake. Answer: The clause indicating PRECREATION is destined before the foundation of the world. The clause indicating PRECREATION is destined before the foundation of the world. Identify the special phrase for APOCALYPTIC in verse 20. Identify the special phrase for APOCALYPTIC in verse 20.

11 Identify the special phrase in verse 20 indicating APOCALYPTIC rhetorolect. 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. 20: He was destined before the foundation of the world but was made manifest at the end of the times for your sake. Answer: The phrase indicating APOCALYPTIC is at the end of the times. The phrase indicating APOCALYPTIC is at the end of the times. Identify the prepositional phrase in verse 20 that blends PRIESTLY with PRECREATION and APOCALYPTIC rhetorolect. Identify the prepositional phrase in verse 20 that blends PRIESTLY with PRECREATION and APOCALYPTIC rhetorolect.

12 Identify the blending prepositional phrase. 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile ways inherited from your fathers, not with perishable things such as silver or gold, 19: but with the precious blood of Christ, like that of a lamb without blemish or spot. 20: He was destined before the foundation of the world but was made manifest at the end of the times for your sake. Answer: The blending prepositional phrase is for your sake. The blending prepositional phrase is for your sake.

13 Great Work! Summary: In these verses, we see that the death of Christ, perceived to be a sacrifice, brings a special benefit to believers in Christ (for your sake) in the form of removing their sins (ransoming them from their futile ways).


Download ppt "Identify one rhetorolect in the following text: (Click for slide progression and answers.) 1 Peter 1:18: You know that you were ransomed from the futile."

Similar presentations


Ads by Google