Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byZayne Noss Modified over 3 years ago

2
Whats Worse than Losing?

3
In a Race Are you finished if you lose? When are you finished? Is there a difference between a race being finished and a person being finished?

4
Finished By Richard Holden

5
Overview The race The challenge The diameter path The hypotenuse path The winner The final words

6
Dreams of Championship Sarah (age 13) –Bicycle enthusiast –Fiercely competitive –Win at all costs Sarahs goal –Win the grand race –Beat her friend Katie –Brag to everyone –Show off her trophy

7
The 100 Mile Race Sarahs average racing speed is 12.5 mph Sarahs strong point is her extremely fast start Last years champion finished in 7 ½ hours At 12.5 mph, Sarah would finish it in ____ hours 8 Solution: 100 miles ÷ 12.5 mph = 8 hours

8
The Challenge Somehow, Sarah would need to reduce her time by at least _____minutes to win She saw only two possible options: –Pedal faster (an impossible task!!!) –Reduce the distance she actually travels Solution: 8 hrs – 7 ½ hrs = 30 minutes 30

9
Save Time by Saving Miles Reducing her time by at least 30 min means reducing her distance by at least ____ miles Hint: If Sarah travels 12.5 miles in one hour, how many miles would she travel in half an hour? Solution: 12.5 ÷ 2 = 6.25 miles 6.25

10
Cut Total Distance? HOW? Sarahs secret is: –She knows the area of the race –She knows of two shortcuts –Her initial break-away can get her secretly to the shortcuts –She only needs to know if the two shortcuts will save her at least 6.25 miles

11
The Race Track (100 miles) 24 miles 15.7 miles 23 miles 13 miles 20 miles4.3 miles

12
The First Shortcut 24 miles 15.7 miles 23 miles 13 miles 20 miles4.3 miles Hint: C= πD

13
The First Shortcut 24 miles 15.7 miles 23 miles 13 miles 20 miles4.3 miles C= πD 2*15.7 = 3.14D 31.4 = 3.14D 3.14 10 = D 10 mi Miles saved by the first shortcut? 15.7 – 10 = 5.7 miles

14
The Second Shortcut 24 miles 15.7 miles 23 miles 13 miles 20 miles4.3 miles 10 mi 12 mi 5 mi ? Hint: Use the Pythagorean Theorem

15
The Second Shortcut 24 miles 15.7 miles 23 miles 13 miles 20 miles4.3 miles 10 mi 12 mi 5 mi 13 mi A 2 + B 2 = C 2 5 2 + 12 2 = C 2 25 + 144 = C 2 169 = C 2 13 = C Miles saved by second shortcut? 11 mi 8 mi 12 + 5 – 13 = 17 – 13 = 4 mi

16
The Objective is Met! Objective was to save at least 6.25 miles –First shortcut saves 5.7 miles –Second shortcut saves 4 miles –5.7 + 4 = 9.7 miles saved The objective is met with miles to spare!!

17
Change of Events Unfortunately--- Or perhaps fortunately--- Things did not go as planned for Sarah

18
24 miles 15.7 miles 23 miles 13 miles 20 miles4.3 miles 10 mi 12 mi 5 mi 13 mi 11 mi 8 mi Sarah is Finished!! Banned from all future races

19
The Winner!!! Katie! Sarahs best friend Finished in 7 hrs 45 min. Followed all the rules Was cheered by everyone! Received a well-earned trophy

20
Sarahs Final Words Trust me It s better to finish the race, than to be finished racing.

21
Credits Character names taken from book, The Cheat, by Amy Goldman Koss –Sarah –Katie Pictures and graphics from MicroSofts Clips Online

Similar presentations

OK

januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Februari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20.

januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Februari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on product advertising in cartoons Economics for kids ppt on batteries Powerpoint ppt on spinal injuries Ppt on total internal reflection images Upload and view ppt online templates Ppt on recycling of waste papers Download ppt on 3d printing technology Ppt on area of parallelogram and triangles on a roll Class-9th physics ppt on motion Ppt on charge coupled device ccd