Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Capacity By: Casie Pease 4 th Grade. Capacity (Customary Units) Definition – the amount of liquid in an object Fluid ounces, cups, pints, quarts, gallons.

Similar presentations


Presentation on theme: "Capacity By: Casie Pease 4 th Grade. Capacity (Customary Units) Definition – the amount of liquid in an object Fluid ounces, cups, pints, quarts, gallons."— Presentation transcript:

1 Capacity By: Casie Pease 4 th Grade

2 Capacity (Customary Units) Definition – the amount of liquid in an object Fluid ounces, cups, pints, quarts, gallons Dont forget your benchmarks

3 Gallon Kingdom There once was a Gallon Kingdom. In the kingdom, there lived 4 Queens. Each ruled a corner of the kingdom. 4 corners, 4 queens ( 4 quarts). Each queen had 2 princesses that were the apples of their eyes. (2 Princesses = 2 pints per queen.

4 Capacity G

5 Gallon Kingdom Each Princess has two cute eyes.

6 Gallon Kingdom 1 Gallon = 4 quarts (queens) 1 quart (queen) = 2 pints (princesses) 1 princess (pint) = 2 cups (cute eyes) Also remember that there are 8 fluid ounces in a cup.

7 Apply what you know. How many quarts are in 1 gallon? Think of Gallon Kingdom. A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 Answer: B

8 Show what you know. How many cups are in a pint? A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 Answer: A) 2

9 How many pints are in a gallon? A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 Answer: D 8

10 How many quarts are in ½ gallon? A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 Answer: A

11 How many cups are in a gallon? A) 4 B) 8 C) 12 D) 16 Answer: D) 16

12 How many ounces are in a cup? A) 6 oz B) 8 oz C) 10 oz D) 12 oz Answer: B ( 8oz.)

13 How many cups are in a quart? A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 Answer: B) 4

14 Think Tank How many ounces are in 5 cups? 5 cups = _____ ounces Clue: 1 cup = 8 ounces Big to small or small to big? Operation??? Answer: 40 ounces

15 How many ounces are in two pints? First ask yourself…how many cups are in one pint? 2 So, we have 2 pints with 2 cups in each. Therefore, we have 4 cups in all. 4 cups = _____ ounces??? Clue: 1 cup = 8 ounces Big to small or small to big??? Answer: 32 ounces

16 How many pints are in 2 gallons? 2 gallons = ____ pints Clue: 1 gallon = 8 pints Operation??? Big to small or small to Big? Answer: 16 pints

17 How many cups are in 8 gallons? 8 gallons = ____ cups Clue: 1 gallon = 16 cups Operation? Big to small or small to big? Solve. Answer: 128 cups

18 Dont forget those teaspoons 1 ounce is about 1 teaspoon of liquid. 3 teaspoons = 1 tablespoon. How many teaspoons are in 8 tablespoons? 8 tablespoons = ____ teaspoons Clue: 3 teaspoons = 1 tablespoon Operation: big to small or small to big Answer: 24 teaspoons

19 Capacity (Metrics) Units = Milliliters (ml) – large drop of liquid Liters (l) – fat water bottle Kiloliters – 1,000 liters ( a small Jacuzzi filled with water is about 1,000 liters)

20 Benchmark Review 1 milliliter is about A) the amount of liquid in a teaspoon. B) a large drop of liquid from a medicine dropper. C) ½ a cup full of liquid. Answer: B (drop of liquid)

21 1 liter is about… A) the size of a cup B) the size of a gallon C) the size of a fat water bottle D) the size of a can of coke Answer: C) the size of a fat water bottle

22 The size of a kiloliter is about the size of a …… A) sink of water B) jug of water C) mug of water D) Jacuzzi filled with water Answer: D) Jacuzzi

23 Which unit should you use? To measure the amount of medicine you are going to take for your cough… A) milliliters B) liters C) kiloliters Answer: A) milliliters (ml)

24 Which unit would you use to measure the amount of soda in a can? A) liters B) milliliters C) kiloliters Answer: B) milliliters

25 Which unit would you use to measure the amount of liquid in large jug of water? A) milliliters B) liters C) kiloliters Answer: B) liters

26 Which unit would you use to measure the amount of water in a baby pool? A) milliliters B) liters C) kiloliters Answer: B) liters

27 Which unit would you use to measure the amount of water in an Olympic size pool? A) milliliters B) liters C) kiloliters Answer: C (kiloliters)

28 Think Tank How many milliliters are in 7 liters? Clue: 1,000 milliliters are in 1 liter. Operation: Big to small OR small to big? 7 liters = _____ milliliters SOLVE! Answer: 7,000 milliliters

29 How many liters are in 9 kiloliters? Clue: 1,000 liters are in 1 kiloliter. Operation: big to small OR small to big? 9 kiloliters = _____ liters SOLVE! Answer: 9,000 liters

30 How many liters are in 3,000 milliliters? Clue: 1,000 milliliters = 1 liter Operation: big to small or small to big 3,000 milliliters = _____ liters Solve! 3,000 divided by 1,000 = 3 liters

31 How many liters are in 4.5 kiloliters? Clue: 1 kiloliter = 1,000 liters Operation: big to small or small to big? 4.5 kiloliters = _____ liters SOLVE! 4.5 x 1,000 = Answer 4,500 liters

32 Keep Studying!!!!!!!!!!!!! Remember, we just learned about capacity. Customary units – Gallons, quarts, pints, cups, ounces Metric units – milliliters, liters, kiloliters


Download ppt "Capacity By: Casie Pease 4 th Grade. Capacity (Customary Units) Definition – the amount of liquid in an object Fluid ounces, cups, pints, quarts, gallons."

Similar presentations


Ads by Google